Friday, 24 January, 2025

«Αυτοεκτίμηση στα παιδιά… Δεν είμαι αρκετά δυνατή. Νιώθω ανίκανη»

Αν αυτές οι δηλώσεις σας ακούγονται οικίες και το παιδί σας σκέφτεται συχνά και μιλά με έναν τρόπο που υποτιμά τον εαυτό του μην ανησυχείτε δεν είστε η μόνη μαμά που της συμβαίνει αυτό.

Οι γονείς όλου του κόσμου καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης των παιδιών τους κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Δείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτοεκτίμηση και πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να την αποκτήσει:

Στην ψυχολογία, η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η υποκειμενική «αξία» ή «τιμή» που βάζει ένα άτομο στον εαυτό του. Με απλά λόγια, η αυτοεκτίμηση, έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Και γιατί αφορά ένα παιδί το πώς βλέπει τον εαυτό του;

Kι όμως. Κάποια στιγμή, αυτό το παιδί θα γίνει ένας ενήλικας. Και τότε αυτό που θα σκέφτεται για τον εαυτό του παίζει καίριο ρόλο στις επιλογές της ζωής του.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να είναι και σε υψηλά. Τα παιδιά με μια υγιή εικόνα για τον εαυτό τους, είναι πιο σίγουρα για τους εαυτούς τους και συνήθως πιο χαρούμενα σε αντίθεση με αυτά που έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης.

Αν και το πόσο χαμηλή ή υψηλή αυτοεκτίμηση έχει το παιδί σας, μπορεί να μην επηρεάσει την επιτυχία του στο σχολείο, μπορεί να έχει επιπτώσεις γενικότερα στη διάθεση του και στην ευτυχία του.

Η αυτοεκτίμηση των παιδιών, ξεκινά να χτίζεται πολύ νωρίς, και ο γονιός παίζει σημαντικότατο ρόλο στο να την ευνοεί. Ως γονείς, είστε οι πιο άμεσοι άνθρωποι που το επηρεάζουν, ότι και αν πείτε ότι και αν κάνετε, έχει αντίκτυπο στο παιδί σας.

Τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιής αυτοεκτίμηση.
1. Τα παιδιά που νιώθουν ότι αγαπιούνται και είναι αποδεκτά, αγαπούν τους εαυτούς τους και είναι άνετα με το σώμα τους.

2. Όταν τους μιλάτε ευγενικά, τα φιλάτε, τα αγκαλιάζετε, θα νιώσουν την αγάπη και την καλοσύνη για τους εαυτούς τους. Καμιά φορά ακόμα και ένα απλό χαμόγελο μπορεί να είναι αρκετό να κάνει το παιδί να νιώσει ότι το αγαπάτε.

3. Επικεντρωθείτε στα δυνατά του σημεία και όχι στα αδύναμα. Ενθαρρύνετε τα να εκμεταλλεύονται τα ταλέντα τους και να τα ακολουθούν χωρίς να νιώθουν ντροπή. Την ίδια στιγμή, βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες τους, να τις αποδεχτούν και να βρουν τρόπους να τις δουλέψουν.

4. Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιτύχουν είναι καλό. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί να επιτυγχάνουν συνεχώς. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι είναι εντάξει και να μην είναι πρώτο σε όλα. Βοηθήστε το να δέχεται την αποτυχία και κάντε το να καταλάβει ότι δεν είναι αυτή που καθορίζει την αξία του στη ζωή.

5. Το να μαθαίνει νέα πράγματα και δεξιότητες είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα και μικρά μικρά πραγματάκια όπως να φυτέψει μια γλάστρα στον κήπο, να κάνει τα πιάτα, να φτιάξει μια παρουσίαση ή να αλλάξει ένα λάστιχο, μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του σημαντικά καθώς θα νιώθει χρήσιμο.

6. Επίσης σημαντικό είναι το να έχει τη δύναμη να διαλέγει. Αφήστε το να διαλέξει ότι μπορεί μια στο τόσο. Θα αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια της ευθύνης και του ρίσκου που συνεπάγεται μια επιλογή. Ακόμα και απλή επιλογή. Στα ρούχα, στο φαγητό, στα παιχνίδια κλπ. Όταν λύνετε κάποιο πρόβλημα, δεν έχετε μια αίσθηση ικανοποίησης; Έτσι και εκείνο.

Όσο πιο νωρίς αρχίσετε να συμμετέχετε στο να χτίζετε μια υγιής αυτοεκτίμηση μαζί με το παιδί σας τόσο το καλύτερο για εκείνο και τόσο λιγότερα εμπόδια και δυσκολίες θα συναντήσει αργότερα στη ζωή του ως ενήλικας.

psychologinow.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου