Saturday, 28 December, 2024

«Μύθος» τα 10.000 βήματα την ημέρα. Πόσα χρειαζόμαστε πραγματικά για μακροζωία

Πόσα βήματα χρειάζεται να κάνουμε την ημέρα, για να παραμένουμε υγιείς;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε και να συμβουλευτείτε το smart watch σας για να δείτε πόσο κοντά είστε, ξανασκεφτείτε το: τα 10.000 βήματα την ημέρα αποτελούν έναν μύθο για την ευεξία.

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως μόλις 3.143 μπορούν να μας προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο, ενώ αν φτάσουμε τα 6.000- 7.000 βήματα ημερησίως αγγίζουμε στον βέλτιστο αριθμό για την υγεία μας. «Η οδηγία για τα 10.000 βήματα την ημέρα στερείται τεκμηριωμένης υποστήριξης», σημειώνει η ερευνητική ομάδα από την Ισπανία στην επιθεώρηση «Preventive Medicine» του Αυγούστου.

Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος για την ευεξία
Η ιδέα του στόχου των 10.000 βήματα την ημέρα χρονολογείται από μια εκστρατεία μάρκετινγκ του 1965 για το Manpo-kei, έναν μετρητή βημάτων που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, και μετρούσε έως και 10.000 βήματα.

Τα δέκα χιλιάδες την βήματα -περίπου 8 χλμ -έγιναν τελικά το «χρυσό πρότυπο» ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση του ατόμου.

Στις έξι δεκαετίες από την κυκλοφορία του Manpo-kei, αρκετοί επιστήμονες προσπάθησαν να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα 10.000 βημάτων για τη μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών και την πρόληψη του πρόωρου θανάτου. Κατά πλειοψηφία, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως λιγότερα βήματα είναι αρκετά. Μια μελέτη του 2019, πχ, διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με εκείνες που περπατούσαν μόνο 2.700 βήματα. Τα οφέλη για την υγεία κορυφώθηκαν περίπου στα 7.500 βήματα ημερησίως.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το περπάτημα 5.000 βημάτων τρεις φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια θα μπορούσε να προσθέσει τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μας και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψής έως και 13%.

Τα οφέλη που αποκομίζει το σώμα, ο οργανισμός και το πνεύμα από το περπάτημα είναι πραγματικά αμέτρητα. Αρχικά με το περπάτημα ενδυναμώνουμε τα πόδια μας, τονώνουμε και συσφίγγουμε τους μύες και προλαμβάνουμε την κυτταρίτιδα. Επίσης όσο αυξάνουμε την ένταση το σώμα μας καίει θερμίδες και λίπος.

Ενίσχυση μεταβολισμού

Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ενώ παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του περπατήματος είναι ότι ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό.

Μειώνει το άγχος

Το περπάτημα ωφελεί την ψυχική υγεία. Μειώνει τον θυμό, το άγχος και το αίσθημα απογοήτευσης. Είναι βοηθητικό σε περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής καθώς εκκρίνει ορμόνες ευτυχίας, τονώνει την αυτοπεποίθηση και προσφέρει ηρεμία στο μυαλό. Περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους, με το φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα, προλαμβάνεις την εποχική κατάθλιψη και μειώνεις τη μελαγχολία καθώς λαμβάνεις βιταμίνη D.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το περπάτημα ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με το συστηματικό περπάτημα η κορτιζόλη μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται.

 
Η νέα έρευνα του Vitality σε συνεργασία με το London School of Economics εξέτασε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες ενός εκατομμυρίου μελών του προγράμματος Vitality στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μεταξύ των ετών 2013 και 2023. Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν δια βίου υγιεινές συνήθειες, καθώς και να αναλύσουν την επιστήμη πίσω από το πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. «Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να επεκτείνουν βαθιά την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο Adrian Gore, ιδρυτής της Discovery Vitality. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η διατήρηση έστω και ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία. Δεδομένου του ρόλου της συμπεριφοράς στον κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών των συνηθειών μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη βελτίωση της ατομικής υγείας-και για την εξέλιξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψής μας ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη».

1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να ταξινομηθούν ως παχύσαρκοι μέχρι το 2035. Οι μικρές αλλαγές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν εξαιρετικά σημαντικές για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με 52% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μετά τη διατήρηση της συνήθειας των 5.000 βημάτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών παρουσίασαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 38%, ενώ ο συνολικός πληθυσμός σημείωσε μείωση 27%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.