Sunday, 22 December, 2024

Χαμηλός αιματοκρίτης: Οι ιδανικές τροφές και η εξέταση αίματος

Ο αιματοκρίτης είναι ένας βιολογικός δείκτης που εκφράζει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανά μονάδα όγκου αίματος

Στον χώρο της ιατρικής, χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση της αναιμίας.
Αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλότερος από τον κανονικό, οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν χαμηλό αιματοκρίτη, που σημαίνει ότι τα διάφορα όργανα του σώματος δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν τα συμπτώματα της αναιμίας, δηλαδή:
εύκολη κόπωση,
δύσπνοια,
ταχυκαρδία,
αδυναμία συγκέντρωσης και/ή
τάσεις λιποθυμίας.
Η αναιμία είναι η συνηθέστερη αιτία του χαμηλού αιματοκρίτη. Αιματοκρίτης κάτω από 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία.
Όταν υπάρχει πραγματική αναιμία (ανεξάρτητα από το αν υπάρχει εγκυμοσύνη) αυτή οφείλεται συνήθως σε έλλειψη σιδήρου και αποκαλείται σιδηροπενική αναιμία. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Αυτές είναι:
Τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι και το χοιρινό, και δευτερευόντως τα πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα).
Τα όσπρια, όπως οι φακές, είναι επίσης καλές πηγές σιδήρου. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε, ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές (μη αιμικός) δεν απορροφάται τόσο καλά όσο αυτός που βρίσκεται στις ζωικές. Στην καλή απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και βήτα καροτένιο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα καρότα, στις πιπεριές, στην ντομάτα, στο λεμόνι και στο πορτοκάλι.
Τέλος, τροφές που αποτελούν καλή πηγή σιδήρου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Για να είστε βέβαιοι για τους λόγους που προκάλεσαν την αναιμία απαιτείται πλήρης αιματολογικός έλεγχος πλην του αιματοκρίτη. Εκτός από τη σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις, όπως σε έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων ή σε κάποια χρόνια ασθένεια.
Μπορεί επίσης να προκύψει όταν υπάρχει απώλεια αίματος. Η οξεία απώλεια αίματος από εσωτερική αιμορραγία (όπως από ένα αιμορραγικό έλκος) ή εξωτερική αιμορραγία (από το τραύμα) μπορεί να ρίξει τον αιματοκρίτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες μικρές αιμορραγίες (έλκη στομάχου, αιμορροΐδες κ.λπ.). Οι νεότερες γυναίκες είναι πιθανό να έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω της απώλειας αίματος κάθε μήνα με την έμμηνο ρύση.
Αιματοκρίτης: Πότε χρειάζεται η εξέταση – Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές
Ο αιματοκρίτης εκφράζει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα διάφορα μέρη του σώματος. Μια μείωση στα επίπεδα αυτών των αιμοσφαιρίων έχει συχνά δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διενέργεια εξέτασης για τη μέτρηση του αιματοκρίτη ώστε να διαπιστώσει αν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπολείπεται του φυσιολογικού.
Πότε χρειάζεται εξέταση αιματοκρίτη
Η εξέταση αιματοκρίτη μπορεί να συμβάλει στη διάγνωση διαφόρων ασθενειών ή να υποδείξει αν ο ασθενής ανταποκρίνεται καλά σε μια θεραπεία. Συνήθως η εξέταση αιματοκρίτη χρειάζεται για να διαπιστωθεί:
η αναιμία
η λευχαιμία
η αφυδάτωση
μια διατροφική έλλειψη
Η μέτρηση του αιματοκρίτη περιλαμβάνεται στη λεγόμενη γενική αίματος (CBC).
Φυσιολογικές τιμές
Το εύρος τιμών αναφοράς για τον αιματοκρίτη μπορεί να διαφέρει από το ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στο άλλο, σε γενικές γραμμές όμως η φυσιολογική τιμή ορίζεται με βάση το φύλο και την ηλικία.
Για τους ενήλικες, φυσιολογικές θεωρούνται οι εξής τιμές:
άντρες: 38,8-50%
γυναίκες: 34,9-44,5%
Για τα παιδιά 15 ετών και κάτω οι τιμές του αιματοκρίτη αξιολογούνται σε διαφορετική βάση, καθώς τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους παρουσιάζουν συχνές αξιοσημείωτες διακυμάνσεις.

onmed.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου