Συγκεκριμένα στις 4 το μεσημέρι οι περισσότεροι παρουσιάζουν προβλήματα: όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν ανοίγουν πακέτα με μπισκότα, τα μωρά διεγείρονται από μια ανεξήγητη γκρίνια ενώ οι γυναίκες δείχνουν πολύ μεγαλύτερες από την ηλικία τους! Τι παθαίνει λοιπόν το πρόσωπό σας το απόγευμα;
Μία έρευνα της Kiehl’s έδειξε ότι οι γυναίκες στο τέλος της ημέρας νιώθουν κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της. «Κατά βάση είναι ένα πρόβλημα ενυδάτωσης» λέει η διάσημη Νεοϋορκέζα δερματολόγος Έιμι Γουέσλερ. «Το ξηρό δέρμα δείχνει κουρασμένο. Αυτή η ώρα στα μισά της ημέρας είναι δύσκολη». Ακόμη και για την Κέιτ Μπλάνσετ. Για να καταπολεμήσει την επιδερμίδα που ξεραίνεται στη διάρκεια πολύωρων event, βάζει σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα την αγαπημένη της ενυδατική λοσιόν. «Ξεγλιστράω στις τουαλέτες και ψεκάζω το πρόσωπο μου πάνω από το μέικ-απ». Η πατέντα της έγινε και επίσημα καλλυντικό από την αμερικάνικη εταιρεία SK-II (δεν εισάγεται στην Ελλάδα) με το πολύ σαφές όνομα Mid-Day Essence (Ορός για το μεσημέρι) και σε ειδική συσκευασία σπρέι για την τσάντα. Η Κέιτ Μπλάνσετ τον δοκίμασε πέρυσι στην τελετή απονομής των Όσκαρ και παρατήρησε ότι «το δέρμα ανανεώνεται και η ενυδάτωση διαρκεί. Δεν έχεις αυτή την ξηρή αίσθηση του μέικ-απ, ότι το δέρμα σου είναι παστωμένο με πούδρα».
Η θεωρία της παθητικής ενυδάτωσης
Για να αντισταθμίσει την αναπόφευκτη διαδερμική απώλεια νερού, το δέρμα έχει ανάγκη από παθητική ενυδάτωση, αυτή δηλαδή που μπορούμε να του προσφέρουμε από μέσα. Πρέπει δηλαδή να ενισχύσουμε τη δυνατότητά του να συγκρατεί υγρασία έτσι ώστε να είναι καλά ενυδατωμένο και υγιές σε βάθος. Για να επιτύχουν την παθητική ενυδάτωση, οι ειδικοί εφαρμόζουν μία σειρά από τεχνικές που υποστηρίζουν αυτό το σκοπό:
- Ενισχύστε την κεράτινη στιβάδα: η κεράτινη στοιβάδα του δέρματος είναι το μοναδικό φράγμα που μπορεί να εμποδίσει την υγρασία από το να διαφύγει προς τα έξω. Ωστόσο ο εχθρός της είμαστε εμείς οι ίδιες που χρησιμοποιούμε πολύ επιθετικά προϊόντα καθαρισμού . Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Φροντίδας Δέρματος των ΗΠΑ, «τα περισσότερα σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού περιέχουν αρωματικούς, χρωστικούς και αντιβακτηριδιακούς παράγοντες που μπορεί να «γδάρουν» την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και να την κάνουν λιγότερο αποτελεσματική». Πως προστατευόμαστε; «Ο πιο ήπιος καθαρισμός είναι να απλώσουμε μία φαρμακευτική κρέμα με πανθενόλη, να την αφαιρέσουμε με βαμβάκι και να ξεπλύνουμε με άφθονο χλιαρό νερό» συμβουλεύει η δερματολόγος. «Ωστόσο, τα πιο λιπαρά δέρματα μπορούν να χρησιμοποιούν μία μικρή ποσότητα από κάποιο προϊόν που περιέχει σαπούνι».
- Αδιαβροχοποιείστε την επιδερμίδα: με τα κατάλληλα προϊόντα μπορεί κανείς να «σφραγίσει» την επιδερμίδα έτσι ώστε να διαφυλάξει την υγρασία. Ένα διάσημο συστατικό με αυτήν ακριβώς τη δράση της στεγάνωσης είναι η βρώμη που περιέχει κολλοειδείς παράγοντες. Το ίδιο επιτυγχάνουν και τα προϊόντα με αναπλαστικούς παράγοντες, όπως η μαντεκασοζίδη, το υαλουρονικό οξύ και η αλόη. Πολλές από τις ενυδατικές κρέμες που κυκλοφορούν στον εμπόριο περιέχουν παράγοντες που δρουν «στεγανωτικά». Οι ονομασίες που θα διαβάσετε στις ετικέτες είναι petrolatum (παράγωγο της βαζελίνης), λανολίνη (ζωικό λίπος σαν κερί), dimethicone και cyclomethicone (παράγωγα της σιλικόνης). Τα συστατικά αυτά δεν απορροφώνται από το δέρμα αλλά μένουν στην επιφάνειά του και το προστατεύουν.
- Ενυδατώστε από μέσα: δεν αρκεί να πίνουμε πολύ νερό. Το δέρμα πρέπει να έχει ισχυρές ίνες ώστε να το συγκρατεί στο εσωτερικό του. Για να χτίσει ένα τέτοιο δίκτυο χρειάζεται επαρκείς ποσότητες βιταμινών και πρωτεϊνών. Ο καλύτερος τρόπος για να τις εξασφαλίσουμε είναι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (συνολικά 5 μερίδες τη μέρα) και ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής.
Omorfa mystika