Saturday, 21 September, 2024

Απεντόμωση ξενοδοχείων: Πως να διατηρήσετε τον χώρο σας καθαρό και υγιή για τους πελάτες σας

Απεντόμωση ξενοδοχείων: Πως να διατηρήσετε τον χώρο σας καθαρό και υγιή για τους πελάτες σας

Η υγιεινή και η ασφάλεια των επισκεπτών αποτελούν για κάθε τουριστικό κατάλυμα προτεραιότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα έχουν προσβληθεί από ιούς, που μεταδίδονται από τα κουνούπια, με τις επιπτώσεις στην υγεία τους να είναι πολλές φορές οδυνηρές. Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις παίρνουν προληπτικά μέτρα, αλλά αν το πρόβλημα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο, τότε πρέπει να επέμβει κάποιος επαγγελματίας. Στα τουριστικά καταλύματα και στους χώρους εστίασης το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, ειδικά τους θερινούς μήνες που έχουμε έξαρση εντόμων και τρωκτικών, που δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στην υγεία των θαμώνων αλλά και στον εξοπλισμό της επιχείρησης. Οι περισσότερες εταιρείες με απεντομώσεις σε Κόρινθο και Αθήνα, όπως και στην επαρχία, εφαρμόζουν διάφορες μεθόδους εξουδετέρωσης παθογόνων εντόμων, ανάλογα με την περίπτωση, το μέγεθος της προσβολής και τον χώρο που πρέπει να γίνει η εφαρμογή του χημικού. 

Τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν χιλιάδες κόσμο όλο τον χρόνο, είναι σημεία συγκέντρωσης ιών και μικροβίων που μεταφέρονται από έντομα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κατσαρίδες, μυρμήγκια, κουνούπια, κοριούς και τρωκτικά. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πελατών, όπως αλλεργίες, ερεθισμούς, ακόμη και διατροφικές δηλητηριάσεις, εάν έρθουν σε επαφή με τροφή. Αυτό σίγουρα δεν θα ήταν κάτι καλό για την φήμη της επιχείρησης. Η καθαριότητα είναι το πρώτο πράγμα στις κριτικές πελατών, δίνοντας την περισσότερη σημασία για την επιλογή καταλύματος την περίοδο των διακοπών.

Καλό είναι η επιχείρηση να κάνει προληπτικούς ελέγχους κα να παίρνει διάφορα μέτρα που θα την απαλλάξουν από δυσάρεστες εκπλήξεις. Η τήρηση υψηλών προτύπων καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους, στις κουζίνες και στα δωμάτια μειώνει την εμφάνιση των εντόμων και των παράσιτων. Επιπλέον, η τακτική συντήρηση των αποχετεύσεων και των σωληνώσεων βοηθά στη μείωση των σημείων ανάπτυξης παρασίτων, όπως για παράδειγμα είναι οι κατσαρίδες και τα ποντίκια.

Σε πολλά ξενοδοχεία, υπάρχει τάση για χρήση οικολογικών και φυσικών μεθόδων απεντόμωσης, όπως διάφορα αποστάγματα βοτάνων ή η χρήση αιθέριων ελαίων, που δρουν απωθητικά για τα έντομα χωρίς την χρήση χημικών. Στα δωμάτια τοποθετούνται ειδικές συσκευές που εκπέμπουν αρώματα και ουσίες που απομακρύνουν τα έντομα, αλλά δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία των θαμώνων. Είναι μια οικολογική και φιλική προς την φύση προσέγγιση, που είναι αρκετά αποδεκτή και από εταιρείες με αυξημένη οικολογική συνείδηση.

Η επιλογή των κατάλληλων υλικών για απεντόμωση είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και την προστασία της υγείας των πελατών. Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην απεντόμωση, ανάλογα με το είδος των παρασίτων και την έκταση του προβλήματος:

Σε διάφορες εταιρίες που ρωτήσαμε με απεντομώσεις σε Κόρινθο και Αθήνα, μας υπογράμμισαν ότι οι περισσότεροι πελάτες επικεντρώνονται κυρίως σε βιολογικά εντομοκτόνα.  Πρόκειται για φυσικά προϊόντα που προέρχονται από βακτήρια, μύκητες ή φυτά, τα οποία επιδρούν στα παράσιτα, χωρίς να επηρεάζουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Τα βιολογικά εντομοκτόνα είναι ιδανικά για τουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης. Οι φερομόνες χρησιμοποιούνται κυρίως με μορφή παγίδας για την παρακολούθηση της παρουσίας συγκεκριμένων εντόμων στον χώρο, πριν γίνει οποιαδήποτε εφαρμογή εντομοκτόνου, όπως οι σκώροι ή τα μυρμήγκια. Οι παγίδες αυτές δεν είναι τοξικές και παρέχουν μια προληπτική λύση χωρίς τη χρήση χημικών. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η εμφάνιση εντόμων δεν είναι έντονη.

Μία εναλλακτική στα επιβλαβή χημικά είναι και τα διάφορα σκευάσματα που έχουν χαμηλή τοξικότητα. Παρά το γεγονός ότι η χρήση χημικών εντομοκτόνων μπορεί να είναι αποτελεσματική, προτιμώνται σκευάσματα χαμηλής τοξικότητας που είναι ασφαλή για χρήση χώρων όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα ατόμων, όπως αίθουσες σινεμά, τρένα, λεωφορεία κτλ. Οι νέες  φόρμουλες εντομοκτόνων είναι σχεδιασμένες ώστε να παρέχουν μεγάλη διάρκεια δράσης, χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία των επισκεπτών.

Οι μικροκάψουλες σε μορφή τζελ είναι κατάλληλες για κατοικίες και μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία. Περιέχουν ενεργά συστατικά τα οποία απελευθερώνονται αργά και σταδιακά στο περιβάλλον, παρέχοντας μακροχρόνια προστασία από έντομα, όπως κατσαρίδες και μυρμήγκια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.