Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανίχνευσε μια γενετική μετάλλαξη που συνέβη 6-10.000 χρόνια πριν και είναι η αιτία του χρώματος των ματιών όλων των γαλανομάτηδων που ζουν σήμερα στον πλανήτη!
Τι είναι αυτή η γενετική μετάλλαξη;
‘Αρχικά, είχαμε όλοι οι άνθρωποι καστανά μάτια ‘ λέει ο καθηγητής Hans Eiberg από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής. ‘Όμως μία γενετική μετάλλαξη επηρέασε το γονίδιο OCA2 στα χρωμοσώματά μας με αποτέλεσμα της δημιουργία μιας αλλαγής, που κυριολεκτικά έσβησε την ικανότητα να παράγουμε καστανά μάτια ‘. Το γονίδιο OCΑ2 επηρεάζει την πρωτεΐνη που ελέγχει την παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής που δίνει το χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα μας. Η αλλαγή όμως που έγινε δεν έσβησε εντελώς τη δυνατότητα για τα καστανά μάτια ndash;προφανώς- αλλά μείωσε τη δράση της και παράλληλα την παραγωγή της μελανίνης στην ίριδα.
Περιορισμένη γενετική μετάλλαξη
Η παραλλαγή στα χρώματα των ματιών από τα καστανά μέχρι τα πράσινα εξηγείται από την ποσότητα της μελανίνης στην ίριδα, όμως οι άνθρωποι με
γαλάζια μάτια έχουν μια μικρή παραλλαγή της μελανίνης στα δικά τους. ‘Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως όλοι οι γαλανομάτηδες άνθρωποι σχετίζονται με τον ίδιο πρόγονο ‘ καταλήγει ο καθηγητής Eiberg. ‘Έχουν όλοι κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο του DNA τους ‘. Οι καστανομάτηδες, αντίθετα, έχουν σημαντικές εξατομικευμένες παραλλαγές στην περιοχή του DNA που ελέγχει την παραγωγή της μελανίνης.
Η φύση ‘παίζει ‘ με τα γονίδιά μας
Η μετάλλαξη των καστανών ματιών σε μπλε δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική. Είναι μια από τις πολλές μεταλλάξεις που συμβαίνουν όπως το χρώμα των ματιών, η φαλάκρα, οι φακίδες, που ούτε αυξάνουν ούτε μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του ανθρώπου. Όπως λέει ο καθηγητής Eiberg, ‘δείχνει απλά πως η φύση παίζει συνεχώς με το ανθρώπινο γονιδίωμα, δημιουργώντας ένα γενετικό κοκτέιλ ανθρώπινων χρωμοσωμάτων και δοκιμάζοντας διάφορες αλλαγές ‘
capital.gr
Όσοι έχουν γαλάζια μάτια κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο!