Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή, που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτη απώλεια μαλλιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά πέφτουν αφήνοντας μικρά «μπαλώματα» χωρίς τρίχες στο κεφάλι.
Μερικές φορές, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, ή, σε ακραίες περιπτώσεις, σε ολόκληρο το σώμα.
Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, αν και κατά κανόνα εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 30 ετών.
Αλωπεκία: Αίτια
Η αλωπεκία συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού επιτίθενται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων με αποτέλεσμα εκείνα να συρρικνώνονται και να επιβραδύνουν δραματικά την παραγωγή νέων τριχών. Είναι άγνωστο το τι ακριβώς προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στα θυλάκια τριχών με αυτόν τον τρόπο.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση), καθώς η αλωπεκία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομο που έχει ήδη κάποιο στενό μέλος της οικογένειάς του με την ίδια πάθηση (1 στις 5 περιπτώσεις). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας έχουν επίσης προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχών.
Παρά την περί του αντιθέτου κοινή πεποίθηση, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν επαρκώς ότι η αλωπεκία προκαλείται από άγχος. Οι ακραίες περιπτώσεις άγχους θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν την πάθηση, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν προς μια πιο γενετική αιτία.
Αλωπεκία: Θεραπείες
Επί της ουσίας η αλωπεκία δεν έχει θεραπεία. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί και ο ασθενής να έχει ανάπτυξη νέων τριχών. Δείτε ποιες είναι οι πιο κοινές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Κορτικοστεροειδή: Αυτά είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται για αυτοάνοσες ασθένειες. Μπορούν να χορηγηθούν ως ένεση στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Μπορούν επίσης να ληφθούν σε μορφή χαπιού, ή επάλειψης απευθείας στο δέρμα ως αλοιφή, κρέμα ή αφρός. Το μειονέκτημα με τα κορτικοστεροειδή είναι ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να δείτε αποτελέσματα.
Τοπική ανοσοθεραπεία: Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται, όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια μαλλιών, ή αν η πάθηση συμβαίνει περισσότερες από μία φορές. Χημικές ουσίες εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής για να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αν λειτουργήσει, αυτή η αντίδραση είναι στην πραγματικότητα αυτή που κάνει τα μαλλιά να μεγαλώσουν. Προκαλεί επίσης κνησμώδες εξάνθημα και συνήθως πρέπει να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές για να διατηρηθεί η νέα τριχοφυΐα.
Minoxidil (Rogaine): Αυτή η θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιείται ήδη στις αγωγές για την φαλάκρα. Διαρκεί συνήθως περίπου τρεις μήνες προτού δείτε αποτελέσματα.
Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.
Εκτός από τις παραπάνω θεραπείες, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε αν έχετε αλωπεκία, όπως:
Φορέστε περούκες, καπέλα ή κασκόλ: Καλύπτουν την απώλεια μαλλιών και προστατεύουν το κεφάλι σας από τον ήλιο.
Μειώστε το άγχος: Το στρες είναι πιθανό να προκαλέσει αλωπεκία, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι συνήθως μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος και θλίψη. Μιλήστε με τον γιατρό σας για λύσεις σε θέματα αντιμετώπισης των ψυχολογικών επιπτώσεων της πάθησης.
Να θυμάστε: Ακόμη και αν χάσετε όλα τα μαλλιά σας, αυτά μπορούν να ξαναβγούν. Και αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχουν πολλές επιλογές για να καλύψετε την απώλεια των μαλλιών σας.
Αν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια μαλλιών, επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό. Μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες γι’ αυτό, εκτός από την αλωπεκία.