Η εμφάνιση οζιδίων στον θυρεοειδή είναι σχετικά συχνή και εμφανίζονται στο 10% του πληθυσμού. Ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει τυχαία
είτε από τον ίδιο τον ασθενή, είτε κατά την κλινική εξέταση – ψηλάφηση του λαιμού από τον ιατρό. Η παρουσία πολλών οζιδίων στο θυρεοειδή αδένα δυσχεραίνει την πλήρη αξιολόγηση τους. Βάση στατιστικών τα οζίδια του θυρεοειδούς στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και στους άνδρες είναι πιο πιθανόν να είναι κακοήθη από ότι στις γυναίκες, μας εξηγεί ο κύριος ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ & ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ειδικός ιατρός, δηλαδή ο ενδοκρινολόγος, χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις για να ελέγξει την καλοήθη ή κακοήθη συμπεριφορά των κυττάρων του οζιδίου. Αυτές είναι:
Η μέτρηση των επιπέδων Τ3, Τ4, TSH του αίματος
Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και των λεμφαδένων του τραχήλου.
Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, όπου χρησιμοποιούνται ελάχιστες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου. Εφόσον το οζίδιο προσλαμβάνει το ραδιενεργό ιώδιο χαρακτηρίζεται ως «θερμός όζος» και είναι συχνότερα καλοήθης. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν το οζίδιο προσλαμβάνει ελάχιστα ή καθόλου το ραδιοφάρμακο σε σχέση με τον υπόλοιπο θυρεοειδή, τότε ονομάζεται «ψυχρός όζος». Οι ψυχροί όζοι του θυρεοειδούς έχουν σημαντική πιθανότητα να είναι κακοήθεις. Η παρακέντηση διά λεπτής βελόνης του οζιδίου του θυρεοειδούς παρέχει τη δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση (βιοψία). Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια έως και 90% την πιθανότητα κακοήθειας στο οζίδιο.
Εφόσον με τις παραπάνω εξετάσεις θεωρήσουμε ότι το οζίδιο είναι καλοήθες, τότε ο ασθενής παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η φαρμακευτική θεραπεία έχει πενιχρά αποτελέσματα. Όταν διαπιστωθεί ότι το οζίδιο συνεχίζει να αυξάνει σε μέγεθος ή προκαλεί αίσθημα πίεσης στο λαιμό, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον οζίδια θυρεοειδούς μεγαλύτερα του ενός εκατοστού χρήζουν επίσης χειρουργικής θεραπείας.
Να θυμάστε
Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν πρέπει να μας φοβίζει αφού δεν έχει καμιά σχέση με τον καρκίνο σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός μας. Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά καλή επειδή αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία με τη χειρουργική θεραπεία. Στο χειρουργείο αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας καθώς και όσοι λεμφαδένες της περιοχής παρουσιάζονται «επηρεασμένοι».
Με την πρόοδο της χειρουργικής επιστήμης και την εμπειρία του χειρουργού θυρεοειδούς, η εγχείρηση αποτελεί μια απλή επέμβαση. Ο ειδικός χειρουργός καθιστά την εγχείρηση του θυρεοειδούς εξαιρετικά ασφαλή. Στα οργανωμένα κέντρα χειρουργικής του θυρεοειδούς χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.
Η θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται διαμέσου μιας πολύ μικρής τομής. Ο ασθενής έχει ελάχιστο πόνο και παραμένει στο νοσοκομείο λιγότερο από μία ημέρα.
Οι ασθενείς, που έχουν κάνει ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, λαμβάνουν φάρμακο με την ορμόνη του θυρεοειδούς δια βίου.
ΚΑΡΑΚΟΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, MD ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ & ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΑΔΕΝΩΝ