Μελέτη που έγινε από Ισραηλινούς επιστήμονες διαπίστωσε ότι το στρες οδηγεί στην εργασιακή εξουθένωση και αυτή με τη σειρά της απορρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό μας.
Η έρευνα συμπεριέλαβε περίπου 700 άτομα που ήταν όλοι εργαζόμενοι και παρουσίαζαν εργασιακή εξάντληση. Η έρευνα διήρκεσε 6 χρόνια και το 77% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 43 έτη. Οι συμμετέχοντες εργάζονταν σε διάφορες δουλειές, όπως διευθυντικές θέσεις, θέσεις εκπαίδευσης, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μηχανικοί, επόπτες εργασίας και αυτοαπασχολούμενοι. Να σημειωθεί δε ότι όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν όλοι υγιείς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα αυτά διαπιστώθηκε ότι είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2.
Και η αιτία ήταν η εργασιακή εξουθένωση, καθώς στο διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός καθίσταται ανθεκτικός στη δράση της ινσουλίνης, που είναι η βασική ορμόνη ρύθμισης της γλυκόζης.
Για να αξιολογηθεί ο βαθμός εργασιακής εξάντλησης που είχαν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 50% περίπου εξ αυτών είχε ψηλού βαθμού εργασιακή εξουθένωση.
Από τους συμμετέχοντες 17 άτομα παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ ένα ποσοστό 3,2% έγιναν διαβητικοί. Επίσης, στα άτομα που δεν είχαν εργασιακή εξάντληση παρατηρήθηκε ότι μόνο 1,8% παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, το ενδεχόμενο ο διαβήτης να προκλήθηκε από υψηλή πίεση αποκλείστηκε, καθώς όλα έδειξανπως είχε άμεση επίδραση το στρες στην εμφάνιση του διαβήτη. Όπως τόνισαν, η εμφάνιση διαβήτη σχετίστηκε με την αύξηση των λιπαρών οξέων στο αίμα και τη μείωση της καλής χοληστερόλης HDL που προκαλούνται από το χρόνιο, ανεξέλεγκτο στρες.
Το στρες δυστυχώς προκαλεί διαταραχές στην επεξεργασία του σακχάρου από τον οργανισμό. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσαν οι επιστήμονες, κάποια άτομα με γενετικό υπόστρωμα γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι στις διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης με αποτέλεσμα το στρες να επιδεινώνει την κατάσταση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σημασία των ευρημάτων τους έγκειται στο γεγονός ότι το στρες έχει άμεση επίδραση στους φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού προκαλώντας διαταραχές του ορμονικού μεταβολισμού ρύθμισης της γλυκόζης οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην εμφάνιση διαβήτη. Και, όπως όλα δείχνουν, το εργασιακό στρες, καθώς και άλλες στρεσσογόνες καταστάσεις που βιώνει ένας εργαζόμενος, πιθανότατα συμβάλλουν σημαντικά ως προς την εμφάνιση διαβήτη.
presspublica.gr
Το στρες οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση και εμφάνιση διαβήτη
Μοιραστείτε με τους φίλους σας