Tuesday, 19 November, 2024

Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού καφέ

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως άμεσο επακόλουθο την εσωτερική μας φθορά, λόγω της αυξημένης συσσώρευσης «τοξικών» σωματιδίων που λέγονται ελεύθερες ρίζες.
Ένας τρόπος για να τα αντιμετωπίσουμε είναι η πρόσληψη συστατικών που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία λέγονται αντιοξειδωτικά, αντίθετα δηλαδή στην οξείδωση. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιοξειδωτικών συστατικών και μια από τις βασικότερες είναι τα χλωρογενικά οξέα.
Μια από τις καλύτερες πηγές χλωρογενικών οξέων στη φύση είναι ο ελληνικός καφές. Επιπρόσθετα, ο ελληνικός καφές εμπεριέχει και μια άλλη ειδική κατηγορία αντιοξειδωτικών, που λέγονται μελανοϊδίνες, οι οποίες αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από το καβούρδισμα του. Τα εν λόγω συστατικά συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, της γήρανσης και πολλών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.
Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς, όπου έχει φανεί ότι είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για οργανικά συστήματα όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η μελέτη της Ικαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών σε κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65 έως 100 ετών, που αποτελούν από τους μακροβιότερους ανθρώπου του κόσμου. Από στοιχεία της εν λόγω μελέτης βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ελληνικό καφέ είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου