Η γρίπη πλησιάζει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε μας λέει η κυρία ΜΠΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΧΑΡΑ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ;
Υπάρχουν τρεις μορφές του ιού της γρίπης ο Α, ο Β και ο C. Οι τύποι Α και Β του ιού προκαλούν μικρές ή μεγάλες επιδημίες, ενώ ο τύπος C δημιουργεί ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ιών της γρίπης Α και Β είναι η μοναδική τους ικανότητα να μεταμορφώνονται πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο ανθρώπινος οργανισμός να αναπτύξει ανοσία μετά από λοίμωξη. Η γρίπη τύπου Α είναι πιο επικίνδυνη για τη δημιουργία μεγάλων επιδημιών για δύο λόγους: πρώτον, γιατί έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται πιο ριζικά από τον τύπο Β και δεύτερον, γιατί προσβάλλει άλλα ζωικά είδη όπως τους χοίρους και τα πτηνά. Ο ιός από τα άλλα ζωικά είδη μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο ή να “συζευχθεί” με τον ιό που προσβάλλει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εντελώς καινούριου ιού.
ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Η ΓΡΙΠΗ;
Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω των εκκριμάτων του ανώτερου αναπνευστικού. Ο τρόπος αυτός ευνοεί την εύκολη μετάδοση στα άτομα που βρίσκονται αρκετές ώρες στον ίδιο χώρο με τον πάσχοντα, όπως τα άλλα μέλη της οικογένειας και οι συμμαθητές. Η μετάδοση του ιού αρχίζει μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνεχίζεται για 3-7 ημέρες ακόμη.
ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ;
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων συνηθισμένων ιογενών λοιμώξεων. Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με αιφνίδιο υψηλό πυρετό ο οποίος συνοδεύεται συχνά από πονοκέφαλο, μυαλγίες και ξηρό βήχα. Στη συνέχεια εμφανίζονται πόνος στο λαιμό, καταρροή ενώ ο βήχας επιδεινώνεται. Μερικά παιδιά εμφανίζουν κόκκινα μάτια, κοιλιακούς πόνους, διάρροιες και εμετούς. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σπάνιο να εμφανίζουν υψηλό πυρετό με ελάχιστα άλλα συμπτώματα. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί 3-5 ημέρες, ενώ ο βήχας και η ρινίτιδα επιμένουν για αρκετές ημέρες
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ;
Τα παιδιά, αν και προσβάλλονται πολύ εύκολα από τη γρίπη, νοσούν πιο ελαφρά από τους ενήλικες. Μπορούμε να πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά “περνούν τη γρίπη στο πόδι”, αφού οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Περισσότερο κινδυνεύουν οι έγκυες, τα μικρά βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Οι συχνότερες επιπλοκές της γρίπης είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα και μικροβιακή πνευμονία. Οι σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για τη ζωή του παιδιού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πιο πολύ κινδυνεύουν τα μικρά βρέφη και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα, συγγενείς καρδιοπάθειες, μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοανεπάρκειες), καθώς και τα παιδιά που παίρνουν χρονίως ασπιρίνη.
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΡΙΠΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΟΚΗ;
Η γρίπη στη φυσιολογική της πορεία δεν επηρεάζει την γενική κατάσταση του παιδιού. Παρά τον υψηλό πυρετό και τον βήχα τα περισσότερα παιδιά είναι ζωηρά, ιδίως όταν υποχωρεί ο πυρετός. Τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν είναι τα εξής: αλλαγή στη διάθεση του παιδιού, υπνηλία, δυσκολία στην αναπνοή, μυική αδυναμία, σκούρα ούρα, επιμονή του πυρετού περισσότερο από 5-6 ημέρες, επανεμφάνιση ή έξαρση του πυρετού μετά από παροδική ύφεση. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ;
Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη και η πορεία της δεν επηρεάζεται από την χορήγηση αντιβίωσης. Είναι λάθος να χορηγούμε στα παιδιά αντιβιοτικά με την έναρξη του πυρετού, του βήχα και του πονόλαιμου. Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο στις περιπτώσεις μικροβιακών επιπλοκών, όπως η ωτίτιδα και η πνευμονία. Η χορήγηση αντιικών, όπως η οσελταμιβίρη (Tamiflu), μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη βαρύτητα της νόσου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί εργαστηριακά γρίπη χορηγούνται με ιατρική συνταγή.
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;
Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανοποιημένους ιούς ή τμήματα των ιών, τόσο Α όσο και Β. Προστατεύει σε ποσοστό περίπου 60-70% υπό την προϋπόθεση ότι περιέχει τους ιούς που “κυκλοφορούν”. Η συχνή μεταμόρφωση των ιών της γρίπης δημιουργεί την ανάγκη να αναθεωρούνται κάθε χρόνο οι τύποι των ιών που περιέχονται στο εμβόλιο και γι’ αυτό το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σημειώνεται ότι το αντιγριππικό εμβόλιο δε χορηγείται σε άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό και σε βρέφη <6 μηνών. Ο εμβολιασμός όσων έρχονται σε επαφή με μικρά βρέφη είναι επιβεβλημένος.
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ;
Σύμφωνα με τη φετινή οδηγία του Υπουργείου Υγείας συνιστάται χωρίς να είναι υποχρεωτικό να γίνεται αντιγριπικό εμβόλιο σε όσους το επιθυμούν ακόμα και αν δεν υπάγονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με την οδηγία είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των ομάδων με υψηλό κίνδυνο για πρόκληση επιπλοκών από γρίπη. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι έγκυες, τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών, οι φροντιστές ατόμων με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, οι κλειστοί πληθυσμοί όπως οι στρατεύσιμοι, οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, οι παχύσαρκοι, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πουλερικά όπως οι πτηνοτρόφοι, και τέλος παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική νόσο
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
-Νευρομυϊκά νοσήματα
bakogeorgou_xara.jpg
ΜΠΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΧΑΡΑ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
Γρίπη και παιδί: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Μοιραστείτε με τους φίλους σας