Tuesday, 24 December, 2024

Επιληψία: Ένα πρόβλημα που αφορά 50 εκατομμύρια συνανθρώπους μας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις, οι οποίες είναι σύντομα επεισόδια ακούσιας κίνησης που μπορεί να αφορούν ένα μέρος του σώματος ή ολόκληρο το σώμα.1
Υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιληψία, καθιστώντας την εν λόγω πάθηση μία από τις πιο κοινές νευρολογικές ασθένειες παγκοσμίως.
Επιπλέον, σύμφωνα με την “Εβδομαδιαία έκθεση για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα” των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις 11 Αυγούστου 2017, από τα 3,4 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ, τα 470.000 ήταν παιδιά.2
Τι προκαλεί την επιληψία; 
Η επιληψία δεν είναι μεταδοτική. Ο πιο συνηθισμένος τύπος επιληψίας, που επηρεάζει 6 στους 10 ανθρώπους, ονομάζεται ιδιοπαθής και δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία.
Η επιληψία με γνωστή αιτία ονομάζεται δευτερογενής επιληψία ή συμπτωματική επιληψία. Οι αιτίες της δευτερογενούς (ή συμπτωματικής) επιληψίας θα μπορούσαν να είναι:
εγκεφαλική βλάβη από προγεννητικούς ή περιγεννητικούς τραυματισμούς (π.χ. απώλεια οξυγόνου ή τραυματισμός κατά τη γέννηση, χαμηλό βάρος γέννησης),
συγγενείς ανωμαλίες ή γενετικοί παράγοντες με σχετιζόμενες εγκεφαλικές δυσμορφίες,
κάποιος σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι,
ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
κάποια λοίμωξη όπως μηνιγγίτιδα κ.ά.
ορισμένα γενετικά σύνδρομα,
όγκος στον εγκέφαλο.
Παράγοντες κινδύνου
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της επιληψίας3:
Ηλικία: Η επιληψία είναι πιο συχνή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, ή μετά την ηλικία των 60 ετών, αλλά γενικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό επιληψίας, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας επιληπτικής κρίσης.
Εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες αγγειακές παθήσεις: Το εγκεφαλικό και άλλες ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει επιληψία.
Άνοια: Η άνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της επιληψίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Λοιμώξεις του εγκεφάλου: Λοιμώξεις, όπως η μηνιγγίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλό, ή στο νωτιαίο μυελό σας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιληψία.
Κρίσεις στην παιδική ηλικία: Ο πολύ υψηλός πυρετός στην παιδική ηλικία μπορεί μερικές φορές να σχετίζεται με επιληπτικές κρίσεις. Τα παιδιά που έχουν επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες οφείλονται σε υψηλό πυρετό, γενικά δεν θα αναπτύξουν επιληψία, αν και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν έχουν μια μεγάλης διάρκειας κρίση, ή άλλα προβλήματα του νευρικού συστήματος, ή οικογενειακό ιστορικό επιληψίας.
Τι να προσέξουν οι ασθενείς
Με μια φωνή όλες οι επιστημονικές κοινότητες αλλά και οι ειδικοί αναφέρουν κατηγορηματικά ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ελεγχθούν και οι ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Μάλιστα, όσοι συμμορφώνονται στη φαρμακευτική αγωγή που τους συνέστησε ο θεράπων ιατρός, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούν να απολαμβάνουν.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί της Mayo Clinic συνιστούν μεταξύ άλλων στους πάσχοντες:
Σωστή λήψη των φαρμάκων: Μην αλλάζετε τη δόση χωρίς να μιλήσετε με τον θεράποντα γιατρό. Εάν αισθάνεστε ότι τα φάρμακά σας πρέπει να αλλάξουν, να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Κοιμηθείτε: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή ανάπαυση κάθε βράδυ.
Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι ειδοποίησης: Αυτό θα βοηθήσει τους παρευρισκόμενους σε μια κρίση για το τι σας συμβαίνει.
Άσκηση: Η σωματική άσκηση μπορεί να σας διατηρήσει σωματικά υγιείς και να μειώσει την κατάθλιψη. Φροντίστε, επίσης, να πίνετε αρκετό νερό και να ξεκουράζεστε εάν νιώθετε κουρασμένοι, κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Επιπλέον υιοθετήστε υγιεινές επιλογές ζωής, όπως η διαχείριση του στρες, ο περιορισμός στα αλκοολούχα ποτά και η αποφυγή του καπνίσματος.
Παραπομπές:
who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy, accessed 20/6/2018.
cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6631a1.htm?s_cid=mm6631a1_w,accessed 20/6/2018.
mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/symptoms, accessed 20/6/2018.
​​​Lifestyle and home remedies-mayoclinic.org/diseases-conditions/epilepsy/diagnosis-treatment/drc-20350098, accessed 20/6/2018.
Πηγές:
epilepsy.com/learn/about-epilepsy-basics/what-causes-epilepsy-and-seizures, 20/6/2018.
epilepsy.com/learn/about-epilepsy-basics/who-gets-epilepsy, accessed 20/6/2018.
hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/epilepsy/adult/adult-epilepsy-diet-center/index.html, accessed 20/6/2018.
*Θεόδουλος Παπαβασιλείου, δημοσιογράφος Υγείας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου