Friday, 25 October, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πάνω από 1.000 τα θετικά δείγματα από το self-test

Με επιτυχία εξελίσσεται το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού ολοένα και περισσότεροι δικαιούχοι λαμβάνουν από τα φαρμακεία το self test που γίνεται στο σπίτι και αναλόγως το αποτέλεσμα προγραμματίζουν επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο και κολονοσκόπηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σε συνέντευξη Τύπου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πρόληψης όπως και για την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχουν σταλεί 1.400.000 sms σε δικαιούχους 50-69 ετών. Από τα φαρμακεία έχουν διανεμηθεί 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι περίπου 3.000.000 πολίτες, σύμφωνα με το ygeiamou.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος
Διάρκεια ειδοποίησης:
Οι πολίτες ηλικίας 50-69 ετών, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα κιτ FIT από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους.
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυξάνονται τα κρούσματα στους κάτω των 50 – Τρία ανησυχητικά συμπτώματα

Παροχή self-test:
Το self-test που διανέμεται είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να γίνει στο σπίτι, συλλέγοντας ένα μικρό δείγμα κοπράνων για ανάλυση. Ο πολίτης θα ενημερώνει το φαρμακείο από το οποίο προμηθεύτηκε το τεστ, για το αποτέλεσμά του.
Καταχώρηση αποτελέσματος:
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίζεται η σημασία της καταχώρησης του αποτελέσματος του self-test, ύστερα από τη διενέργειά του. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, το πρόγραμμα τερματίζεται, ενώ σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται άπαξ ένα επιπλέον δωρεάν self-test.
Παρακολούθηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος:
Αντίθετα, σε περίπτωση καταχώρησης θετικού αποτελέσματος παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση εντός δύο μηνών. Εάν κριθεί απαραίτητο, παραπέμπεται για διαγνωστική κολονοσκόπηση, κατά την οποία είναι δυνατόν να αφαιρεθούν οι πολύποδες ή να ληφθούν δείγματα για βιοψία.
Τρόπος διεξαγωγής του self-test

Η εκτέλεση του τεστ είναι απλή. Οι πολίτες πρέπει να συλλέξουν κόπρανα, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα, χρησιμοποιώντας το παρεχόμενο κιτ. Το δείγμα πρέπει να ληφθεί από πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της ανάλυσης. Το δείγμα αναμιγνύεται με το διάλυμα του κιτ και τοποθετούνται λίγες σταγόνες στη συσκευή εξέτασης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε λίγα λεπτά: ένα θετικό αποτέλεσμα υποδεικνύει την παρουσία αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών

Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση των τεστ, στην ενημέρωση των δικαιούχων και στη λεπτομερή επεξήγηση της ορθής διαδικασίας διενέργειάς του στο σπίτι από τους πολίτες. Επίσης είναι επιφορτισμένοι με την καταχώρηση του αποτελέσματος στη σχετική πλατφόρμα καθώς και με την καθοδήγηση των πολιτών, στις περιπτώσεις με θετικό αποτέλεσμα τεστ, για τα επόμενα βήματα. Εξασφαλίζουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα τεστ παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση.

«Τα φαρμακεία ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρόληψη με αποδεδειγμένα πλέον τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία και η Πολιτεία οφείλει να «εκμεταλλευτεί» αυτό το πλεονέκτημα, που πηγάζει από την επιστημονική κατάρτιση και εκπαίδευση του Φαρμακοποιού, από την προσβασιμότητα και την χωροταξική κατανομή των φαρμακείων καθώς και από το υψηλό βαθμό αποδοχής και εμπιστοσύνης που έχουν από τους πολίτες», σημείωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.