Η Unesco, με την έκθεση Human Development, αναφέρεται στη Νορβηγία, η οποία αποτελεί ως χώρα, πρότυπο υγείας για τον υπόλοιπο κόσμο
Η έκθεση εξέτασε πολλούς παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής και τον μέσο όρο των ετών που περνά κανείς στο σχολείο και η Νορβηγία τερμάτισε πρώτη με βάση όλα αυτά τα στοιχεία.
Αφού, λοιπόν, η Νορβηγία αποτελεί τόσο καλό παράδειγμα υγιεινού τρόπου ζωής, ας δούμε τι τρώνε οι Νορβηγοί.
Το νορβηγικό πρωινό
Το πρωινό τους αποτελεί από ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, μαρμελάδα και βούτυρο. Συχνά, περιλαμβάνει ακόμα και κρέας και ψάρι, καθώς και μούσλι. Ο καφές δεν λείπει ποτέ.
Το τυρί
Το brunost είναι ένα μοναδικό τυρί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι λίγο γλυκό και η υφή του θυμίζει λίγο καραμέλα. Συχνά, τρώγεται μαζί με ψωμί.
Το ψωμί
Η Νορβηγία περιβάλλεται από θάλασσα αλλά το κλίμα είναι τέτοιο που απαιτεί συντήρηση, αφού η μικρή γεωργική περίοδος και το κρύο δεν ευνοούν τα φρέσκα προϊόντα. Ακόμα και το παραδοσιακό ψωμί του, το lefse, είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται για μήνες.
Το νορβηγικό ψάρι και τα θαλασσινά είναι ασυναγώνιστα
Αυτός είναι και ο λόγος που το ψάρι σε κάθε του μορφή είναι τόσο δημοφιλές στην Νορβηγία, η οποία έχει πολύ σημαντική κουλτούρα στα ψαρικά. Το τρώνε για πρωινό και το βάζουν σε σάντουιτς.
Το κρύο τους κλίμα σημαίνει ότι έχουν μερικά από τα πιο γλυκά μούρα.
Το πιο γνωστό από τα μούρα ονομάζεται cloudberry και φύεται στα άγρια δάση. Σερβίρονται με σαντιγί ή τα κάνουν μαρμελάδα.
Οι βάφλες είναι απογευματινό σνακ
Οι νορβηγικές βάφλες είναι πιο πλούσιες και παχιές από αυτές που έχουμε συνηθίσει και σερβίρονται με τυρί ή με κρέμα και μαρμελάδα. Επίσης, τρώγονται πάντα το απόγευμα! Οι Νορβηγοί αγαπούν τα κέικ.
Το Kvæfjordkake είναι το πιο γνωστό τους κέικ και έχει παντεσπάνι, κρέμα ζαχαροπλαστικής, αμύγδαλα και μαρέγκα.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.