Thursday, 23 January, 2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις πλαστικές σακούλες

Με το ν. 4496/2017 από 1 Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές χρεώνονται τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με την πληρωμή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους

και πλέον η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δις πλαστικές σακούλες, 2 δις πλαστικά μπουκάλια και 300 εκ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δις πλαστικές σακούλες. Για το 2017, στην Ελλάδα αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 400 σακούλες ανά άτομο. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο περιορισμός της ετήσιας κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και 40 έως τα τέλη του 2025.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μικρόμετρα χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος ενώ στις πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 έως 70 μικρόμετρα δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγησή τους στον πελάτη.
Η χρέωση είναι 0,03 ευρώ (τρία λεπτά) τη σακούλα, ποσό το οποίο επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. 24% με συνέπεια η συνολική αξία να είναι 0,04 ευρώ. Από 1 Ιανουαρίου 2019 η χρέωση της πλαστικής σακούλας θα αυξηθεί στα 0,09 ευρώ.
Το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος θα αποδίδεται από τους εμπόρους μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Σακούλες χρεώνουν ενδεικτικά τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι και λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης που διαθέτουν πλαστικές σακούλες.
Εξαιρούνται της χρέωσης τα περίπτερα και η λαϊκή αγορά
Επίσης δεν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων, που παρέχονται για τη συσκευασία φρούτων, λαχανικών και λοιπών ειδών οπωροπωλείου για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Τέλος δεν επιβάλλεται ειδικό περιβαλλοντικό τέλος στις βιοαποδομήσιμες – λιπασμοτοποιήσιμες σακούλες.
Ως εναλλακτική λύση προτείνεται η χρησιμοποίηση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας μεταφοράς την οποία τα εμπορικά καταστήματα υποχρεούνται να πωλούν σε εμφανές σημείο εντός του καταστήματος.
Επίσης για την αγορά ειδών οπωροπωλείου προτείνεται η χρησιμοποίηση χάρτινης τσάντας.
Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν την ορθή χρέωση της πλαστικής σακούλας στην απόδειξη αγοράς (τεμάχια, τιμή τεμαχίου, επιβάρυνση ΦΠΑ κλπ).
Για τα οικιακά απορρίμματα επιβάλλεται πλέον η χρήση πλαστικής σακούλας απορριμάτων η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς οι διαστάσεις της και το πάχος της είναι προορισμένα για συγκεκριμένο σκοπό και καταλήγει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και όχι στην θάλασσα όπου καταλήγουν οι περισσότερες πλαστικές σακούλες διαλυμένες σε μικρότερα κομμάτια.
Για τις πλαστικές σακούλες επιβάλλεται η ανακύκλωση τους από τους καταναλωτές στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης πλαστικού.
Σκοπός του μέτρου είναι ο σταδιακός περιορισμός της χρήσης της πλαστικής σακούλας και μελλοντικά η ολική κατάργησή της καθώς είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για το περιβάλλον.
Σημειωτέον ότι πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Ευχή του ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας είναι οι καταναλωτές να περιορίσουν στο μέγιστο την χρήση της πλαστικής σακούλας συμβάλλοντας με το τρόπο αυτό στην προστασία του περιβάλλοντος.
newsbeast

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου