Monday, 23 December, 2024

Γιατί γίνονται αλλεπάλληλες ανακλήσεις φαρμάκων για την πίεση: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Τον περασμένο Ιούλιο, διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να ανακαλούν δεκάδες παρτίδες φαρμάκων για την υπέρταση και την καρδιά, τα οποία περιείχαν ως δραστική ουσία

την βαλσαρτάνη (valsartan), την λοσαρτάνη (losartan) και ιρβεσαρτάνη (irbesartan), επειδή, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, προέκυψαν ενδείξεις, ότι αυτά τα φάρμακα περιείχαν ίχνη άλλων ουσιών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Έλεγχοι που έγιναν σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα και την Ινδία αποκάλυψαν ιστορικό προβλημάτων, πριν από την ανακάλυψη αυτή για καρκινογόνες ουσίες σε φάρμακα για την πίεση.
Δείτε ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με όλο αυτό το ζήτημα:
Ποια φάρμακα επηρεάζονται από τις ανακλήσεις;
Η βαλσαρτάνη, η λοσαρτάνη και η ιρβεσαρτάνη περιέχονται κατά κανόνα σε συνταγογραφούμενα φάρμακα για την υπέρταση, που αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κατηγορίας φαρμάκων τα οποία ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (angiotensin II receptor blockers), γνωστά και ως ARB. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν, παρεμποδίζοντας τις επιδράσεις μιας ορμόνης, η οποία μειώνει την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα το αίμα να διέρχεται από αυτά με αυξημένη πίεση.
Τα ARB και μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς μετατροπής-ενζύμου της αγγειοτενσίνης (angiotensin converting-enzyme inhibitors), γνωστά και ως ΜΕΑ είναι συχνά τα πρώτα που συνιστούν οι γιατροί για να μειώσουν την πίεση αίματος του ασθενούς.
Αν και οι εταιρείες που ανακάλεσαν συγκεκριμένες παρτίδες από τριών ειδών φάρμακα για την πίεση, πολλά από αυτά τα συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν αποτελούν μέρος της ανάκλησης.
Όπως σε κάθε είδους ανάκληση, έτσι και σε αυτές, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η διακοπή ενός φαρμάκου χωρίς ένα φάρμακο αντικατάστασης, θα μπορούσε να προκαλέσει στον ασθενή περισσότερη βλάβη απ’ ό,τι η συνέχιση του αρχικού φαρμάκου.
Γιατί ανακλήθηκαν αυτά τα φάρμακα για την πίεση;
Ανιχνεύθηκαν “ακαθαρσίες” σε εργοστάσια στην Κίνα και την Ινδία, που παράγουν και προμηθεύουν συστατικά βαλσαρτάνης σε εταιρείες γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα εργοστάσια αυτά παρήγαγαν βαλσαρτάνη που περιείχε ίχνη μιας ουσίας που ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία είναι γνωστό ότι πιθανώς να προκαλεί καρκίνο.
Πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί;
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σε φαρμακευτική αγωγή με βαλσαρτάνη και άλλα φάρμακα για την υπέρταση έχουν επηρεαστεί από τις ανακλήσεις.
Ποια εργοστάσια παρήγαγαν τις εν λόγω “μολυσμένες” δραστικές ουσίες;
Η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των ανακλήσεων φαρμάκων για την υπέρταση είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Zhejiang Huahai Pharmaceutical στο Linhai της Κίνας.
Οι έλεγχοι έδειξαν, ότι ο μηχανικός εξοπλισμός είχε φθορές και ελλείψεις, ενώ οι εργαζόμενοι επανειλημμένως δεν εντόπισαν ανωμαλίες στις παρτίδες φαρμάκων. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα NDMA.
Στο εργοστάσιο Hetero Labs στην Jadcherla της Ινδίας, εντοπίστηκαν εργαζόμενοι που κατέστρεφαν έγγραφα, λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεωρητών το 2016. Το εν λόγω εργοστάσιο συστηματικά δεν εντόπιζε προβλήματα σε διάφορες παρτίδες φαρμάκων και δεν καθάριζε τακτικά τον μηχανικό εξοπλισμό για την πρόληψη μόλυνσης του τελικού προϊόντος με “ακαθαρσίες”.
Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://eu.usatoday.com

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου