Monday, 23 December, 2024

Δισκοκήλη – Τι είναι η νόσος

Με τον όρο δισκοκήλη περιγράφουμε την προβολή ή ρήξη του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς την περιοχή του νωτιαίου σωλήνα ή των σπονδυλικών τρημάτων

Η δισκοκήλη μπορεί να αφορά την αυχενική, θωρακική, και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η νόσος μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά αίτια όπως τραύματα-κακώσεις (π.χ. σήκωμα ενός μεγάλου βάρους κ.α.) ή παθολογικές καταστάσεις στη περιοχή της σπονδυλικής στήλης όπως φλεγμονές, όγκοι κλπ.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στις ηλικίες από 30 έως 50 με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.
Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Η ασθένεια εκδηλώνεται με πόνο στη μέση ο οποίος μπορεί να αντανακλά στα κάτω άκρα (γλουτούς, πόδια, γάμπες, δάκτυλα άκρου ποδός). Επίσης μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα (μούδιασμα) στις παραπάνω περιοχές όπως και στη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται επίσης συχνοουρία. Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να αυξηθεί με το φτέρνισμα και το βήχα.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση της νόσου. Σημαντικής αξίας για τη διάγνωση είναι εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία. Μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις ειδικού τύπου (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα κλπ) . Ο αποκλεισμός πιθανόν ογκολογικών καταστάσεων πρέπει να γίνεται με αντίστοιχες εξετάσεις όπως ηλεκτροφόριση λευκωμάτων και άλλες. Πίσω από την οντότητα της δισκοκήλης (οσφυαλγία) μπορεί να κρύβονται διάφορες πολύ σοβαρές ασθένειες της περιοχής, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Λόγω πίεσης των νευρικών στοιχείων από τη δισκοκήλη είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα αντιστοίχως στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με δυσκολία στη βάδιση, αστάθεια ή νευραλγία όπως ισχιαλγία (δηλαδή πόνος στο πόδι από το γλουτό έως τα δάκτυλα).
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η αρχική θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, φυσικοθεραπεία και αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται εξέταση από ειδικό ιατρό και υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας (δισκεκτομή, σπονδυλοδεσία, κ.α.). Υπάρχουν συμπτώματα όπως η αδυναμία κίνησης του άκρου ποδός και το μούδιασμα στα γεννητικά όργανα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για επείγουσα ιατρική εξέταση.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Η διατήρηση της φυσικής καταστάσεως του ανθρωπίνου σώματος όπως και η αποφυγή ακραίων δραστηριοτήτων (σήκωμα μεγάλου βάρους κλπ) αποτελούν τις καλύτερες συμβουλές για την προφύλαξη από τη νόσο.
Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N.,M.Sc.
*Ο “Έλεγχος συμπτωμάτων” είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου