Sunday, 22 December, 2024

Ελληνική start-up στον αγώνα για τη θεραπεία του Πάρκινσον

Για τη μεγάλη του προσπάθεια στον αγώνα κατά νόσων του εγκεφάλου, όπως είναι το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ, μίλησε στο CNN Greece ο Αθανάσιος Σπάθης

CEO της SyNoesis Therapeutics, μιας start-up εταιρίες που έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία για την έρευνά της. Από αυτά, ξεχωρίζει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού EIT Health Catapult για το 2018, καθώς εκτός του χρηματικού επάθλου, συνοδεύεται από προβολή του έργου της εταιρείας στον επιχειρηματικό κόσμο της Υγείας στην Ευρώπη, αλλά και τη συμβουλευτική υποστήριξη των επιστημόνων του EIT Health, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα για την Υγεία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προς τους ερευνητές και το έργο τους.
Όπως ο κύριος Σπάθης επισημαίνει, μιλώντας στο CNN Greece, το βραβείο αυτό «παρείχε ισχυρή επικύρωση για την εταιρεία και για τη βιωσιμότητα του έργου της, καθώς οι κριτές ήταν επιχειρηματικοί εμπειρογνώμονες με ισχυρό ρεκόρ στην αγορά και αύξησε σημαντικά την προβολή της εταιρείας στους επενδυτές και την κοινότητα». Παράλληλα, ο ίδιος μιλά για τον απώτερο στόχο της SyNoesis, που είναι «να αναπτύξουμε το πρώτο φάρμακο που θα σταματήσει τη νόσο του Πάρκινσον» αλλά και γενικότερα, «να συμβάλει στην επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες».


Αναλυτικά η συνέντευξη του CEO της SyNoesis Therapeutics Αθανάσιου Σπάθη στο CNN Greece:
Ποιο είναι το αντικείμενο της SyNoesis Therapeutics; Πόσοι άνθρωποι ανήκουν στο δυναμικό της και πώς εργάζονται;
Το αντικείμενο της SyNoesis Therapeutics είναι η ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες του εγκεφάλου. Η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι οι δύο συχνότερες εγκεφαλικές νόσοι για άτομα άνω των 65 ετών. Λόγω της αύξησης της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040. Η εταιρεία εφαρμόζει νέες προσεγγίσεις και εντοπίζει πρωτότυπους τρόπους δράσης ώστε να τους μεταφράσει σε καινοτόμες λύσεις που θα καλύπτουν τις ανικανοποίητες ανάγκες αυτών των σημαντικών εγκεφαλικών ασθενειών.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από εμένα, που είμαι επικεφαλής για τη στρατηγική της εταιρείας και την επιστημονική της εξέλιξη. Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας περιλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα με τεχνογνωσία στην φαρμακευτική και στις επιχειρήσεις και συμμετέχουν στην στρατηγική της ανάπτυξη και τις δραστηριότητές της. Η SyNoesis έχει ένα καθιερωμένο δίκτυο ακαδημαϊκών και βιομηχανικών συνεργατών που συμμετέχουν σε αρκετές συγκεκριμένες δραστηριότητες της εταιρείας. Τέλος, η εταιρεία διαθέτει μία Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή που παρέχει ανατροφοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την επιστημονική ανάπτυξη της SyNoesis.
Ποιος είναι ο στόχος της SyNoesis Therapeutics;
Ο στόχος της SyNoesis Therapeutics είναι να φέρει καινοτόμα προϊόντα στην κλινική με θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς με νόσο του Parkinson και του Alzheimer.
Ποιος ο λόγος που εστιάσατε στη νόσο του Πάρκινσον και τη θεραπεία της;
Ξεκίνησα την έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον κατά τη διάρκεια της διδακτορικής μου διατριβής το 2000. Η εργασία μου επικεντρώθηκε στην παθογένεση του Parkinson (προσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αρχίζει και προχωράει η ασθένεια) και στην ταυτοποίηση των βιοδεικτών που επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευσή του, ώστε να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά οι θεραπείες και να μεγιστοποιείται το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ένα από τα αποτελέσματα της έρευνάς μου για την παθογένεση ήταν ένα μοριακό μονοπάτι που είχε θεωρηθεί ένας θεραπευτικός στόχος για τη νόσο του Parkinson, για αυτό αποφάσισα να επικεντρωθώ περαιτέρω στη μελέτη αυτού του στόχου. Μαζί με τους συνεργάτες μου έχουμε αποδείξει τη θεραπευτική προοπτική αυτής της οδού σε ποντίκια και επί του παρόντος η εστίασή μου είναι να αναπτύξω περαιτέρω μόρια που μοιάζουν με φάρμακα ώστε να είναι επιτυχημένα σε κλινικές δοκιμές.
Η SyNoesis Therapeutics βραβεύτηκε για το έργο της από τον EIT Health. Ποια είναι η σημασία του βραβείου αυτού και πώς επηρέασε την πορεία της;
Η Synoesis τιμήθηκε με το 1ο βραβείο του διαγωνισμού EIT Health Catapult για το 2018. Αυτό είχε δύο σημαντικά αποτελέσματα. Πρώτον, παρείχε ισχυρή επικύρωση για την εταιρεία και για τη βιωσιμότητα του έργου της καθώς οι κριτές ήταν επιχειρηματικοί εμπειρογνώμονες με ισχυρό ρεκόρ στην αγορά και δεύτερον, αύξησε σημαντικά την προβολή της εταιρείας στους επενδυτές και την κοινότητα. Το τελευταίο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή της Synoesis σε άλλα γεγονότα του EIT, που διευκόλυναν επίσης τη σημαντική και στοχοθετημένη δικτύωσή της.
Ποια ήταν η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό;
Η συμμετοχή του SyNoesis στον διαγωνισμό, εκτός από τη νίκη του βραβείου, καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα υγείας του EIT, αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία και ευκαιρία να διευκολυνθεί ή και να προστεθεί αξία στο έργο επειδή τα προγράμματα αυτά έχουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, επιτρέπουν το ευρωπαϊκό εύρος δράσης, τη συνεργασία με άλλους εταίρους του EIT στον τομέα της υγείας, περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου συμβουλευτική από εμπειρογνώμονες, ενώ προωθούν τη δικτύωση με τους επενδυτές καθώς και με τη βιομηχανία.
Η εταιρεία σας έχει βραβευθεί για το έργο της και από άλλους φορείς παγκοσμίως. Θα μας αναφέρετε τα σημαντικότερα από αυτά τα βραβεία, σε σχέση με το πώς επηρέασαν την εξέλιξη της έρευνάς σας;
Η SyNoesis έχει λάβει πολλά βραβεία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτά τα βραβεία επικυρώνουν την προσέγγισή μας και αυξάνουν την προβολή της εταιρείας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των πιο σημαντικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και μεγάλων φαρμακείων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη Synoise, η οποία είναι μία καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας σε πρώιμα στάδια. Η διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων είναι μια διαδικασία πολλών εκατομμυρίων με υψηλό κίνδυνο, ειδικά στα πρώιμα στάδια. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτών των βραβείων, εκτός από την ενθάρρυνση της ομάδας μας να κρατήσει τον ρυθμό της σε πλήρη ισχύ, είναι μια σημαντική επικύρωση για τους επενδυτές ότι το συγκεκριμένο έργο, ακόμα και σε αρχικά στάδια, αξίζει να αναπτυχθεί. Αυτό μεταφράζεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της έρευνάς μας προς την κλινική.
Ποιος είναι ο άμεσος στόχος της SyNoesis Therapeutics και ποιος ο απώτερος;
Ο άμεσος στόχος του SyNoesis είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου πρότυπων κλινικών ενώσεων, ώστε να εγκριθεί η είσοδος μας στην κλινική για τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε άνθρωπο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το πρώτο φάρμακο που θα σταματήσει τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτό είναι σύμφωνο με το όραμά μας να θεραπεύσουμε την ασθένεια.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της εταιρείας μέχρι σήμερα;
Λαμβάνοντας υπόψη μετρήσιμα αποτελέσματα, υποθέτω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της SyNoesis, ειδικά ως πρώιμης βιοτεχνολογικής εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φαρμάκων, είναι η συμμετοχή μας σε σημαντικά δίκτυα επενδυτών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία και το υφιστάμενο ενδιαφέρον από μεγάλες φαρμακευτικές λόγω της επικύρωσης και της προβολής που έχουμε επιτύχει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε στο έργο σας;
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το κόστος της συγκέντρωσης κεφαλαίων σε βάρος της προ-κλινικής ανάπτυξης από την άποψη του χρόνου. Πιστεύουμε ότι η SyNoesis έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προσπαθούμε να επωφεληθούμε από αυτό. Ο χρόνος είναι καθοριστικός από την άποψη αυτή. Η συγκέντρωση κεφαλαίων, ειδικά στα πρώτα βήματα, είναι αργή και ένας περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη καθώς καθυστερεί, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Ελπίζουμε ότι πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο.
Υπήρξαν άνθρωποι ή φορείς που σας συμπαραστάθηκαν στην προσπάθειά σας;
Από την EIT Health, οι διευθυντές δημιουργίας επιχειρήσεων της EIT Health Germany Joy Curten και της EIT Health Innostars Nuno Viegas έχουν στηρίξει πολύ το έργο μας. Από την Ελλάδα, πρέπει να αναφέρω τον Γιώργο Μέγα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που είναι το Κέντρο Υγείας του EIT στην Ελλάδα και ο Παναγιώτης Ιγνατιάδης, διευθυντή του δικτύου Praxis.
Ποια δύναμη και ποιο κίνητρο ωθεί έναν νέο άνθρωπο να επενδύσει στην έρευνα και στην επιχειρηματικότητα;
Κρίνοντας από τους ανθρώπους που γνώρισα στο οικοσύστημα Υγείας του EIT που ασχολούνται με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και από τον εαυτό μου, υποθέτω ότι το κυριότερο κίνητρο για επενδύσεις στην έρευνα είναι αυτή να συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το κίνητρο για να επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα είναι η πεποίθηση ότι μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα, ή ότι αξίζει να δοκιμάσεις.
Πώς μπορεί να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία start up όπως η SyNoesis Therapeutics και ποιο είναι το δικό σας όραμα για την πορεία της;
Το μέλλον μιας νεοσύστατης εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φαρμάκων απαιτεί την εξέλιξή της εκτός των εθνικών της συνόρων. Η διαδικασία είναι υψηλού κινδύνου και πολλών εκατομμυρίων. Η νοοτροπία των σχετικών επενδυτών και ενδιαφερομένων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και η σύγχρονη προσέγγιση είναι ο σχηματισμός συνδικάτων για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν τον κίνδυνο. Ως εκ τούτου, μια επιχείρηση όπως η SyNoesis πρέπει να προσπαθήσει να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ή να εμπλέξει χώρες με ευνοϊκά οικοσυστήματα στα οποία συχνά αναπτύσσονται ευκαιρίες ανάπτυξης και διευκολύνεται η συνεργασία με σημαντικούς φορείς. Σε αυτή την κατεύθυνση, η SyNoesis θα ανοίξει τον επόμενο μήνα μια θυγατρική στη Βασιλεία της Ελβετίας για να αξιοποιήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο ειδικών για την ανάπτυξη φαρμάκων, ενώ εξετάζουμε επίσης το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο για χρηματοδότηση μέσω συγκεκριμένων διαύλων και την Ισπανία για κλινικές δοκιμές. Τέλος, εκτός από την Ελβετία, συζητάμε με μεγάλες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Το όραμά μου είναι να έχουμε 3-4 πυλώνες προ-κλινικής και κλινικής εξέλιξης στην Ευρώπη και την ολοκλήρωση του συνόλου των διαδοχικών επενδύσεων που είναι απαραίτητες μέσα στο 2020, ώστε να επιταχυνθεί το έργο και η είσοδός του στην κλινική, όπου θα διεξαχθούν οι πρώτες δοκιμές σε άνθρωπο έως το 2021.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου