Tuesday, 24 December, 2024

Νέα χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, όχι όμως σε όλη τη χώρα

Προς νέα χρονιά – ρεκόρ οδεύει ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών

Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τα στοιχεία αυτά κάνουν λόγο για συνολικές αφίξεις από το εξωτερικό της τάξεως των 27,5 εκατ. και έσοδα που μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου για τον κλάδο. Στα 27,5 εκατ. αφίξεις περιλαμβάνονται και αυτές της κρουαζιέρας, ενώ χωρίς αυτές οι διεθνείς αφίξεις υπολογίζεται ότι θα κινηθούν φέτος στα επίπεδα των 25 εκατ. από 23,5 εκατ. που ήταν το 2015.
Αντίστοιχα, τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2015 ανήλθαν στα 14,2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει, πάντως, πως «η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα· συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους».
Αισιόδοξη εμφανίστηκε από το Βερολίνο και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία επισήμανε ότι «τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και διαφαίνεται ότι το 2016 θα αποτελέσει μία χρονιά ακόμη καλύτερη από το 2015».
«Χαστούκι» για τον τουρισμό σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, ακόμη και Σαντορίνη!
Στον αντίποδα, ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τουρισμός στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας των πιέσεων από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές. Ήδη υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, όπως και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας σε νησιωτικούς προορισμούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Χαρακτηριστικό είναι πως στη Λέσβο, οι μειώσεις στις κρατήσεις από κάποιες αγορές φτάνει ακόμη και το 90%, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, στην «Καθημερινή». Στη Σαντορίνη ακυρώθηκαν κρατήσεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπό τον φόβο των όσων δημοσιεύονται στα ξένα ΜΜΕ, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Χίο, όπου η φετινή χρονιά προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Εως τώρα τα στοιχεία δείχνουν μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 60%. Πλήγμα δέχεται και στην Κω ο τουρισμός, με τις κρατήσεις να είναι πεσμένες κατά 36%, ενώ στη Σάμο το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 40%.
Στο κατώφλι της νέας τουριστικής σεζόν, η Κως, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Λέρος, τα πέντε νησιά που τον φετινό χειμώνα στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τους πρόσφυγες, τώρα κινδυνεύουν άμεσα.
«Τα hot spots έρχονται οι τουρίστες όχι» λένε οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες των παραπάνω νησιών. Επιβαρυμένοι έτσι κι αλλιώς από τις καλπάζουσες αυξήσεις του ΦΠΑ, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τους περιορισμούς των capital controls, την κατάρρευση των τζίρων και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου, καλούνται φέτος να διαχειριστούν μια ακόμα κρίση: την προσφυγική.
Η βεβιασμένη και χωρίς εθνικό σχέδιο δημιουργία των Κέντρων Καταγραφής και Ταυτοποίησης, των λεγόμενων «hot spots» είναι όπως μας λένε «το τελειωτικό χτύπημα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμός Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ, «Το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία για την άμεση ολοκλήρωση της οργάνωσης των hot spots τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «Η δέσμευση για τη δημιουργία των κέντρων δεν πρέπει να επιτρέψει ανεξέλεγκτες ροές, πρέπει να λειτουργήσουν οργανωμένες δομές για την άμεση προώθηση των προσφύγων και καθώς πλησιάζει η έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου θα πρέπει διασφαλιστεί η θετική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ώστε να μην επηρεαστεί η ροή της τουριστικής κίνησης».
«Ο τουρισμός επηρεάζεται άμεσα γιατί δημιουργούν κέντρα κράτησης, όχι υποδοχής. Η Λέρος των 8000 κατοίκων καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος: 500 πρόσφυγες την ημέρα» λέει ο Μανώλης Μαθιουδάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Λέρου, με αγωνία για τις προκρατήσεις που βλέπει μέρα με τη μέρα να βουλιάζουν. Την ίδια στιγμή οι τελευταίες εργασίες για την δημιουργία hot spot στο προαύλιο του παλαιού ψυχιατρείου της Λέρου (όπου ακόμα και σήμερα νοσηλεύονται 250 ασθενείς) ολοκληρώνονται.
«Μη γελιόμαστε, φυλακή είναι. Σηκώνουν ξανά κάγκελα σε ένα τόπο φορτισμένο όπου στο παρελθόν φυλακίστηκαν οι αριστεροί πολιτικοί κρατούμενοι». Με την ανακοίνωση της δημιουργίας του hot spot οι προκρατήσεις μειώθηκαν κατά 30%.
Ωστόσο «η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γιατί η Λέρος δεν λειτουργεί με προκρατήσεις αφού δεν έχει πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και δεν βασίζεται στον μαζικό τουρισμό. Είμαστε προορισμός για τους εναλλακτικούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής».

Νέα χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, όχι όμως σε όλη τη χώρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου