Monday, 23 December, 2024

«24-30 Απριλίου Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2015»

«24-30 Απριλίου Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2015» 

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού. καθιερώθηκε να εορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, δηλαδή  από τις 24 έως τις 30 Απριλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την εβδομάδα αυτή στην ενημέρωση του κοινού , για την σημασία της ανοσοποίησης και τα οφέλη του εμβολιασμού. Ωστόσο ο φετινός στόχος είναι η αύξηση της ζήτησης της ανοσοποίησης σε Παγκόσμιο, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης εορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών  (EIW) η οποία εφέτος  κλείνει τα 10 χρόνια από την καθιέρωση της. Με αφορμή την 10η  επέτειο  η ΕIW  εστιάζει στην ανάγκη για ανανέωση των δράσεων και δεσμεύσεων, ως προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού της Ευρώπης

σε επίπεδο πολιτικό, επαγγελματικό και προσωπικό με κινητοποίηση των 53 κρατών μελών

Η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ είναι η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς και η διατήρηση της Ευρώπης ελεύθερης από πολιομυελίτιδα.

Το φετινό σύνθημα της εβδομάδας εμβολιασμών είναι : «γεφυρώστε το χάσμα της ανοσοποίησης» .

Το χάσμα της ανοσοποίησης, όπως χαρακτηρίστηκε από Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2012, αφορά τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Στόχος είναι ,η κάλυψη του χάσματος ως το 2020 μέσω της καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια. Η επίτευξη αυτού του στόχου περιγράφεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης Εμβολιασμού ( GVAP) το οποίο εγκρίθηκε από τα 194 κράτη μέλη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Με αυτό οι  χώρες μέλη δεσμεύτηκαν  ότι θα καλύψουν εμβολιαστικά τον πληθυσμό τους σε Εθνικό επίπεδο σε ποσοστό > 90% και σε Ευρωπαϊκό Περιφερειακό επίπεδο σε ποσοστό > 80%.

Η GVAP στοχεύει στην:

Ενίσχυση των εμβολισμών ρουτίνας κάθε χώρας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εμβολιαστικής κάλυψης
Να επιταχυνθεί ο έλεγχος και η εκρίζωση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, με πρώτο ορόσημο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Εισαγωγή νέων και βελτιωμένων εμβολίων
Ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων με τις νέες τεχνολογίες.
Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας  εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Επί πλέον λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με την χώρα προορισμού.

Η ανοσοποίηση είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας. Είναι δε το σπουδαιότερο όπλο πρόληψης που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα.

 Αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και προλαμβάνει τις λοιμώδεις ασθένειες και  την  αναπηρία .

Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα, και ο καρκίνος που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ υψηλή και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια .

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών και Ελλήνων τσιγγάνων η οποία χαρακτηρίζεται γενικά καλή ως μέτρια . Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και χαμηλή.

Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση ως προς την χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας η οποία εμφανίστηκε στην Ελληνική κοινωνία.

Οι χώρες άλλωστε που βιώνουν κοινωνικοοικονομική κρίση είναι επιρρεπείς σε σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα, που εμφανίζονται ως «αναδυόμενα» λοιμώδη νοσήματα  π.χ η φυματίωση.

Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν μέσα από προγράμματα Αγωγής Υγείας  για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες αντιλήψεις, τόσο για την ατομική τους υγεία όσο και  για την Δημόσια Υγεία

Η ΠΚΜ με τις δράσεις της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και με τους επαγγελματίες υγείας που διαθέτει , παρέχει  στους πολίτες :

Εμβολιαστική κάλυψη όπου απαιτείται σε ανασφαλίστους π.χ γρίπη
Εκπονεί και εφαρμόζει προγράμματα αγωγής υγείας κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό
Σε έκτακτες περιπτώσεις πχ επιδημίες συμμετέχει στις δράσεις μαζικού  εμβολιασμού παράλληλα με την ενημέρωση του πληθυσμού.
Λειτουργεί γραφείο-ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες( κίτρινου πυρετού, τύφου, χολέρας κλπ ) και χορηγούνται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού ,όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου