Thursday, 17 October, 2024

Καθημερινές συνήθειες για την ασφάλεια του σπιτιού: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να προστατέψουν τον χώρο τους;

Καθημερινές συνήθειες για την ασφάλεια του σπιτιού: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να προστατέψουν τον χώρο τους;

Η διατήρηση της ασφάλειας ενός σπιτιού δεν εξαρτάται μόνο από την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και την αγορά των κατάλληλων προϊόντων αλλά και από καθημερινές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν δραστικά τις πιθανότητες διάρρηξης. Ακόμη και αν το σπίτι είναι εξοπλισμένο με τις πιο προηγμένες κλειδαριές ασφαλείας και συστήματα παρακολούθησης, οι καθημερινές πρακτικές των ιδιοκτητών μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετούν οι ιδιοκτήτες για να διατηρήσουν το σπίτι τους ασφαλές.

Η απλούστερη και πιο βασική συνήθεια για την ασφάλεια του σπιτιού είναι το κλείδωμα όλων των εξωτερικών πορτών και παραθύρων, τόσο όταν βρίσκεστε στο σπίτι όσο και όταν το εγκαταλείπετε. Αρκετές διαρρήξεις πραγματοποιούνται όταν οι διαρρήκτες βρίσκουν ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα. Μην ξεχνάτε να κλειδώνετε όλες τις κύριες πόρτες και τα παράθυρα, ακόμη και όταν λείπετε για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως για ψώνια ή περίπατο.

Οι κλειδαριές ασφαλείας είναι το πρώτο και σημαντικότερο μέσο προστασίας αλλά πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν σωστά. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ελέγχουν ανά διάστημα ότι οι πόρτες στο σπίτι και τα παράθυρα είναι σε καλή κατάσταση και δεν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς ή δυσλειτουργίας. Αν παρατηρηθούν προβλήματα όπως δυσκολία στο κλείδωμα ή φθαρμένα εξαρτήματα, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσες επισκευές ή αντικατάσταση.

Η τοποθέτηση πολύτιμων αντικειμένων όπως κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές ή μετρητά, σε εμφανή σημεία είναι εύκολη λεία για τους διαρρήκτες. Φροντίστε να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα μακριά από τα παράθυρα και τις πόρτες, ειδικά σε περιοχές όπου οι διαρρήκτες μπορούν να έχουν οπτική πρόσβαση. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε κουρτίνες ή περσίδες, για να μην μπορούν να βλέπουν απ’ έξω οι περαστικοί με ευκολία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Όταν οι ιδιοκτήτες λείπουν για αρκετό καιρό, η συσσώρευση αλληλογραφίας και διαφημιστικών εντύπων μπροστά από το σπίτι είναι ένα από τα σημάδια που προσέχουν οι διαρρήκτες. Ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο δείχνει ότι το σπίτι είναι ακατοίκητο. Για να αποφύγετε να γίνετε στόχος, ζητήστε από κάποιον γείτονα ή φίλο να συλλέγει την αλληλογραφία σας κατά την απουσία σας ή να ανοίγει το σπίτι μερικές φορές, για να δείχνετε ότι υπάρχει δραστηριότητα. Σε πολλά έξυπνα σπίτια, υπάρχει αυτόματος φωτισμός και κάμερες που ανάβουν και κλείνουν αν δουν ότι υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε κάποιο μέρος τους σπιτιού. Οι κάμερες και οι ανιχνευτές κίνησης ειδοποιούν το κεντρικό σύστημα ασφαλείας και δίνουν εντολή για να ανοίξουν ή να σβήσουν τα φώτα. Επίσης, στέλνουν μήνυμα στο κινητό του ιδιοκτήτη για να ενημερώσουν ότι υπάρχει κινητικότητα σε κάποιον χώρο του σπιτιού.

Πολλοί ιδιοκτήτες συνηθίζουν να αφήνουν κλειδιά σε “κρυφά” σημεία, όπως κάτω από χαλάκια, γλάστρες ή άλλα αντικείμενα κοντά στην πόρτα. Ωστόσο, αυτά τα σημεία είναι τα πρώτα που θα ψάξει ένας διαρρήκτης. Αν πρέπει να αφήσετε κλειδί για κάποιον, προτιμήστε να το δώσετε απευθείας σε ένα άτομο εμπιστοσύνης, αντί να το αφήνετε εκτεθειμένο έξω από το σπίτι. Φροντίστε, φεύγοντας για διακοπές, να έχετε ασφαλίσει την κλειδαριά εσωτερικής πόρτας του σπιτιού. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τους διαρρήκτες να εισέλθουν και σε άλλα δωμάτια, αν καταφέρουν να διαρρήξουν ένα χώρο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.