Monday, 23 December, 2024

Πώς θα παραμείνουμε υγιείς όσο μεγαλώνουμε;

Αν και δεν μπορούμε να παγώσουμε τον χρόνο, μπορούμε καθώς μεγαλώνουμε να διατηρούμε την νεότητά μας και πάνω από όλα την υγεία μας

Με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς, μπορείτε και εσείς να παραμείνετε υγιείς καθώς μεγαλώνετε αλλά και να αυξήσετε την ζωτικότητά σας σε κάθε ηλικία.
Πώς θα παραμείνουμε υγιείς;
Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε που θα μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε την ηλικία μας και να διατηρήσουμε την συνολική εικόνα της υγείας μας σε καλά επίπεδα. Μερικά από αυτά, που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα, περιλαμβάνουν:
Εξουδετερώστε τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη γήρανση. Η αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι δύο βασικά παραδείγματα.
Η φλεγμονή συνήθως εκδηλώνεται όταν το σώμα σας θερμαίνεται ή γίνεται κόκκινο ή ακόμα και όταν πρήζεται. Ωστόσο, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε καταναλώνοντας τα σωστά τρόφιμα, όπως το kale, τα μανιτάρια, το μπρόκολο αλλά και ο άγριος σολομός.
Οι διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διακοπή της φλεγμονής πριν ξεκινήσει. Αποφύγετε τα σάκχαρα, τα μεταποιημένα τρόφιμα και την υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπών. Αυξήστε τις τροφές που βοηθούν στην εξάλειψη της φλεγμονής, όπως φρέσκα λαχανικά (ειδικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και σπόρους.
Διάφορα βότανα και μπαχαρικά έχουν επίσης ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως η κουρκουμίνη.
Στραφείτε στα αντιοξειδωτικά
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του σώματος από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και των ιστών.
Η οξειδωτική βλάβη έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο σε πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευρολογικές ασθένειες όπως το Parkinson.
Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα τρόφιμα που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οπότε στραφείτε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
«Πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει»
Όπως λέει το παλιό ρητό, το υγιές σώμα είναι το ενεργό, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία βρίσκεστε. Η τακτική άσκηση είναι κομβικής σημασίας για την υγιή γήρανση. Μάλιστα ανάλογα με τον τύπο φυσικής δραστηριότητας μπορείτε να απολαύσετε και διαφορετικά οφέλη:
Κολύμβηση: Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Συνδυασμένη προπόνηση με βάδισμα και ασκήσεις αντοχής: Βελτιωμένη αρτηριακή πίεση, έλεγχο σακχάρου στο αίμα και αυξημένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης, μια ορμόνη της οποίας η πτώση εμφανίζεται καθώς γερνάμε.
Ασκήσεις αντοχής: Σημαντική μείωση της γνωστικής εξασθένισης.
Αερόβια γυμναστική με ή και χωρίς ασκήσεις ενδυνάμωσης: Βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου