Thursday, 26 December, 2024

Η… ντοπαμίνη φέρνει ευτυχία! Πώς θα την αυξήσουμε φυσικά;

Η ντοπαμίνη είναι ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής, με πολλές λειτουργίες για τον οργανισμό μας. Έχει να κάνει με τη ρύθμιση των κινήσεων

όπως και με τα αισθήματα ανταμοιβής, κινήτρου, μνήμης και προσοχής. Όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τότε αισθανόμαστε ευχαρίστηση. Σε χαμηλά επίπεδα, έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνητρο και ενθουσιασμό. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα επίπεδα ντοπαμίνης ελέγχονται μέσα στο νευρικό σύστημα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να την αυξήσουμε φυσικά.
Τρώμε πολλή πρωτεΐνη
Ένα αμινοξύ, η τυροσίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ντοπαμίνης, και επίσης μπορεί να συντεθεί από ένα άλλο αμινοξύ, την φαινυλαλανίνη. Αυτά τα δύο αμινοξέα βρίσκονται σε τροφές όπως η γαλοπούλα, το βοδινό, τα αυγά, η σόγια και τα όσπρια.
Τρώμε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο βούτυρο και σε πολλές ζωικές τροφές, μπορεί να εμποδίζουν την σωστή λειτουργία της ντοπαμίνης, στο να στέλνει τα σινιάλα από τον εγκέφαλο. Περιορίστε τα.
Καταναλώνουμε προβιοτικά
Τα προβιοτικά βακτήρια είναι πολύ ωφέλιμα, και έχει ανακαλυφθεί ότι σχετίζονται και με την υγεία του εγκεφάλου μας. Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας παράγουν ντομαπίνη. Μπορούμε να τα βρούμε στο γιαούρτι, αλλά και σε μορφή συμπληρώματος.
Γυμναζόμαστε τακτικά
Η γυμναστική ενδείκνυται για να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τα επίπεδα ενδορφινών και να βελτιώσουμε την διάθεσή μας. Ακόμα και με δέκα μόλις λεπτά αερόβιας άσκησης, θα δούμε θετικά αποτελέσματα.
Κοιμόμαστε αρκετά
Η ντοπαμίνη, όταν εκκρίνεται, μας κάνει να αισθανόμαστε δραστήριοι και ξύπνιοι, και το συνήθως εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες το πρωί, όταν ξυπνάμε. Ο κακός και λίγος ύπνος, όμως, διαταράσσει αυτές τις ισορροπίες.
Ακούμε μουσική
Έχει παρατηρηθεί πως το να ακούμε μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης, ειδικά αν αυτή η μουσική δεν περιέχει στίχους. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να εξακριβωθεί πώς λειτουργεί αυτό, αλλά φαίνεται πως βρήκαμε έναν ακόμα λόγο να αγαπάμε την μουσική (λες και χρειαζόμασταν κι άλλους…).
Κάνουμε διαλογισμό
Ο διαλογισμός μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να διώξουμε τα συμπτώματα του στρες. Μπορούμε να τον κάνουμε παντού, και για όση ώρα θέλουμε. Ο πιο απλός τρόπος για να το καταφέρουμε είναι να κλείσουμε τα μάτια και να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας.
iatronet.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου