Friday, 24 January, 2025

Μ. Τσολάκη (καθ. Ιατρικής ΑΠΘ): «Το 2050 θα έχουμε σχεδόν 180 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια»

Στην εκπομπή «Εδώ Θεσσαλονίκη» μίλησε η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια της Γ’ Νευρολογικής κλινικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer

και Συγγενών Διαταραχών.
Προς το δυσμενέστερο έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της, η επιστημονική κοινότητα, για τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι θα νοσήσουν από Αλτσχάιμερ μέχρι το 2050, όπως αποκάλυψε στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια της Γ’ Νευρολογικής κλινικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τη νόσο.
Παρότι το 2005 η επιστημονική κοινότητα υπολόγιζε “ότι το 2050 θα έχουμε περίπου 80 εκατομμύρια ασθενείς με άνοια”, τονίζει η κα. Τσολάκη, εντούτοις “αυτός ο αριθμός εκτινάχθηκε σχεδόν στα 150 εκατομμύρια” με βάση τις πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες, όπως αποκαλύπτει η ίδια.
Δεδομένου ότι το αίτιο πρόκλησης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ δεν έχει εντοπιστεί επακριβώς, οι επιστήμονες εστιάζουν σε μία ομάδα αιτιών καθώς επίσης και στην πρόληψή τους.
“Η νόσος σχετίζεται με πολλά περιβαλλοντικά στοιχεία, τα οποία μπορούμε να τα πολεμήσουμε” εξηγεί η καθηγήτρια και προσθέτει πως “το 1% των ασθενών μας, έχουν κληρονομήσει με μετάλλαξη τη νόσο. Άλλο ένα 25%, άλλοι το φτάνουν μέχρι το 80% έχουν προδιαθεσικά γονίδια. Αυτά τα γονίδια δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να προκαλέσουν τη νόσο. Θέλουν και κάποιον άλλον περιβαλλοντικό παράγοντα έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν.”
Υπό αυτό το πρίσμα, η ιατρική κοινότητα ρίχνει το βάρος της ενημέρωσης και των προσπαθειών της “να βοηθήσουμε τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το σάκχαρό τους. Να πολεμήσουν την υπέρτασή τους. Να προσπαθήσουν από μικρά παιδιά οι άνθρωποι να τρώνε σωστά. Να έχουν μεσογειακή διατροφή. Να έχουν φυσική άσκηση. Να ελαττώσουμε την χοληστερίνη μας, να αντιμετωπίσουμε, όσοι έχουμε κατάθλιψη, έγκαιρα πριν η κατάθλιψη μπλοκάρει τον εγκέφαλο και αρχίσει η νευροεκφύλιση” υπερθεματίζει η κα. Τσολάκη.
Στους παραπάνω παράγοντες, η ίδια προσθέτει το άγχος και το κάπνισμα και συμπληρώνει πως “πρέπει να κοιμόμαστε έξι με επτά ώρες το βράδυ” διότι ο ύπνος “ξεκουράζει τον εγκέφαλό μας” και τον προετοιμάζει για καινούργια πράγματα την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, η καθηγήτρια της Γ’ Νευρολογικής κλινικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ σημειώνει ότι ο τρόπος ζωής στις πόλεις ενδεχομένως να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τον εγκέφαλο, ωστόσο “δεν έχουν γίνει τόσες μελέτες έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το να ζει κάποιος στην πόλη είναι αρνητικό”. Από την άλλη, “Θεωρητικά θα λέγαμε ότι είναι καλύτερο να ζει κανείς σ’ ένα χωριό και να μπορεί να αναπνέει καθαρό αέρα και να μην έχει άγχος”, συνεχίζει η κα. Τσολάκη.
Τέλος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, ενημερώνει για τις δράσεις οι οποίες διοργανώνονται ολόκληρο το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ηχητικό απόσπασμα:
http://www.alpha965.gr/?p=124527

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου