Monday, 23 December, 2024

Ρήξη μηνίσκου – Πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο μηνίσκος;

Η άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω που βρίσκονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του μηριαίου οστού και της κνήμης. Ο μηνίσκος είναι ένας τύπος χόνδρου, ο οποίος είναι πιο ελαστικός και λιγότερο σπογγώδης από τον αρθρικό χόνδρο.

Ποια είναι η λειτουργία των μηνίσκων;

Οι μηνίσκοι λειτουργούν σαν αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς. Βαθαίνουν τις αρθρικές επιφάνειες, διασπείροντας έτσι το φορτίο σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και ελαττώνουν την καταπόνηση του αρθρικού χόνδρου. Επίσης, αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος επειδή αγκαλιάζουν τον μηρό, παρέχοντας πρόσθετη μπρος πίσω σταθερότητα.

Τύποι ρήξης μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκων είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που αντιμετωπίζει ένας χειρουργός γόνατος. Οι δύο κύριοι τύποι ρήξεων μηνίσκου είναι η οξεία και εκφυλιστική ρήξη. Η οξεία ρήξη είναι πιο συνηθισμένη σε νεαρούς, ενεργούς ασθενείς και οφείλεται σε τραυματισμό που συμβαίνει όταν ο ασθενής στρίβει πάνω στο λυγισμένο γόνατο. Η εκφυλιστική ρήξη συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς και μπορεί να συμβεί χωρίς τραυματισμό αλλά από κάποια δραστηριότητα χαμηλής ενέργειας όπως το γονάτισμα, το βαθύ κάθισμα ή η έξοδος από το αυτοκίνητο. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μηνίσκος γίνεται περισσότερο αδύναμος και εύθραυστος, λιγότερο ελαστικός και περισσότερο επιρρεπής σε ρήξεις.

Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου

Τα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου είναι πόνος (ιδιαίτερα σε στροφικές κινήσεις και βαθύ κάθισμα) και οίδημα που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε μια ημέρα. Το γόνατο μπορεί να κλειδώσει εάν υπάρχει μεγάλη ρήξη του μηνίσκου η οποία μπλοκάρει την κίνηση και ο ασθενής αδυνατεί να τεντώσει το γόνατο πλήρως – αυτό χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου

Σε γενικές γραμμές συντηρητική αγωγή είναι κατάλληλη για εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου και στους ηλικιωμένους. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε τρεις μήνες και αν όχι τότε μπορεί να προσφερθεί αρθροσκοπική μηνισκεκτομή. Η συρραφή είναι κυρίως επιτυχημένη σε νεαρούς ασθενείς, με μικρές ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου όπου η αιματική παροχή είναι καλύτερη.

Χειρουργική των μηνίσκων

Η αρθροσκόπηση γόνατος περιλαμβάνει δύο μικρές τομές στις δύο πλευρές του επιγονατιδικού τένοντα. Από την μία μπαίνει η κάμερα και βλέπουμε από μέσα όλο το γόνατο και από την άλλη τομή βάζουμε τα εργαλεία για να εξετάσουμε το γόνατο και να κάνουμε επιδιορθώσεις. Όσο περισσότερο χρόνο αφήσει ο ασθενής να περάσει από τη στιγμή της ρήξης μηνίσκου μέχρι το χειρουργείο τόσο μειώνεται η πιθανότητα να μπορέσει ο ορθοπαιδικός να σώσει τον μηνίσκο με συρραφή και αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος του μηνίσκου.

Οι χειρουργικές επιλογές στις ρήξεις μηνίσκων είναι:

  • Αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή

Η αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται ως χειρουργείο ημέρας. Η ρήξη μηνίσκου και η επακόλουθη μερική μηνισκεκτομή οδηγεί σε 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επακόλουθης οστεοαρθρίτιδας. Ένας εξειδικευμένος ορθοπαιδικός στο γόνατο είναι σε καλύτερη θέση να επισκευάσει μια ρήξη μηνίσκου έτσι ώστε να τον σώσει.

  • Αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου

H συρραφή της ρήξης με μη απορροφήσιμα ράμματα έτσι ώστε να σώσουμε τον μηνίσκο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Όταν δεν μπορούμε να ράψουμε τη ρήξη τότε αφαιρούμε το φθαρμένο τμήμα του μηνίσκου και ομαλοποιούμε την επιφάνεια του μηνίσκου και σταθεροποιούμε το υπόλοιπο κομμάτι. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη συρραφή των ρήξεων μηνίσκου όπως allinside, inside-out, outside-in, ανοικτή και συρραφή ριζών. Κάποιος εξειδικευμένος ορθοπαιδικός στο γόνατο πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένος σε όλες αυτές τις τεχνικές.

Χειρουργική μεταμόσχευσης μηνίσκου

Αυτή η επέμβαση ενδείκνυται όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε πλήρη ή σχεδόν πλήρη αφαίρεση του μηνίσκου και έχει πόνο σε εκείνη την πλευρά του γόνατος.Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη αλλομοσχεύματος μηνίσκου από δότη. Έχει καλά αποτελέσματα παρουσία κάποιας αρθρίτιδας αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει αρθρίτιδα και κανένας άλλος συνδεσμικός τραυματισμός. Ο σκοπός της μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι να προστατεύσει τον αρθρικό χόνδρο του ασθενή και να του παρατείνει την ποιότητα ζωής και πρώιμης αρθρίτιδας.

Ο Dr Θεοδωρίδης απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική των μηνίσκων με ικανότητα συρραφής ακόμα και στις πιο περίπλοκεςρήξης μηνίσκου για να σωθούν, καιστη μεταμόσχευση μηνίσκου σε παγκόσμια κέντρα αναφοράς στην Αγγλία.

Μάθετε περισσότερα για τη ρήξη μηνίσκου, τους διάφορους τύπους, η σημασία της ρήξη της ρίζας μηνίσκουκαι η μηνισκοθυλακικήρήξη (βλάβηRamp), σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, και λεπτομέρειες για τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

Δείτε και στους παρακάτω συνδέσμους για τη Ρήξη μηνίσκου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-kakosi-miniskou

Χειρουργική των μηνίσκων

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/cheirourgiki-miniskou

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου