Μια καμπάνια ενημέρωσης για τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως, που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο.
Από το 2018, η 4η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη Λοίμωξη των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (International HPV Awareness Day) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (International Papillomavirus Society). Πρόκειται για μια καμπάνια ενημέρωσης για μια λοίμωξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο.
Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papillomavirus Infection, HPV) είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Ακόμη και το προφυλακτικό δεν προστατεύει ενώ μπορεί να μολυνθεί και το στόμα, και άλλα όργανα… Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως.
Υπάρχουν περισσότεροι από 180 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων οι 40 περίπου μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τουλάχιστον 14 τύποι του HPV, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όπως, για παράδειγμα, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του μαστού από την οποία προσβάλλονται οι γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρώπη.
Οι τύποι «υψηλού κινδύνου» του HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι τύποι «χαμηλού κινδύνου» του HPV μπορούν να προκαλέσουν μυρμηγκιές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από τον HPV εξαφανίζεται από μόνη της χωρίς να προκαλέσει κάποιο προφανές σύμπτωμα ή πρόβλημα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η λοίμωξη εμμένει κι ενδέχεται να προκαλέσει ύστερα από μερικά χρόνια κάποιες από τις επιπλοκές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Κάποιοι συμφωνούν με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών κατά του HPV υποστηρίζοντας πως μπορεί να προλάβει την πρόκληση λοιμώξεων από τον HPV και, συνεπώς, ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV και στα δύο φύλα. Ο εμβολιασμός ρουτίνας κατά του HPV πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 9 έως 14 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και μετά την ενηλικίωση… αυτό είναι όμως προσωπικό θέμα για το αν θα εμβολιαστεί ή όχι κάποιος… το σημαντικό είναι οι γυναικολόγοι να τονίζουν τη σημαντικότητα της γονιδιακής εξέτασης για HPV και όχι μόνο του τεστ ΠΑΠ…
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό, όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι θεραπείας των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τον HPV. Οι μυρμηκιές των γεννητικών οργάνων μπορούν να θεραπευθούν με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η παρουσία ιστού στη μήτρα που χαρακτηρίζεται ως «προκαρκινικός» μπορούν να ανιχνευθούν εγκαίρως μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να θεραπευτούν.
Πηγή: https://www.sansimera.gr