Wednesday, 8 January, 2025

Μια ένεση, δύο φορές ετησίως, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη του AIDS

ΑΡΧΕΙΟ – Ένας φαρμακοποιός κρατά ένα φιαλίδιο με λενακαπαβίρη,

το νέο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη του HIV, στο ερευνητικό κέντρο Masiphumelele του Ιδρύματος Υγείας Desmond Tutu, στο Κέιπ Τάουν.
Μια ένεση δύο φορές το χρόνο ήταν 96% αποτελεσματική στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HIV στους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα σχετικά με ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο κοντινό που έχει έρθει ποτέ στον κόσμο σε ένα εμβόλιο κατά του HIV. Η ένεση ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από το καθημερινό από του στόματος χάπι PrEP (προφύλαξη πριν από την έκθεση) σε αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν “βαθιά πρόοδο στην ιατρική”.

Ονομάζεται λενακαπαβίρη και πωλείται ήδη με την εμπορική ονομασία Sunlenca για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον ιό HIV στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και αλλού. Προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι είναι 100% αποτελεσματική στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HIV σε μια μελέτη σε γυναίκες.

“Αυτό είναι τόσο πολύ ανώτερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πρόληψης που έχουμε, που είναι πρωτοφανές”, δήλωσε η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS.

Αναγνώρισε την Gilead για την ανάπτυξη του φαρμάκου, αλλά δήλωσε ότι η ικανότητα του κόσμου να σταματήσει το AIDS εξαρτάται από τη χρήση του σε χώρες υψηλού κινδύνου.

Η φαρμακοβιομηχανία Gilead δήλωσε ότι θα επιτρέψει την πώληση φθηνών, γενόσημων εκδόσεων σε 120 φτωχές χώρες με υψηλά ποσοστά HIV, κυρίως στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Καραϊβική. Αλλά έχει αποκλείσει σχεδόν όλη τη Λατινική Αμερική, όπου τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα αλλά αυξάνονται, προκαλώντας ανησυχία ότι ο κόσμος χάνει μια κρίσιμη ευκαιρία να σταματήσει την ασθένεια. Σε έκθεση που εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την Κυριακή, το UNAIDS ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων από AIDS πέρυσι, που υπολογίζεται σε 630.000, ήταν ο χαμηλότερος από την κορύφωσή του το 2004, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε “ιστορικό σταυροδρόμι” και έχει την ευκαιρία να τερματίσει την επιδημία.

Ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι προστασίας από τη μόλυνση, όπως τα προφυλακτικά, τα καθημερινά χάπια, οι κολπικοί δακτύλιοι και οι διμηνιαίες ενέσεις, οι ειδικοί λένε ότι οι ενέσεις Gilead που γίνονται δύο φορές το χρόνο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για περιθωριοποιημένα άτομα που συχνά φοβούνται να αναζητήσουν φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων ανδρών, των εργαζομένων στο σεξ και των νεαρών γυναικών. “Θα ήταν ένα θαύμα για αυτές τις ομάδες, επειδή σημαίνει ότι πρέπει απλώς να εμφανίζονται δύο φορές τον χρόνο σε μια κλινική και μετά θα είναι προστατευμένοι”, δήλωσε η Byanyima του UNAIDS.

Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα HIV στην Ευρώπη το 2023
Ώθηση στην προσπάθεια για διάθεση του φαρμάκου σε χώρες της Λατινικής Αμερικής
“Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχει ακόμη μεγάλο στίγμα, οι ασθενείς ντρέπονται να ζητήσουν τα χάπια”, δήλωσε η δρ Alma Minerva Pérez, η οποία στρατολόγησε και ενέγραψε δώδεκα εθελοντές της μελέτης σε ιδιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Γουαδαλαχάρα.

Ο βαθμός στον οποίο οι ενέσεις θα είναι ευρέως διαθέσιμες στο Μεξικό μέσω του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας δεν είναι ακόμη γνωστός. Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τυχόν σχέδια αγοράς της Sunlenca για τους πολίτες της- τα καθημερινά χάπια για την πρόληψη του HIV διατέθηκαν ελεύθερα μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας το 2021. Η Byanyima δήλωσε ότι άλλες χώρες εκτός από το Μεξικό που συμμετείχαν στην έρευνα αποκλείστηκαν επίσης από τη συμφωνία για τα γενόσημα, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Περού και της Αργεντινής.

“Το να τους αρνούμαστε τώρα αυτό το φάρμακο είναι ασυνείδητο”, είπε. Σε ανακοίνωσή της, η Gilead δήλωσε ότι έχει “συνεχή δέσμευση να συμβάλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε επιλογές πρόληψης και θεραπείας του HIV εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη”. Μεταξύ των 120 χωρών που είναι επιλέξιμες για τη γενόσημη έκδοση είναι 18 κυρίως αφρικανικές χώρες που αποτελούν το 70% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τον ιό HIV.

Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε ότι εργάζεται επίσης για την καθιέρωση “γρήγορων, αποτελεσματικών διαδρομών για την πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται ή επιθυμούν τη λενακαπαβίρη για την πρόληψη του HIV”. Ενώ χώρες όπως η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει περισσότερα από 40.000 δολάρια (38.000 ευρώ) ετησίως για το Sunlenca, οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι θα μπορούσε να παραχθεί για μόλις 40 δολάρια (38 ευρώ) ανά θεραπεία όταν η παραγωγή γενόσημων επεκταθεί ώστε να καλύψει 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Δρ Salim Abdool Karim, ειδικός σε θέματα AIDS στο Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι δεν είχε δει ποτέ φάρμακο που να φαίνεται τόσο αποτελεσματικό όσο το Sunlenca στην πρόληψη του HIV. “Το κομμάτι που λείπει από το παζλ τώρα είναι πώς θα το δώσουμε σε όσους το χρειάζονται”, είπε.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου