Friday, 27 December, 2024

Σημάδια ότι σας λείπει μαγνήσιο ή έχετε υπερεπάρκεια. Οι παρενέργειες

Το μαγνήσιο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διατροφής, απαραίτητο για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων στον οργανισμό και σημαντικό για την ομαλή νευρική και μυϊκή λειτουργία.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ότι έχουμε ανεπάρκεια μαγνησίου;

Η ανεπάρκεια μαγνησίου δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί, αλλά εάν παρουσιάζετε σε χρόνια βάση δυο ή περισσότερα από τα συμπτώματα που ακολουθούν, τότε οι υποψίες ότι πρέπει να εξεταστείτε για ανεπάρκεια μαγνησίου πυκνώνουν, σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο Δρ. Natalie Butler.

Κούραση

Ενδεχομένως αποδίδετε την κούραση σε πολλούς άλλους λόγους όπως το στρες και ο ανεπαρκής ύπνος, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Οι έρευνες σχετικά με την κατάσταση χρόνιας κόπωσης αποκαλύπτουν ότι το μαγνήσιο συμβάλει διατροφικά στην καταπολέμηση της κόπωσης. Η δράση του αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Τυχόν ανεπάρκεια μαγνησίου οδηγεί σε έλλειμμα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας και σας καθιστά επιρρεπείς στην κόπωση.

Χρόνια φλεγμονή

Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην φυσιολογική φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά, επηρεάζονται σημαντικά οι βιοδείκτες της φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτερίνη (CRP) και η ιντερελευκίνη-6. Μάλιστα σε σχετική μελέτη για την σκανδιναβικού τύπου διατροφή (Nordic) φάνηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές πηγές μαγνησίου, όπως δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά, οδήγησε σε μείωση ενός προφλεγμονώδους δείκτη (της ιντερλευκίνης-1)

Αυξομειώσεις σακχάρου

Παρόλο που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  επηρεάζονται αναμφίβολα από το είδος της διατροφής, επηρεάζονται ακόμη και από τα επίπεδα μαγνησίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο βοηθά το σώμα στον μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Μάλιστα σε εξαετή έρευνα φάνηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου ορού συσχετίζονταν με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο προδιαβήτη.

Κράμπες

Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι απόλυτα κατανοητός, είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με την πρόκληση κραμπών στα πόδια. Επίσης θεωρείται βοηθητικό όσον αφορά την αντιμετώπιση των κραμπών που παρουσιάζονται ως σύμπτωμα της κύησης.

Στρες και εναλλαγές διάθεσης

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δυο νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που που σχετίζονται με την απόκριση στο στρες. Με άλλα λόγια, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου του εγκεφάλου σημαίνουν ότι και τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται,γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις εναλλαγές στη διάθεση. Συνοπτικά το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να ηρεμεί το νευρικό και το μυϊκό σύστημα.

Πονοκέφαλος και ημικρανία

Οι ημικρανίες είναι μια μορφή κεφαλαλγίας που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του πάσχοντα  και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, ευαισθησία στο φως και τους θορύβους, ακόμη και ναυτία και έμετο. Ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών στοιχείων έδειξε ότι το μαγνήσιο, είτε χορηγείται από το στόμα είτε ενδοφλέβια, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και οικονομική επιλογή για τη διαχείριση των ημικρανιών.

Διαταραχές καρδιακού ρυθμού

Το μαγνήσιο είναι μεταλλικό στοιχείο και ηλεκτρολύτης που το σώμα χρειάζεται για να διατηρήσει τις φυσιολογικές νευρικές και ηλεκτρικές ώσεις της καρδιάς. Τυχόν βραδυκαρδίες ή ταχυκαρδίες ή «φτερουγίσματα» αποτελούν σημάδια, μεταξύ άλλων, πιθανής ανεπάρκειας μαγνησίου.

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία εκατοντάδων ενζύμων, που συμμετέχουν στη σύνθεση πρωτεϊνών και επηρεάζει το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Mαζί με το κάλιο και το νάτριο, δρα ως ηλεκτρολύτης και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συνιστώνται τα 420 mg/ημέρα για τους άνδρες και 320 mg/ημέρα για τις γυναίκες. Οι καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, οι καρποί όπως ο πασατέμπρος, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, αλλά και τα ψάρια όπως το σκουμπρί καθώς και η μαύρη σοκολάτα.

Εάν ωστόσο ταλαιπωρείστε από δυο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε είναι σημαντικό αρχικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και σε δεύτερο χρόνο, εάν διαπιστωθεί ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει και ανεπάρκεια μαγνησίου αυτή να καλυφθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

Υπερεπάρκεια μαγνησίου: Ποιες παρενέργειες προκαλεί στον οργανισμό

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στα οστά, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, καθώς ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όλες εξίσου απαραίτητες για να λειτουργήσει σωστά.

Βλαπτική για τον οργανισμό μπορεί να είναι όμως και η υπερεπάρκεια μαγνησίου. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Οι επιπτώσεις της υπερεπάρκειας μαγνησίου ή υπερμαγνησιαιμίας είναι οι εξής:.

Γαστρεντερικό

Το πρώτο σύμπτωμα της υπερεπάρκειας μαγνησίου είναι συνήθως η διάρροια, καθώς το μαγνήσιο δρα ως καθαρτικό στο έντερο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με στομαχικές διαταραχές, όπως ναυτία και εμετό.

Καρδιά

Η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια γνωστή παρενέργεια της υπερβολικής δόσης μαγνησίου είναι η σημαντική πτώση της πίεσης, με αποτέλεσμα το άτομο να παρουσιάζει υπόταση. Το πολύ μαγνήσιο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αρρυθμίες, ενώ αν το μαγνήσιο φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η καρδιά μπορεί ακόμη και να σταματήσει να χτυπά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανακοπή.

Νεφρά

Υπό κανονικές συνθήκες τα νεφρά απομακρύνουν το περίσσευμα μαγνησίου από το αίμα. Οι επιπλοκές της τοξικότητας του μαγνησίου ωστόσο, μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία. Τα επιβαρυμένα νεφρά λόγω ασθένειας ή αλκοολισμού, επίσης δεν μπορούν να αφαιρέσουν το μαγνήσιο από το αίμα αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τοξικότητα του μαγνησίου.

Άλλες παρενέργειες

Η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, νοητική σύγχυση, ακόμη και λήθαργο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου