Μια ματιά στις έρευνες και τα στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετή για να μας πείσει πως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» της σύγχρονης εποχής, με τους αριθμούς να «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2019 περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη, αριθμός που αναμένεται να «αγγίξει» τα 700 εκατ. μέχρι το 2045. Όσο για το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζει διαβήτη τύπου 2, παρουσιάζει σήμερα εκρηκτική άνοδο στις περισσότερες αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Η άνοδος αυτή προκαλεί τεράστια πίεση σε όλες τις χώρες, καθώς ο διαβήτης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πηγή κόστους για τα εθνικά συστήματα υγεία, μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ αποτελεί την ένατη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας συγκεκριμένα; Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 800.000 και σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΗΔΙΚΑ το 2020, καταγράφηκε σημαντική αύξηση 5%.
Κοινές ανάγκες, αλλά διαφορετικές ευκαιρίες πρόσβασης σε σύγχρονες τεχνολογίες
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν, δίχως αμφιβολία, πως ο σακχαρώδης διαβήτης έχει ήδη λάβει διαστάσεις «επιδημίας» στη χώρα μας, και είναι σαφές πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Ως προς αυτό το στόχο, κρίνεται σημαντική η συνεισφορά που μπορεί να έχει η πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη σε νέες, καινοτομικές τεχνολογίες παρακολούθησης της γλυκόζης, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη καθημερινή διαχείριση της.
Οι τεχνολογίες αυτές είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ στα περίπου 48.000 άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στα χιλιάδες άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη. Αυτό είναι απορίας άξιο, καθώς έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες παρακολούθησης της γλυκόζης με τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, αλλά και τους ίδιους θεραπευτικούς στόχους. Είναι δε σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους φορείς ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές και συνολικά κοστίζουν πολύ περισσότερο στο σύστημα υγείας.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα FreeStyle Libre της Abbott, που ενσωματώνει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία διαχείρισης του διαβήτη. Πρόκειται για το Νο1 σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία αισθητήρα παγκοσμίως καθώς αποζημιώνεται σε περισσότερες από 40 χώρες και το χρησιμοποιούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη. Η διαφορά του συστήματος είναι ότι απαλλάσσει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα και τους παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, εύκολα και γρήγορα.
Τα κλινικά οφέλη του συστήματος FreeStyle Libre για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 είναι σημαντικά και περιλαμβάνουν τη μείωση της μέσης τιμής γλυκόζης (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), τη μείωση των υπογλυκαιμιών, την αύξηση του χρόνου που περνούν οι ασθενείς εντός του εύρους τιμών στόχου (70-180 mg/dL), τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από επιπλοκές της νόσου.
Φέρνοντας την αυτοδιαχείριση του διαβήτη σε πρώτο πλάνο για όλους
Παρά τα κοινά προβλήματα και τις ίδιες βασικές ανάγκες, λοιπόν, τόσο στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, όσο και των ινσουλινοθεραπευομένων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, δεν υπάρχει η δυνατότητα ίδιας ασφαλιστικής κάλυψης και στις δύο περιπτώσεις.
Το γεγονός συνεπώς πως το σύστημα FreeStyle Libre έχει πολλαπλά οφέλη στον αυτοέλεγχο της γλυκόζης και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη, καθιστά κρίσιμη τη δυνατότητα πρόσβασης στην τεχνολογία αυτή σε όλους. Οι χρήστες του συστήματος έχουν πλήρη εικόνα για τις τάσεις και τη μεταβλητότητα της γλυκόζης και μπορούν να εξατομικεύσουν τη θεραπεία τους σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους. Παράλληλα, το σύστημα FreeStyle Libre επιτρέπει στους ασθενείς να διασυνδεθούν από απόσταση με τον ιατρό, τον φροντιστή ή και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο, καθώς τους επιτρέπει να κοινοποιούν αυτόματα τα δεδομένα της γλυκόζης τους.
Με τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 στη χώρα μας, να ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τους ειδικούς να προβλέπουν ραγδαία άνοδο τις επόμενες δεκαετίες, το σίγουρο είναι πως κάθε ασθενής πρέπει να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση -και δη ασφαλιστική- σε τεχνολογίες που μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του. Και όσον αφορά σε κάθε ασθενή με διαβήτη που ακολουθεί θεραπεία ινσουλίνης, η δυνατότητα καλύτερου αυτοελέγχου, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον θεράποντα ιατρό, συνιστά το στοιχείο-«κλειδί» τόσο για τον διαβήτη τύπου 1, όσο και για τον διαβήτη τύπου 2. Οι βασικές ανάγκες είναι, άλλωστε, κοινές και στις δύο περιπτώσεις.
Σημασία έχει επομένως οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες αυτές και να δώσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως το FreeStyle Libre της Abbott, με αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη, στα άτομα που τις έχουν ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του διαβήτη.
onmed.gr