Wednesday, 22 January, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Κατάργηση στην εναλλαγή χειμερινής-θερινής ώρας

Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα το αποφασίσουμε σήμερα» στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

«Κάναμε δημόσια διαβούλευση» για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. «Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν», πρόσθεσε.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί. Πάντως, στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία επικύρωσης, που θα λάβει μάλιστα την μορφή του επείγοντος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προτείνει να καταργηθεί η εποχική αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το κάθε κράτος-μέλος να είναι ελεύθερο να επιλέξει σε ποια ζώνη ώρας επιθυμεί να παραμείνει.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.

Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.

Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα. Η Επίτροπος Μπουλτς δήλωσε τα εξής: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευσή μας, για να εκφράσουν την άποψή τους. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: το 84 % όσων απάντησαν δεν θέλει πλέον αλλαγή της ώρας. Τώρα θα ενεργήσουμε αναλόγως και θα εκπονήσουμε νομοθετική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που θα αποφασίσουν από κοινού».

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, έθεσε το ζήτημα της θερινής ώρας στην πολιτική ατζέντα ως μέρος της δέσμευσής του να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά θέματα και τα κράτη μέλη να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις όταν βρίσκονται σε καλύτερη θέση να το πράξουν. Στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει μακρά παράδοση ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας, πολλές από τις οποίες ανάγονται στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Από τη δεκαετία του 1980 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε σταδιακά νομοθεσία, βάσει της οποίας όλα τα κράτη μέλη συμφωνούσαν να συντονίζουν την αλλαγή της ώρας, ώστε να δοθεί τέλος στα διαφορετικά εθνικά ωράρια. Από το 1996 όλοι οι Ευρωπαίοι βάζουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Σκοπός των κανόνων της ΕΕ δεν να εναρμονιστεί το καθεστώς όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, αλλά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, που προκύπτουν από τη μη συντονισμένη εφαρμογή της αλλαγής της ώρας κατά τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα με τη ρύθμιση για τη θερινή ώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους ή ζώνες ώρας. Η απόφαση σχετικά με τη ζώνη ώρας είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Cnn.gr – newsbeast.gr – Βικιπαίδεια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου