Tuesday, 19 November, 2024

Κοξάκι: Σε έξαρση ο ιός! Τα συμπτώματα, οι επιρρεπείς ηλικίες και τρόποι πρόληψης

Έξαρση του ιού Κοξάκι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Βοηθός Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής

του Μακάριου Νοσοκομείου Μαρία Κολιού ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ότι η νόσος εμφανίζεται με φυσαλίδες, μέσα και γύρω από το στόμα στα χέρια και στα πόδια. 

“Η νόσος ονομάζεται χεριών, ποδιών, στόματος. Είναι μια πολύ γνωστή νόσος, πάρα πολύ συχνή στα παιδιά. Μας επισκέπτεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή γιατί οι ιοί αυτοί, ας μην τους λέμε Κοξάκι ας τους λέμε με το ευρύτερο όνομά τους που είναι εντερο-ιοί.”

Πρόκειται για φυσαλίδες που εμφανίζονται με φυσαλίδες στα χέρια, στα στόματα και στα πόδια και μπορεί να εμφανίσουν και πυρετό, όπως είπε. “Είναι η εποχή των εντεροιών που περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Σίγουρα η μετάδοση είναι πιο εύκολη αυτή την εποχή. Εκδηλώνεται τέλος Άνοιξης, τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβρη”. Είναι ιοί που μεταδίδονται κυρίως με την κοπροστοματική οδό, εξού και το όνομά τους, πολλαπλασιάζονται μέσα στο έντερο και με φτωχές συνθήκες υγιεινής συνήθως μέσω των ακάθαρτων χεριών μεταδίδονται στους άλλους. Ο τρόπος μετάδοσης είναι επίσης και από το αναπνευστικό αλλά και από το υγρό των φυσαλίδων.

Επιρρεπείς ηλικίες

“Κτυπά” κυρίως μικρά παιδιά από 3-4 χρονών και κάτω, χωρίς να απαγορεύεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. “Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αποκτήσει ανοσία και για αυτό. Τα παιδάκια που πάνε νηπιαγωγείο έχουν πολύ στενές επαφές, μπορεί να αγκαλιάζονται, να γλύφουν τα ίδια παιχνίδια ή να πίνουν από τα ίδια ποτήρια.”

Τρόποι πρόληψης

Τα νηπιαγωγεία να μεριμνήσουν ώστε να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός του τόπου και των παιχνιδιών. “Όταν πάνε τουαλέτα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τα μικρά παιδιά. Όταν αλλάζει μια πάνα να κλείνεται σε πλαστική σακούλα και μετά ο φροντιστής να πλένει τα χέρια του. Είναι καλά να μένει ένα παιδάκι στο σπίτι όταν είναι άρρωστο αλλά ως μέσο αντιμετώπισης μιας μικρο επιδημίας δεν έχει αποδεχθεί πως βοηθάει σημαντικά.”

Όταν έχουμε 100 άτομα που προσβάλλονται από τον ιό, οι 19 θα κάνουν πυρετό, ο ένας θα έχει τα συμπτώματα και οι 80 δεν θα έχουν κανένα σύμπτωμα.  Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι εάν δούμε ένα παιδί άρρωστο σημαίνει πως έχει και πολλά άλλα άτομα που είναι άρρωστα άρα με το να μείνει σπίτι είναι δώρο άδωρο.

Θεραπεία

Είναι μια πολύ ήπια καλοήθης νόσος και κρατάει μέχρι πέντε μέρες συνήθως. “Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή κάποια αγωγή είναι ο ίδιος οργανισμός ο οποίος θα το θεραπεύσει είναι ιογενής νόσος. Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Εάν χρειάζεται κάτι για το πυρετό, για να νιώσει το μωρό καλύτερα. Είναι μια διάγνωση που βγαίνει πολύ εύκολα. Είναι χαρακτηριστική εικόνα”. Εάν ένα παιδί κολλήσει τη νόσο δεν μπορεί να κολλήσει την ίδια χρονιά από αυτό. Μπορεί την επόμενη χρονιά να κολλήσει ξανά από άλλο στέλεχος.  

Πηγή: alphanews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου