Thursday, 23 January, 2025

Πώς να προστατευτείτε από τις διαρροές του σπιτιού και την υγρασία

Η μόνωση του σπιτιού και η στεγανοποίηση στους τοίχους και την ταράτσα,

με τα χρόνια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα λόγω φθοράς από τις καιρικές συνθήκες.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει εισροή υγρασίας και σοβαρά προβλήματα στην υπάρχουσα δομή του σπιτιού.  Η στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανο  είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα κτίριο, καθώς εξασφαλίζει την μέγιστη προστασία από την διαρροή νερού και τις καιρικές συνθήκες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φθορές στο κτίριο. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι εναλλαγές στην θερμοκρασία  μπορεί  να είναι  έντονες  όλο τον χρόνο,  με δυνατές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, η σωστή μόνωση της ταράτσας μπορεί να προστατεύσει την κατασκευή, να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και να συμβάλει μακροχρόνια στη δομική ακεραιότητα του κτιρίου.

Γιατί είναι σημαντικό να μονωθεί πρώτα η οροφή και η ταράτσα του σπιτιού;

Η ταράτσα λόγω της μεγάλης επιφανείας της, είναι εκτεθειμένη περισσότερο στις περιβαντολογικές συνθήκες. Μια ανεπαρκής ή κατεστραμμένη μόνωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου, όπως μούχλα και υγρασία, που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές φθορές στα δομικά υλικά του σπιτιού, αλλά και μόλυνση του αέρα προκαλώντας δύσπνοια, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα στους  ενοίκους.

Η στεγανοποίηση και η σωστή μόνωση του σπιτιού είναι μια κερδοφόρος επένδυση, γιατί συμβάλλει σε βάθος χρόνου στην χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί η εσωτερική θερμοκρασία και ψύξη του κτιρίου παραμένει σε λογικά επίπεδα, χωρίς να χρειάζεται τα συστήματα  θέρμανσης ή ψύξης να δουλεύουν ανελλιπώς, γιατί υπάρχει σταθερή θερμοκρασία όλο το χειμώνα και το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφοροι τύποι από μονώσεις που μπορεί να επιλέξει κανείς για το σπίτι του, ανάλογα με τις ανάγκες του κτιρίου και τις ιδιαιτερότητες του κλίματος. Στην συνέχεια, θα δούμε τις πιο διαδεδομένες.

Οι ασφαλτικές μεμβράνες είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά υλικά για την μόνωση της ταράτσας. Αποτελούνται από ένα υλικό που έχει ως βάση την πίσσα η οποία αντέχει, στις αλλαγές της θερμοκρασίας και στην υγρασία. Εφαρμόζονται με θερμική συγκόλληση με φλόγιστρο, δημιουργώντας μια σταθερή και ανθεκτική στρώση που προστατεύει την επιφάνεια της ταράτσας.

Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται στις μονώσεις είναι και οι πολυουρεθανικός αφρός που απλώνεται με  πιστόλι ψεκασμού σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας, για την δημιουργία ανθεκτικών στρωμάτων που προσφέρουν υψηλή απόδοση στη μόνωση της. Το κύριο πλεονέκτημα της πολυουρεθάνης είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, καλύπτοντας ρωγμές και ανωμαλίες στην επιφάνεια, ενώ παρέχει μακροχρόνια αντοχή στη φθορά και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ένα άλλο, οικονομικό σχετικά υλικό, είναι και οι ακρυλικές επιστρώσεις, που προσφέρουν μια οικονομική και εύκολη λύση για την μόνωση του σπιτιού, δημιουργώντας μια ανθεκτική και αδιάβροχη επιφάνεια. Είναι ιδανικές για περιοχές με μέτριες καιρικές συνθήκες και μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα με πινέλο ή ρολό. Πέρα από την απλή μόνωση της ταράτσας, έχουμε και την  θερμομόνωση που είναι  εξαιρετικά αποτελεσματική και προστατεύει ακόμα περισσότερο το εσωτερικό του κτιρίου, διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τη χρήση θερμομονωτικών υλικών, που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, διατηρώντας το κτίριο πιο δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Πριν την εγκατάσταση  της μόνωσης, πρέπει πρώτα να έχει γίνει στεγανοποίηση και σωστός καθαρισμός της πλάκας, για να μπορεί να δέσει καλύτερα το υλικό που θα βάλουμε. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση σκόνης, υπολειμμάτων και το κλείσιμο των ρωγμών. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών πρέπει να γίνεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, την ηλικία του κτιρίου, και τις απαιτήσεις που θέλουμε να έχει σε αντοχή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου