Thursday, 23 January, 2025

ΕΛ.ΑΣ: Όλη η αλήθεια για τον παράνομο τζόγο

Στην εποχή μας, που όλα αλλάζουν ταχύτατα και το ίντερνετ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ο τζόγος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.

Τώρα η αστυνομία δεν κυνηγάει σκοτεινές λέσχες όπου παίζονται χαρτιά και ζάρια. Ο χαοτικός κόσμος του Ιντερνετ παρέχει τα πάντα. Και τα σκοτεινά καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπου κάποιος μπορεί να παίξει παράνομα (αλλά και νόμιμα) μοιάζουν πλέον με τράπεζες, κάνουν face control, παρέχουν κάρτες εισόδου στον παίκτη για να νιώθει ασφαλής και… μοναδικός, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για τη δημιουργία της συνέντευξης απευθυνθήκαμε στον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρο Χρονόπουλο, ο οποίος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της αστυνομίας (Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας που πηγαίνουν σε Internet cafe και καφενεία) μας έδωσε όλες τις απαντήσεις που ζητήσαμε. Στην συνέντευξη θα διαβάσετε για:
Αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο κ. Χρονόπουλος μας ανέλυσε με ποιες διεθνείς και ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία και πως εντοπίζονται τα «στέκια» του παράνομου τζόγου. Επιπλέον, μας ενημέρωσε πως πάντα ο παράνομος τζόγος συνδέεται με άλλες παράνομες δραστηριότητες (πορνεία, ναρκωτικά,κλπ) και παρέθεσε σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του παράνομου τζόγου τα τελευταία χρόνια.
Τι κρατάμε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ξέπλυμα χρήματος μέσω του τζόγου, παρατηρείται στον νόμιμο και όχι στον παράνομο. Πολλοί εμφανίζονται να παίζουν μεγάλα ποσά, σε οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι, αγοράζοντας κερδισμένα δελτία (από Στοίχημα, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ κ.α.) Είναι κι αυτό ένα φαινόμενο της εποχής. Εκεί όμως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα».
Πρόληψη και προστασία παικτών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων
Ο κ. Χρονόπουλος μας εξήγησε λεπτομερώς πως μπορούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα οι ανήλικοι να προστατεύθουν από την ανεξέλεγκτη έκθεση στον τζόγο. Επίσης, μας εξήγησε πως μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τα καταστήματα που διεξάγεται παράνομος τζόγος και μας ενημέρωσε για τα «όπλα» που έχουν οι πολίτες σε περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία.
Τι κρατάμε: «Τα καταστήματα όπου παίζεται παράνομος τζόγος μοιάζουν με τράπεζα. Με κάμερες, face-control, ειδική κάρτα για να μπορέσεις να παίξεις, με εξόδους κινδύνου για παν ενδεχόμενο… Είναι σκοτεινά μέρη, για ευνόητους λόγους. Και λειτουργούν με λογισμικά, τα οποία με το πάτημα ενός κουμπιού ο παράνομος τζόγος γίνεται νόμιμος».
Τι είναι παράνομο και τι νόμιμο με βάση τη νομοθεσία και ποιες είναι οι συνέπειες
Για πρώτη φόρα σε ελληνικό στοιχηματικό site υπάρχει δήλωση από επίσημα χείλη για τις επιπτώσεις που έχει ένας παίκτης σε περίπτωση που παίζει σε εταιρία που δεν είναι νόμιμη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ο κ. Χρόνοπουλος είπε:
«Ο παίκτης μπορεί να παίζει με VPN σε παράνομη εταιρία στο εξωτερικό και να μην το γνωρίζει. Γενικά, αν αποδειχτεί ότι δεν είχε πρόθεση, αθωώνεται».
Η άποψη του bookmakers: Φυσικά, όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιεί κάποιος VPN και να μην το γνωρίζει. Οπότε, ναι μεν οι πιθανότητες αθώωσης είναι αυξημένες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το παιχνίδι σε μη αδειοδοτημένη εταιρία δεν θα οδηγήσει σε μπελάδες!!!!
Συνέντευξη με την ΕΛ.ΑΣ. για τον παράνομο τζόγο
«Σε παράνομα μέρη εμφανίζονται πλέον μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, κυρίως άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνώση του διαδικτύου. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει περισσότερη δουλειά»
– Τι έχει αλλάξει με τον παράνομο τζόγο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια; Τι ακριβώς παίζει ο κόσμος;
«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια στροφή προς τον διαδικτυακό τζόγο. Σε αντίθεση με παλαιότερα, όπου τα παιχνίδια ήταν ο παππάς, τα ζάρια, τα χαρτιά κ.λ.π. Τώρα παίζονται τα πάντα. Φρουτάκια, ρουλέτα, στοίχημα, ιππόδρομος, οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο».
– Σε ποια μέρη διεξάγονται τα παράνομα παιχνίδια;
«Δεν είναι πολλά. Πρόκειται για καφενεία και Ιντερνετ καφέ. Είναι τα λεγόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι αρκετός κόσμος τα γνωρίζει πλέον. Σε αυτά καταγράφεται παράνομη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια».
– Πού παίζεται κυρίως παράνομος τζόγος; Στην επαρχία ή στα αστικά κέντρα;
«Ισως στην επαρχία, όπου ο κόσμος έχει προφανώς περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ζει σε άλλους ρυθμούς. Χωρίς αυτό να αποτελεί δόγμα ή συγκεκριμένο συμπέρασμα. Από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική διαφορά. Είναι φαίνεται στην ιδιοσυγκρασία του καθενός. Εχει να κάνει με τους ανθρώπους. Απλώς, η επαρχία καταγράφεται σαν touch».
– Πόσο έχει επηρεαστεί από το Internet η επιλογή των παικτών να παίζουν σε παράνομα μέρη;
«Οι νεότεροι είναι εύλογο ότι βρίσκονται όλη μέρα στο Ιντερνετ, οπότε δεν έχουν λόγο να βρεθούν σε παράνομα μέρη. Οσο περνούν τα χρόνια η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχει περισσότερη δουλειά. Με αυτό το δεδομένο το Ιντερνετ έχει επηρεάσει αρνητικά, αν και υπάρχουν μέρη όπου η κάλυψη είναι ο νόμιμος τζόγος μέσω Ιντερνετ. Στο διαδίκτυο θα λέγαμε ότι υπάρχει ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητας».
– Ποιες ηλικίες παίζουν παράνομο τζόγο;

«Σε παράνομα μέρη εμφανίζονται πλέον μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, κυρίως άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνώση του διαδικτύου. Οπότε αναζητούν άλλους τρόπους για να παίξουν».
– Εχουν συλληφθεί γυναίκες και άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες;
«Οι γυναίκες είναι συνήθως αλλοδαπές, αλλά δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, συγκριτικά με τους άνδρες. Ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να παίζουν παράνομο τζόγο επαγγελματίες, με οικονομική επιφάνεια, από τη μεσαία τάξη, ακόμη και άνεργοι, οι οποίοι δεν είναι λίγοι».
– Ανήλικοι έχουν συλληφθεί;
«Δεν έχουμε τέτοια εικόνα, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. Αλλωστε ο κίνδυνος για τους ανηλίκους έρχεται μέσα από το Διαδίκτυο, το οποίο χειρίζονται άριστα, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως τους γονείς τους».
– Υπάρχει πρόληψη σε αυτό τον τομέα;
Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική και με την εφαρμογή Cyberkid, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταφέρνει να περιορίσει σημαντικά την ανεξέλεγκτη έκθεση των ανήλικων στο τζόγο.
«Για την αμεσότερη επαφή των παιδιών και των γονέων τους με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα τηλεπικοινωνιών, η εφαρμογή Cyberkid για κινητά τηλέφωνα και tablets. Και δεν είναι η μόνη, Η εφαρμογή αυτή προσφέρεται δωρεάν μέσω του App Store και του Play Store, για συσκευές με λειτουργικά συστήματα iOS και Android αντίστοιχα, περιέχει συμβουλές για την ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενημερωτικά δελτία για τις δράσεις της Υπηρεσίας, καθώς και παιχνίδια που μπορούν να παίξουν παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους κινδύνους του διαδικτύου. Τα παιχνίδια προστέθηκαν στην ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα». Την εφαρμογή και τα διαθέσιμα παιχνίδια έχουν εγκαταστήσει στις φορητές τους συσκευές έως σήμερα πάνω από 30.000 χρήστες, ενώ ιδιαίτερη απήχηση παρουσιάζει και η σελίδα Cyberkid στο Facebook με περίπου 8.500 χρήστες να την ακολουθούν».
– Υπάρχει ειδικό τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολείται με τον παράνομο στοιχηματισμό; Διαχωρίζεται σε επίγειο και διαδικτυακό;
«Υπάρχει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ασχολείται με το διαδίκτυο, υπάρχει η διεύθυνση οικονομικής αστυνομίας που ασχολείται με όλα και υπάρχουν επίσης οι υποδιευθύνσεις ασφάλειας, που πηγαίνουν σε Internet cafe και καφενεία».
– Δεδομένου πως το φαινόμενο αυξάνεται και οι ανάγκες μεγαλώνουν, πώς εκπαιδεύονται τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας;
«Υπάρχουν οι κεντρικές επιχειρήσεις και παράλληλα υπάρχει η τεχνογνωσία ανάλογα με την εμπειρία».
– Με ποιες υπηρεσίες συνεργάζεστε; Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Eλληνική Aστυνομία παλεύει μόνη της απέναντι στον παράνομο τζόγο.
«Μόνο με την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις κάνουν αυτά που πρέπει, αλλά δεν μπορούν να φτιάχνουν καταδιωκτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, υπάρχει διεθνής συνεργασία, η οποία δεν περιορίζεται σε μία χώρα. Συνεργαζόμαστε με την Europol και την Interpol. Με το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, είναι πολύ στενή η συνεργασία, λόγω της γνώσης που έχουν διότι πρόκειται για την πατρίδα του τζόγου. Εξαιρετική είναι η συνεργασία και η βοήθεια που έχουμε από τους Αμερικανούς».
– Πώς διεξάγεται ο παράνομος τζόγος;
«Ολα γίνονται μέσω ενός παρένθετου bookmaker, ο οποίος είναι συνήθως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Ανάμεσα σε αυτόν και τον παίκτη έχει αναπτυχθεί και μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερη παγίδα για τον παίκτη, διότι ο διοργανωτής του παιχνιδιού έχει μοναδικό σκοπό να τον εκμεταλλευτεί. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τον νόμιμο αλλά και για τον παράνομο τζόγο».
– Αρα ο παίκτης πρέπει να είναι προσεχτικός. Να έχει ανοιχτές τις κεραίες του…
«Οι παίκτες ενδιαφέρονται να παίξουν και πολλές φορές δεν βλέπουν τους κινδύνους. Προβαίνουν σε ποντάρισμα κατόπιν επικοινωνίας με τον bookmaker, που είναι υποτίθεται άτομο εμπιστοσύνης. Τα άτομα αυτά, οι bookmaker δηλαδή, μπορεί να διαθέτουν ψεύτικα προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, άλλες φορές δηλώνουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά».
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το έτος 2016, σχηματίστηκε δικογραφία για 92 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων, οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις. Θα μπορούσα να πω μάλιστα ότι έχουμε μία, δύο περιπτώσεις πλέον την εβδομάδα!»
– Πόσες έφοδοι και συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν στοιχεία σύγκρισης με περασμένες δεκαετίες;
«Θα αναφέρω ένα σημαντικό παράδειγμα. Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει ολοκληρωθεί έρευνα το 2016, για μία υπόθεση παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού, από την οποία έχουν πρoκύψει τρείς εγκληματικές οργανώσεις με 203 κατηγορούμενους. Από εκεί και πέρα, κατά το 2016, που είναι και το τελευταίο δείγμα που έχουμε, εντοπίσθηκαν 13 χώροι που διενεργούνταν τυχερά παίγνια και σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως 14 δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, ενώ περαιώθηκαν τρεις δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Από τις δικογραφίες αυτές προέκυψαν 74 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 62 συνελήφθησαν. Επιπλέον, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από παράνομα παιγνιομηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές πλακέτες εξοπλισμού, τραπέζια διενέργειας παιγνίων, κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, χρήματα…»
– Συνολικά μπορεί να γίνει μια εκτίμηση τα τελευταία χρόνια;
«Από το 2011 μέχρι το 2016, δηλαδή σε διάστημα έξι χρόνων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν τουλάχιστον 60 περιπτώσεις σε χώρους όπου είχαμε παράνομα παίγνια και μίνι καζίνο, με περισσότερες από 320 συλλήψεις, οι οποίες αφορούν διοργανωτές αλλά και θαμώνες».
– Τον τελευταίο χρόνο ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου υπήρξε επιχείρηση της αστυνομίας;
«Για το 2017 δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με στοιχηματικές εταιρίες στο διαδίκτυο, οι οποίες δεν κατέχουν άδεια. Για παράδειγμα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το έτος 2016, σχηματίστηκε δικογραφία για 92 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων, οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις. Οπως καταλαβαίνετε, έχουν πιαστεί πάρα πολλές, θα μπορούσα να πω μάλιστα ότι έχουμε μία, δύο περιπτώσεις πλέον την εβδομάδα! Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει πολύ σημαντική συνεισφορά μιας αμερικανικής υπηρεσίας που εντοπίζει τέτοιου είδους ιστοσελίδες και μας προσφέρει τη σημαντικότερη βοήθεια σε αυτό τον τομέα».
– Ο παράνομος στοιχηματισμός συνδέεται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες;
«Ο παράνομος bookmaker είναι συνήθως και τοκογλύφος, ενώ μπορεί να έχει σχέση με ναρκωτικά και πορνεία. Δανείζει τον εθισμένο για να τον κρατήσει στο παιχνίδι»
«Ναι, χωρίς να είναι κανόνας. Ο παράνομος bookmaker μπορεί να έχει σχέση με τοκογλυφία, με ναρκωτικά, πορνεία. Οτιδήποτε μπορεί να αποφέρει κέρδος, είναι πιθανό να συνδέεται. Δεν κάνει απαραίτητα συγκεκριμένη επιλογή αυτός που θέλει να λειτουργήσει παράνομα. Θα βρει αρκετούς τρόπους».
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου