Monday, 23 December, 2024

Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε

Σε ποια περίπτωση τα μειωμένα επίπεδα ενεργητικότητας αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα; Ενημερωθείτε

Εάν έχετε διαπιστώσει αλλαγές στη διάθεση, αλλά και στα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας, ενώ τυχόν ιατρικές εξετάσεις έδειξαν για πρώτη φορά ότι έχετε αυξημένη χοληστερόλη ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε αν έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για να διαπιστωθεί αν «φταίει ο θυρεοειδής».
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας κολλημένος πάνω στην τραχεία, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, στο λαιμό. Είναι «επιφορτισμένος» με τη ρύθμιση του μεταβολισμού, γεγονός που δεν αφορά μόνο το πόσες θερμίδες καίει ο οργανισμός, αλλά και το μεταβολισμό όλων των οργάνων του σώματος, από τον εγκέφαλο έως το έντερο. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του, δηλαδή μειωμένης ή αυξημένης έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών, οι μεταβολικές λειτουργίες ανατρέπονται με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση, ατονία ακόμη και δυσκοιλιότητα.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού οφείλονται στη μειωμένη έκκριση της ορμόνης θυροξίνης η οποία ρυθμίζει πολλές διαδικασίες του μεταβολισμού όπως πόσες θερμίδες καίει ο οργανισμός, αλλά και τις μεταβολικές λειτουργίες κάθε οργάνου του σώματος. Γι’ αυτό και στα συμπτώματά του ανήκουν η ατονία, οι μειωμένες καύσεις με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους, η μελαγχολία και η υποτονική διάθεση, η μειωμένη πνευματική απόδοση, αλλά ακόμη και η δυσκοιλιότητα καθώς και η αύξηση της χοληστερολης λόγω ανεπαρκούς μεταβολισμού των λιπιδίων.
Οι ενδοκρινολόγοι αναφέρουν ότι συχνά ο υποθυρεοειδισμός εγκαθίσταται προοδευτικά με ήπια συμπτώματα που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. Οι ασθενείς λοιπόν συχνά μαθαίνουν να ζουν με τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά, τόσο στη διάθεση όσο και στις σωματικές τους λειτουργίες, παρά μόνο όταν πάρουν θεραπεία (χορήγηση θυροξίνης) και διαπιστώσουν τη βελτίωση.
Εάν λοιπόν νιώθετε ανεξήγητη κόπωση, κρυώνετε πιο εύκολα από το συνηθισμένο, δυσκολεύεστε να ρυθμίσετε το βάρος σας και ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα, ίσως πρέπει να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο προκειμένου να σας εξετάσει για τυχόν ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, δηλαδή για υποθυρεοειδισμό.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου