Παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12; Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν και η συνεπακόλουθη ανεπάρκεια στην συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρά προβλήματα.
Η βιταμίνη Β12 κάνει πολλά πράγματα για το σώμα σας. Τα πιο σημαντικά είναι ότι συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή του DNA και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να την πάρετε από τροφές ζωικής προέλευσης, ή από συμπληρώματα διατροφής και, μάλιστα, σε τακτική βάση. Το πόση ακριβώς βιταμίνη Β12 χρειάζεστε και οι διαιτητικές πηγές από τις οποίες πρέπει να την πάρετε εξαρτάται από την ηλικία, τη διατροφή σας, τυχόν ιατρικές παθήσεις και από το τι φάρμακα ενδεχομένως παίρνετε.
Συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να μην προκαλέσει και κανένα σύμπτωμα. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί αργότερα να προχωρήσει και να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
Αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
Ταχυπαλμία και δύσπνοια
Χλωμό δέρμα
Δυσκοιλιότητα, διάρροια, απώλεια της όρεξης, ή αέρια
Νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα με τα πόδια
Απώλεια όρασης
Ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης, ή αλλαγές στη συμπεριφορά
Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα από ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, είναι σώφρον να ενημερώσετε σχετικά το γιατρό σας για μια εξέταση αίματος, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.
Οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12
Αχιβάδες: 84,1 μικρογραμμάρια (μγρ) ανά 85 γραμμάρια (γρ)
Στρείδια: 21,84 μγρ ανά 85 γρ
Μύδια: 20,4 μγρ ανά 85 γρ
Κάβουρας: 10,3 μγρ ανά 85 γρ
Σαρδέλες: 7,6 μγρ ανά 85 γρ
Σολομός: 4,8 μγρ ανά 85 γρΤόνος: 2,5 μγρ ανά 85 γρ
Μπακαλιάρος: 1,8 μγρ ανά 85 γρ
Βοδινό κρέας: 1,3 μγρ ανά 85γρ
Γάλα: 1,2 μγρ ανά φλιτζάνι
Γιαούρτι: 1,1 μγρ ανά 225 γρ
Αυγά: 0,6 μγρ ανά αυγό
Κοτόπουλο: 0,3 μγρ ανά 85 γρ
Πόσα στρείδια ή αχιβάδες μπορεί όμως να φάει κανείς για να πάρει τη βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός; Οπότε αν έχετε έλλειψη – μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με εξέταση αίματος το επίπεδο της βιταμίνης Β12 – πάρτε συμπληρώματα.
webmd.com – health.com