Ορισμένες παθήσεις συμβαίνει να εμφανίζονται «αθόρυβα» στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα εωσότου ξεκινήσουν να επιδεινώνονται.
Η κήλη είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις η οποία στην αρχή δεν προκαλεί ενοχλήσεις, καθώς εμφανίζεται σαν μία μαλακή διόγκωση του δέρματος, που ακόμα και στην αφή της δεν δημιουργεί τον παραμικρό πόνο στον ασθενή.
Δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε για την κήλη προκειμένου να αναγνωρίσετε τα «σημάδια» της, ώστε αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από αυτή, να απευθυνθείτε όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε εξειδικευμένο ιατρό για να λάβετε διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της κήλης
Όταν δημιουργείται μια κήλη, στην αρχή μοιάζει με μια ανώδυνη διόγκωση του δέρματος, η οποία τείνει να εξαφανίζεται με την κατάκλιση ή με κατάλληλους χειρισμούς από μέρους του ασθενή. Επανέρχεται βέβαια όταν ο ασθενής βρίσκεται σε όρθια θέση και γίνεται ιδιαίτερα ορατή όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση για κάποιον φυσικό λόγο (εξαιτίας του βήχα ή της πίεσης στην τουαλέτα). Τα πρώτα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από ανύπαρκτα έως ήπια και περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους ή αμβλύ πόνο στο σημείο της κήλης. Οι όποιες ενοχλήσεις εμφανίζονται ιδίως μετά παρατεταμένη ορθοστασία ή σωματική δραστηριότητα.
Πώς εξελίσσεται η κήλη αν παραμείνει χωρίς θεραπεία
Με την πάροδο του χρόνου η κήλη συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει και να προβάλλει περισσότερο καθώς επιδεινώνεται. Τότε είναι που ο πόνος γίνεται εντονότερος και εμφανίζεται με συχνότερο ρυθμό καθώς ο ασθενής εκτελεί συνηθισμένες κινήσεις. Για αυτό, αντανακλαστικά ο ίδιος τοποθετεί το χέρι του στο σημείο που εντοπίζει τον πόνο, προκειμένου να μην πονέσει αν βήξει ή φτερνιστεί, αποφεύγοντας φυσικά, όσο μπορεί περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα. Όπως γίνεται κατανοητό, το σύμπτωμα του πόνου και το αποτέλεσμα του περιορισμού των κινήσεων εξαιτίας της αθεράπευτης κήλης, επιδεινώνει όχι μόνο την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, αλλά επηρεάζει δραματικά την ποιότητα της ζωής του. Όσο η κήλη συνεχίζει να εξελίσσεται, χωρίς ο ασθενής να έχει λάβει κάποια θεραπεία, μπορεί το προβάλλον όργανο (πιο συχνά το έντερο) να παγιδευτεί και να μην είναι δυνατό να αναταχθεί χειροκίνητα από τον ασθενή. Στο στάδιο αυτό της εξέλιξης της πάθησης η κήλη εμφανίζει φλεγμονή η οποία συνοδεύεται από έντονο πόνο και ερυθρότητα του δέρματος. Ενδέχεται δε, σε αυτή την κατάσταση να προκληθεί περίσφιξη της κήλης με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επαρκής αιμάτωση του προβάλλοντος οργάνου και επιφέρει ισχαιμία. Μια τέτοια επιδείνωση προκαλεί οξύ και συνεχή πόνο στον ασθενή, ο οποίος χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νέκρωσης του παγιδευμένου οργάνου και πιθανόν της εμφάνισης περιτονίτιδας.
Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας
Πλέον η αντιμετώπιση της κήλης γίνεται με την πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία είναι χειρουργική αλλά ελάχιστα επεμβατική προσφέροντας πλήρη ίαση. Η επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με τη χρήση πλέγματος, σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η αναίμακτη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης διενεργείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, χωρίς τομές, παρέχοντας οριστικό αποτέλεσμα με πιθανότητα υποτροπής κάτω του 2%. Χάρη στη λαπαροσκοπική μέθοδο θεραπείας, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγα 24ωρα.