Sunday, 17 November, 2024

Θάνατoς 3,5 ετών κοριτσιού από παρβοϊό. Τι λένε οι ειδικοί. Σύσταση για προσοχή και στις εγκύους

Ως μεμονωμένο περιστατικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον θάνατο του 3,5 ετών κοριτσιού σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης που προσβλήθηκε από παρβοϊό (ή πέμπτη νόσος) και συνιστούν προσοχή, αλλά και ψυχραιμία στους γονείς.

Μετά την επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον θάνατο του άτυχου παιδιού αλλά και τη συρροή 11 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στον παιδικό σταθμό, οι γιατροί της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους για τα συμπτώματα χωρίς πανικό.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός, εξηγώντας στο Τhesstoday.gr πως ο παρβοϊός Β19 προκαλεί μια κοινή λοίμωξη που στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει ήπια συμπτώματα. “Στα υγιή παιδιά, δεν προκαλεί κάτι το ιδιαίτερο, απειλεί περισσότερο παιδιά και ενήλικες με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να τους εμφανίσει ακόμη και αναιμία”.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, ο θάνατος του κοριτσιού πρόκειται για μια σπάνια κατάληξη δεδομένου ότι δεν έπασχε από άλλο νόσημα. “Το κοριτσάκι δεν είχε άλλα θέματα υγείας ήταν υγιέστατο. Ωστόσο, έκανε επιπλοκή, εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα και έπαθε ανακοπή, μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο από τη Θεσσαλονίκη και κατέληξε”, αναφέρει.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να μπορεί να αποτρέψει το σύνδρομο χαστούκισε το μάγουλο ή όπως είπαμε πέμπτη ασθένεια. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να μολυνθείτε ή να κολλήσετε άλλους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν:

Πλένετε τα χέρια σας συχνά, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και νερό
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας
Αποφύγετε την στενή επαφή με άτομα που νοσούν
Να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πλέον εμφανισθεί το εξάνθημα στο μάγουλο είτε είστε παιδί ή ενήλικας παύει η ασθένεια να είναι μεταδοτική. Κατά συνέπεια είναι ασφαλές το παιδί σας να επιστρέψει στο σχολείο και εσείς στη δουλειά σας… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου