Monday, 23 December, 2024

Πότε η τριχόπτωση οφείλεται σε άγχος και στρες

Είναι φυσιολογικό να χάνουμε τρίχες από τα μαλλιά μας. Οι άνθρωποι, φυσιολογικά χάνουν περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, συχνά χωρίς αυτό να είναι εμφανές.

Αυτή η τάση συνήθως δεν προκαλεί αξιοσημείωτη λέπτυνση του τριχωτού της κεφαλής, καθώς ταυτόχρονα αναπτύσσονται νέες τρίχες. Η απώλεια μαλλιών συμβαίνει όταν αυτός  ο κύκλος ανάπτυξης τριχών και πτώσης διαταράσσεται ή όταν οι θύλακες καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.

Η τριχόπτωση, συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας πάθησης.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα του άγχους που μοιάζουν να είναι… αυτοεκπληρούμενα. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που φοβούνται και αγχώνονται πολύ για το αν θα χάσουν τα μαλλιά τους, τελικά τα χάνουν γρηγορότερα!

Είναι το δικό τους άγχος και στρες που κάνει τα μαλλιά τους να πέφτουν. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και δεν είναι μόνο το άγχος για την απώλεια μαλλιών που επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος συνδέεται με την τριχόπτωση.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος τριχόπτωση όπως:

Οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας

Ηλικία

Σημαντική απώλεια βάρους

Ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης ή ερυθηματώδης λύκος

Στρες

Μπορεί το στρες να προκαλέσει τριχόπτωση;

Η απάντηση είναι “Ναι”, το άγχος και η απώλεια μαλλιών μπορεί να σχετίζονται.

Υπάρχουν τρεις τύποι τριχόπτωσης που μπορούν να συσχετιστούν με τα αυξημένα επίπεδα στρες στον οργανισμό:

Διάχυτη αλωπεκία: Το αυξημένο άγχος κάνει πολλά τριχοθυλάκια να εισέλθουν σε αυτό που ονομάζουμε “φάση ηρεμίας”. Επί της ουσίας υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως να λειτουργούν. Μέσα σε λίγους μήνες, οι τρίχες αδυνατίζουν και μπορεί να πέσουν ξαφνικά, με ένα απλό χτένισμα ή πλύσιμο των μαλλιών σας.

Τριχοτιλλομανία: Είναι η ακαταμάχητη επιθυμία του ατόμου να τραβάει με τα χέρια του τις τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια ή άλλες περιοχές του σώματός του. Το τράβηγμα τρίχας μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών, ή δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη, ή η απογοήτευση.

Γυροειδής αλωπεκία: Μια σειρά παραγόντων πιστεύεται ότι προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία, συμπεριλαμβανομένου και του έντονου στρες. Στην γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα θυλάκια των τριχών και επιφέρει την απώλεια μαλλιών.

Το άγχος και η τριχόπτωση δεν είναι απαραίτητα κάτι μόνιμο. Αν το άτομο καταφέρει να θέσει το άγχος του υπό έλεγχο, τα μαλλιά του μπορεί να μεγαλώσουν ξανά. Η τριχόπτωση, συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι μιας πάθησης.

Αφορά τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες και αν είναι έντονη μπορεί να προκαλέσει άγχος για την εμφάνιση. Μπορεί να είναι εποχική ή χρόνια. Η εποχική τριχόπτωση αφορά και τα δυο φύλα, ενώ η χρόνια κυρίως τους άνδρες.

Στα χρόνια είδη περιλαμβάνεται η αντρικού ή η γυναικείου τύπου φαλάκρα. Αυτό το είδος συνήθως υπάρχει σε οικογένειες.

Τα εποχικά είδη μπορεί να προκαλούνται από νόσο, στρες, αγωγή κατά του καρκίνου, απώλεια βάρους ή έλλειψη σιδήρου.

Αίτια

Η πιο συνηθισμένη αιτία τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ υπάρχει και η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.

Ορισμένες φορές, η τριχόπτωση μπορεί να είναι επακόλουθο ενός προβλήματος υγείας που πρέπει να επιλυθεί και θα εκλείψει όταν αντιμετωπιστεί κατάλληλα το πρόβλημα.

Συνήθως η τριχόπτωση συνδέεται με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες:

Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα).  Η πιο συνήθης αιτία τριχόπτωσης είναι η φαλάκρα αντρικού ή γυναικείου τύπου.

Ορμονικές αλλαγές και ιατρικές παθήσεις. Διάφορες νόσοι μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή τριχόπτωση, όπως ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης, τοκετού, εμμηνόπαυσης και προβλημάτων με τον θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός).

Τριχόπτωση μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στον καρκίνο, στην αρθρίτιδα, στην κατάθλιψη, στις καρδιακές παθήσεις, στην υπέρταση καθώς και τα αντισυλληπτικά.

Επίσης, τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις στο κεφάλι και από την τριχοτιλλομανία.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός να εμφανίσουν λέπτυνση των τριχών αρκετούς μήνες μετά το σωματικό ή το συναισθηματικό  σοκ. Αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι εποχική.

Ακτινοβολία στο κεφάλι. Σε αυτή την περίπτωση τα μαλλιά μπορεί να μην γίνουν όπως πριν.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος τριχόπτωση όπως:

Οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας

Ηλικία

Σημαντική απώλεια βάρους

Ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης ή ερυθηματώδης λύκος

Στρες

Πρόληψη

Τα περισσότερα περιστατικά φαλάκρας προκαλούνται από γενετικούς παράγοντες. Αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί να προληφθεί.

Για την εποχική τριχόπτωση μπορείτε να προσέχετε τα ακόλουθα:

Προσέξτε τη διατροφή σας, δηλαδή τις τροφές αλλά και την ποσότητα. Για παράδειγμα, η ποικιλία σε τροφές ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β, ιχθυέλαια και μέταλλα θα βοηθήσει να τονωθεί ο οργανισμός και οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία τριχών.

Προστατέψτε τα μαλλιά από τον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η ενυδάτωση επίσης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, καθώς και η άσκηση, ενισχύοντας γενικά τον οργανισμό και την υγεία σας.

Σταματήστε το κάπνισμα. Έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ καπνίσματος και φαλάκρας στους άντρες.

Περιορίστε το στρες. Μπορείτε να το πέτυχετε με yoga ή διαλογισμό.

Να λούζεστε και να βουρτσίζετε απαλά τα μαλλιά, βάζοντας πριν φυσικές μάσκες, όπως μέλι με αυγό και ελαιόλαδο ή λάδι δεντρολίβανου (ή δαφνέλαιου) και να αποφεύγετε να τα ταλαιπωρείτε πιάνοντάς τα αλογοουρά ή χρησιμοποιώντας συνέχεια πιστολάκι ή μασιά.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνική ή αποσπασματική απώλεια μαλλιών, ή ότι χάνετε τρίχες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο απώλεια κατά το χτένισμα ή το πλύσιμο των μαλλιών σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Η ξαφνική απώλεια μαλλιών μπορεί να σηματοδοτεί μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία.

Πηγές: http://www.mayoclinic.org, http://www.calmclinic.com-iatronet

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου