Sunday, 26 January, 2025

Ποιες κληρονομικές ασθένειες θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο

Μεσογειακή Αναιμία
Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Παπαδάτο Διονύση , στη συγκεκριμένη μορφή αναιμίας, ο οργανισμός δεν παράγει την αιμοσφαιρίνη, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά του αίματος. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της, μπορεί να περιλαμβάνει συχνές μεταγγίσεις αίματος και ειδική θεραπευτική αγωγή. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, αν και οι συνθήκες ζωής των ατόμων με αναιμία έχουν βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να παραμένει μία από τις κληρονομικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τα άτομα που πάσχουν από αυτή.

Κυστική ίνωση
Η κυστική ίνωση είναι μία κληρονομική ασθένεια που μεταφέρεται μέσω των γονιδίων. Ο οργανισμός των ατόμων με κυστική ίνωση παράγει μία βλέννα που «κλείνει» τους πνεύμονες και μπλοκάρει την αναπνοή. Θεωρείται θανατηφόρος , παρά το ότι ακόμα το προσδόκιμο ζωής των ασθενών της έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Διαβήτης
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, στα περισσότερα άτομα κληρονομείται μία προδιάθεση για διαβήτη, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα νοσήσουν. Μπορεί δηλαδή να είναι φορείς και να μην εκδηλώσουν την ασθένεια.

Όπως επισημαίνει η παιδίατρος κ. Παπαδάκη Μαρία , δεν είναι όλες οι μορφές του διαβήτη κληρονομικές. Συγκεκριμένα, στον διαβήτη τύπου 2, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, στον οποίο ακόμα και αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, είναι μικρού βαθμού.

Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι μία οργανική ουσία, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν όμως το σώμα μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη απ’ όση χρειάζεται, μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό μας.

Όπως αναφέρει η κ. Παπαδάκη, αν κάποιος από τους δύο γονείς έχει υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλει το παιδί του σε σχετικές εξετάσεις, μόλις φτάσει στην ηλικία των δύο ετών. Αν διαγνωστεί με χοληστερίνη, η συχνή παρακολούθηση από το γιατρό επιβάλλεται, όπως και η σωστή διατροφή που θα πρέπει ν’ ακολουθεί.

Διαταραχές του θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος γιατί ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας. Τα γονίδια φαίνεται ότι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνισή του. Γι’ αυτό, εάν ένας από τους γονείς έχει υποθυρεοειδισμό, κατά τον οποίο παίρνει εύκολα κιλά, ή υπερθυρεοειδισμό, κατά τον οποίο χάνει εύκολα βάρος, θα πρέπει να ενθαρρύνει τα παιδιά του να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Οι πρώτες εξετάσεις καλό θα είναι να γίνονται μέχρι τα δέκα χρόνια και, αν είναι φυσιολογικές, να επαναληφθούν στην εφηβεία και έπειτα στην ενηλικίωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Καρδιοπάθειες
Οι καρδιοπάθειες περιλαμβάνονται στις συχνές κληρονομικές ασθένειες που περνούν από τους γονείς στα παιδιά. Αν ένας εξ’ αυτών έχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα, θα πρέπει να το λάβει υπόψη του με το που γεννηθεί το παιδί, γιατί πολλές καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα και να εμφανιστούν ξαφνικά σε μεγαλύτερη ηλικία. Τότε, η καταπολέμησή τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Η εύκολη κόπωση, τα λιποθυμικά επεισόδια, το μελάνιασμα κια ο πόνος στο στήθος είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Παχυσαρκία
Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Διατροφής και Διατροφολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τα παιδιά με ένα παχύσαρκο γονέα εμφανίζουν 91% πιθανότητες να γίνουν και τα ίδια υπέρβαρα, με τις πιθανότητες να αυξάνονται αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε πλήρη γνώση σχετικά με το ποια γονίδια ακριβώς ευθύνονται για την όρεξη, την εναπόθεση λίπους και την προδιάθεση για παχυσαρκία. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι, ενώ τα γονίδια ευθύνονται κατά ένα μικρό μέρος για την προδιάθεση της παχυσαρκίας, σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες των γονέων και η καθιστική που υιοθετούν και μεταδίδουν στα παιδιά.

Σύνδρομο Down
Το σύνδρομο Down είναι μία από τις πιο σοβαρές συχνές κληρονομικές ασθένειες. Τα άτομα με το σύνδρομο δεν υποφέρουν από αυτό, αλλά παρουσιάζουν κάποιες μεταβολές στη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη. Σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στη γέννηση ενός παιδιού με το εν λόγω σύνδρομο είναι η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία της μητέρας ή η γέννηση ενός προηγούμενου παιδιού ή συγγενούς με την ίδια νόσο.

Πριν ακόμα αποκτήσετε τα δικά σας παιδιά, θα πρέπει να ενημερωθείτε για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και να κάνετε τις εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο γιατρός. Φροντίστε να τον ενημερώσετε σχετικά έτσι ώστε να μπορέσει να έχει πλήρη εικόνα για την υγεία σας αλλά και για την υγεία του παιδιού.

Mama365.gr

Ποιες κληρονομικές ασθένειες θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου