Saturday, 21 September, 2024

Το Τρίπτυχο της Ομορφιάς! Δέρμα, Μαλλιά, Νύχια

Ο καθημερινός καθαρισμός είναι ίσως από τα πιο βασικά βήματα στην περιποίηση του προσώπου. Πολλές γυναίκες πλένουν το πρόσωπο τους μόνο με νερό βρύσης πιστεύοντας πως έτσι θα καθαρίσει. Αυτό είναι λάθος!

Επιλέγουμε τον σωστό τρόπο καθαρισμού ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Ξηρή επιδερμίδα

Η ξηρή επιδερμίδα, χρειάζεται καθαριστικά πλούσιας υφής (όπως γαλάκτωμα) τα οποία θα συνοδεύονται από μια ήπια λοσιόν. Αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν την χρήση σαπουνιού ή επιλέγουμε σαπούνι με ήπιο ph.

Εφαρμόζουμε απολεπιστικά προϊόντα με λεπτούς κόκκους μια ή δυο φορές την εβδομάδα.

Κανονική – μικτή επιδερμίδα

Στην κανονική – μικτή επιδερμίδα, επιλέγουμε είτε γαλάκτωμα και λοσιόν, είτε κάποιο σαπούνι σε μορφή mousse πρωί και βράδυ.

Η απολέπιση είναι σημαντικό κομμάτι της φροντίδας και συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα. Δίνουμε έμφαση στην περιοχή του Τ (μέτωπο, μύτη και πλάγια, σαγόνι) που συνήθως είναι λιπαρή.

Λιπαρή επιδερμίδα

Στη λιπαρή επιδερμίδα, περιοριζόμαστε σε ένα σαπούνι μορφής ζελ πρωί και βράδυ. Σε πολύ λιπαρές επιδερμίδες εφαρμόζουμε μια εξισορροπητική λοσιόν μετά το πλύσιμο.

Η απολέπιση μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ελαφριά οξέα. Προτείνετε 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.

Και στους 3 τύπους επιδερμίδας μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιούμε τα μικυλλιακά νερά η αλλιώς νερά micellaire που χάρη στα μικροσκοπικά μόρια μυκιλλίου απομακρύνουν τους ρύπους ,το σμήγμα, τη σκόνη και το μακιγιάζ από το δέρμα εύκολα και γρήγορα.

Ενυδάτωση επιδερμίδας

Δώστε στο δέρμα σας το νερό που χρειάζεται και πολλά από τα προβλήματά του θα αρχίσουν να υποχωρούν. Επειδή η δυνατότητα του δέρματος να διατηρεί από μόνο του τα υδατικά στοιχεία ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου επενδύουμε σε μια σωστή ενυδατική κρέμα.

Για την ξηρή επιδερμίδα επιλέγουμε ενυδατική κρέμα πλούσιας υφής η οποία κατά προτίμηση θα περιέχει υαλουρονικό, φυτικά έλαια , ουρία και πανθενόλη. Ένα ενυδατικό σέρουμ (serum) πριν την κρέμα θα δώσει παραπάνω υγρασία στο πρόσωπό μας. Με τον καιρό και την συστηματική εφαρμογή, το δέρμα θα γίνει πιο απαλό και οι ρυτίδες που οφείλονται στην αφυδάτωση πιο λείες. Ενισχυτικά μπορούμε να επιλέξουμε μια μάσκα με φυτικά έλαια, 2-3 φορές την εβδομάδα.

Για την κανονική – μικτή επιδερμίδα επιλέγουμε ενυδατική κρέμα πιο λεπτόρρευστης υφής η οποία θα ενυδατώσει χωρίς να προσθέσει επιπλέον λιπαρότητα στο σημείο Τ του προσώπου. Ενυδατικές μάσκες με αλόη ή/και αγγούρι μια φορά την εβδομάδα, θα βοηθήσουν πολύ.

Για την λιπαρή επιδερμίδα φροντίζουμε η ενυδατική κρέμα να είναι σε μορφή ζελ ( oil free) και να αφήνει ματ αποτέλεσμα. Η μάσκα αργίλου ή πρόπολης μια φορά την εβδομάδα είναι ευεργετική για την ρύθμιση του σμήγματος και της λιπαρότητας.

Ενισχυτικά με την καθημερινή ενυδάτωση του προσώπου μπορούμε να βοηθήσουμε το δέρμα λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής που θα περιλαμβάνουν κολλαγόνο, υαλουρονικό ,βιταμίνες του συμπλέγματος B (Α ,Κ, C, B, E ).

Μην ξεχνάτε την λήψη νερού (έως 8 ποτήρια καθημερινά)!

Αντηλιακή προστασία

Ζούμε σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια τους περισσοτέρους μήνες του χρόνου. Αυτό θέτει απαραίτητη τη χρήση αντηλιακής κρέμας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση ενοχλητικών κηλίδων και δυσχρωμιών, φωτογήρανσης και γενικότερα διαφόρων δερματικών βλαβών.Η αντηλιακή κρέμα εφαρμόζεται πάντα 2 έως 3 λεπτά μετά την χρήση της κρέμας ημέρας. Για τις γυναίκες που δεν έχουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιούν δυο προϊόντα στο ξεκίνημα της μέρας τους, υπάρχουν κρέμες ενυδάτωσης και αντιγήρανσης με δείκτη προστασίας έως 30SPF, οι οποίες καλύπτουν το κομμάτι της αντηλιακής προστασίας επαρκώς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όσον αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξεχωριστή χρήση αντηλιακής κρέμας με 50 SPF είναι επιτακτική ανάγκη!

Πλούσια και γερά μαλλιά

Για να έχουμε υγιή μαλλιά θα πρέπει να αποφεύγουμε την συχνή χρήση τεχνικών όπως ντεκαπάζ και περμανάντ και να προτιμούμε τις φυτικές βαφές από τις χημικές.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η χρήση καυτού σεσουάρ και σίδερου μαλλιών καθώς και η συχνή χρήση των προϊόντων styling.

Κανονικά μαλλιά

Τα κανονικά μαλλιά έχουν φυσική λάμψη και λεία επιφάνια. Γι’ αυτό τον τύπο μαλλιών επιλέγουμε προϊόντα με ουδέτερο PΗ ,ελαφρώς αλκαλικά και ενυδατικά. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μαλακτικές κρέμες στις άκρες των μαλλιών μετά από κάθε λούσιμο και μια μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.

Ξηρά μαλλιά

Τα ξηρά μαλλιά είναι θαμπά με άγρια επιφάνεια. Είναι ευαίσθητα και σπάνε εύκολα. Για αυτό τον τύπο μαλλιών επιλέγουμε προϊόντα πλούσια σε ενυδατικά και θρεπτικά στοιχεία καθώς και με αντηλιακά φίλτρα.

Λιπαρά μαλλιά

Τα λιπαρά μαλλιά έχουν λιπαρή υφή λόγο λιπαρών εκκρίσεων του κεφαλιού, δεν έχουν όγκο και χάνουν γρήγορα τη φόρμα τους. Για αυτό τον τύπο μαλλιών χρησιμοποιούμε σαμπουάν που εξισορροπούν την λιπαρότητα και στυπτικές λοσιόν αν κριθεί απαραίτητο.

Σε περιπτώσεις τριχόπτωσης αλλά και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, για υγιές τριχωτό ωφελεί ταυτόχρονα η λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν σίδηρο , βιταμίνες και διάφορα ιχνοστοιχεία. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας.

Γερά Νύχια

Για ενυδατωμένα νύχια που δεν σπάνε, χρησιμοποιούμε ειδικά λάδια και κρέμες και εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες, σίδηρο,  πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Για ανθεκτικά και γερά νύχια, δεν πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε σαν «εργαλεία» για να ξύσουμε επιφάνειες ή για να ανοίξουμε κάποιο δοχείο.

Tips

Αποφεύγουμε τα τεχνητά νύχια καθώς λεπταίνουν και αποδυναμώνουν τα φυσικά μας νύχια.

Για την περιποίηση των νυχιών επιλέγουμε τις χάρτινες λίμες και όχι τις μεταλλικές γιατί προκαλούν ραγίσματα.

Η άκρη του νυχιού είναι εύθραυστη. Από εκεί ξεκινάει το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα λιμάρουμε προς μια κατεύθυνση.

Για την λείανση της επιφάνειάς τους χρησιμοποιούμε λίμα Buffer, αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση για να μην λεπτύνει υπερβολικά το νύχι.

Στη συνέχεια περνάμε μια δυναμωτική βάση για προστασία από λεκέδες που μπορεί να αφήσει το μανό, επιτυγχάνοντας παράλληλα την καλύτερη εφαρμογή του χρώματος.

Κείμενο: Αράπογλου Όλγα, Αισθητικός Φαρμακείου μέλους Advance

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου