Monday, 23 September, 2024

Λευκό Πουκάμισο: Το λέρωσες; Μάθε τι κάνεις

Ανήκετε στους άνδρες αυτούς που συνηθίζουν να γεμίζουν με μικρούς ή μεγάλους λεκέδες ό,τι φορούν; Ακόμα και το πολυαγαπημένο τους λευκό πουκάμισο;

Εάν εύκολα λερώνετε τα ρούχα σας και μάλιστα τα πιο «ευπαθή», τότε οι συμβουλές που θα διαβάσετε στη συνέχεια από τους ειδικούς του valdion.gr στο ανδρικό ντύσιμο, θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Το πρώτο «βήμα» που πρέπει να κάνετε όταν το λευκό πουκάμισο αποκτήσει έναν «αποκρουστικό» λεκέ είναι -ταχύτατα- να το ξεπλύνετε στο επίμαχο σημείο με άφθονο νερό, προσέχοντας όμως τη θερμοκρασία του.

Ο ρόλος της θερμοκρασίας του… νερού είναι κρίσιμος! Επιλέξτε να ξεπλύνετε τον λεκέ με κρύο νερό εάν αυτός έχει προκληθεί από αίμα. Αν είναι από λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, τότε ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Εάν, πάλι, έπεσε κόκκινο κρασί πάνω στο λευκό πουκάμισο, μην διστάσετε να βάλετε πάνω στον λεκέ, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλάτι και στη συνέχεια να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Ειδικά στο σημείο που είναι ο λεκές, δεν χρειάζεται να ασκήσετε μεγάλη πίεση στο ρούχο, κάτι το οποίο ενδέχεται να του προκαλέσει φθορά.

Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική απομάκρυνση του λεκέ διαδραματίζει η σύνθεση του πουκαμίσου και το ύφασμα του. Όσο πιο ευπαθές είναι, τόσο περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είσαστε για να καθαρίσετε το σημείο στο οποίο έχει λερωθεί.

Εάν, για παράδειγμα, το λευκό πουκάμισο είναι βαμβακερό, τότε προτιμήστε να το πλύνετε με χλιαρό νερό χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού και ξύδι. Αφού, λοιπόν, μουλιάσετε το σημείο του πουκαμίσου με τον λεκέ, πρέπει να το απλώσετε σε θέση ξαπλωτή, για να μην ξεχειλώσει. Διαφορετική αντιμετώπιση χρειάζονται τα συνθετικά πουκάμισα, ανάλογα πάντα με την πρώτη ύλη τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ρεγιόν και ο πολυεστέρας μπορούν να αντέξουν το τρίψιμο με τα χέρια στο επίμαχο σημείο του λεκέ και τη βαριά πλύση. Εάν, πάλι, το λευκό πουκάμισο σας είναι από μετάξι, τότε μην μείνετε μόνο στο σημείο με το λεκέ. Βρέξτε ολόκληρο το ρούχο. Στη συνέχεια, πλύντε το επιλέγοντας το κατάλληλο πρόγραμμα του πλυντηρίου σας ή, εάν το κάνετε με τα χέρια, φροντίστε να μην είστε βίαιος αλλά τρυφερός, κάνοντας απαλές και αρμονικές κινήσεις, μέχρι να εξαφανίσετε τον λεκέ και μετά αφήστε το πουκάμισο να στεγνώσει απλωμένο για να μην ξεχειλώσει. «Σύμμαχοι» σας, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να είναι το νερό και το αλάτι (καλύψτε τον λεκέ αμέσως, με το αλάτι και αφήστε το πάνω του για αρκετά λεπτά, μέχρις ότου τον «απορροφήσει» σχεδόν ολόκληρο). Το ίδιο σημαντικά μπορούν να είναι το ξύδι και ο χυμός λεμονιού, ειδικά εάν πάνω στο λευκό πουκάμισο έχει αφήσει λεκέ ένα ρόφημα (π.χ., καφές).

Για τους πιο «σκληρούς» λεκέδες, όπως αυτούς που αφήνουν τα λίπη ή τα φαγητά προτιμήστε τη χρήση απορρυπαντικού πιάτου, πάνω στο σημείο στο οποίο λερώθηκε το πουκάμισο.

Αρκετοί θα αναρωτηθούν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χλωρίνη. Η χλωρίνη μπορεί να εξαφανίζει λεκέδες αλλά πρέπει να την αξιοποιήσετε με «χειρουργική ακρίβεια», εάν δεν θέλετε, ακούσια, να καταστρέψετε το λευκό πουκάμισο. Για τον λόγο αυτό, βάλτε λίγη χλωρίνη ακριβώς πάνω στο σημείο στο οποίο έχει γίνει ο λεκές και αφαιρέστε την με πολύ νερό, μέχρι να δείτε εάν πράγματι έχει φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου