Thursday, 23 January, 2025

Μύθοι που πρέπει να πάψετε να πιστεύετε…

Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για την υγεία αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ακίνδυνοι…


Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal διαχωρίζει το μύθο από την αλήθεια σε ότι αφορά τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και συνηθισμένες ιατρικές συμβουλές.
Πολλοί από τους παρακάτω μύθους έχουν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια.
1. Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα
Ο μύθος αυτός ξεκίνησε να διαδίδεται από το 1945. Η αρχική οδηγία ήταν να καταναλώνουμε «ποσότητα υγρών που αντιστοιχεί σε 2,5 περίπου λίτρα την ημέρα». Μερικά χρόνια μετά, ορισμένοι παρερμήνευσαν τα «υγρά» ως «νερό». Οι ποσότητες αυτές όμως μπορεί να προέρχονται από τα φρούτα, τα λαχανικά ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα.
2. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
Ο μύθος αυτός «επιμένει» για περισσότερο από έναν αιώνα, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των νευροεπιστημών. Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή του εγκεφάλου που να παραμένει ανενεργή. Αντιθέτως, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σε κάθε νευρώνα και κάθε κύτταρο του εγκεφάλου.
3. Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση
Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό προκαλεί μόνιμες βλάβες στα μάτια. Μπορεί τα μάτια να κουραστούν πιο γρήγορα και να αντιμετωπίσουμε δυσκολία συγκέντρωσης όταν δεν υπάρχει αρκετό φως, όμως η όραση επανέρχεται μετά από ξεκούραση.
4. Η γαλοπούλα φέρνει νύστα
Υπάρχει ένα συστατικό στο κρέας της γαλοπούλας (τρυπτοφάνη) που διευκολύνει πράγματι τον ύπνο. Ωστόσο, οι ποσότητες σε αυτόν τον τύπο κρέατος δεν είναι περισσότερες από αυτές που υπάρχουν στο κοτόπουλο ή το μοσχάρι. Μάλιστα, άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το τυρί, περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες τρυπτοφάνης ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τη γαλοπούλα.
5. Όταν ξυρίζουμε τις τρίχες αναπτύσσονται πιο γρήγορα και είναι πιο τραχιές
Σχετικές δοκιμές που πραγματοποιούνται από το 1928 δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το ξύρισμα δεν επηρεάζει το ρυθμό ανάπτυξης ή την εμφάνιση της τρίχας. Η νέα τρίχα που φυτρώνει μετά το ξύρισμα δεν έχει ακόμη εκτεθεί στο φως και τη φθορά γι’ αυτό και μοιάζει να είναι πιο σκούρα σε χρώμα και πιο τραχιά από τις μακρύτερες τρίχες.

Μύθοι που πρέπει να πάψετε να πιστεύετε…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου