Οι έρωτες με τις σταρ, το σινεμά και το θέατρο
«Έπαιξα με θρύλους και κάθισα σε θρόνους» έλεγε για τη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.
Μία έντονη ζωή, με καταχρήσεις της νιότης και πολλά προβλήματα υγείας που τον τράβηξαν νωρίς απο τον χώρο της τέχνης. «Αντέχω» έλεγε με κάθε ευκαιρία.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του Ελληνικού κινηματογράφου, έδινε χρόνια μάχη για τη ζωή του, «Έφυγε» στα 80 του χρόνια μεσημέρι Τρίτης, με την οικογένειά του, όπως πάντα, στο πλευρό του.
«Νικόλα μου, αυτό το βιβλίο το αφιερώνω σε σένα. Είναι η διαθήκη μου, μια και δεν έχει μείνει τίποτα άλλο πια…»
Με αυτά τα συγκινητικά λόγια ξεκινά ένα βιβλίο βιογραφία, που μιλά για τη θρυλική ζωή του και είναι αφιερωμένο στον μονάκριβο γιο του.
Τίτλος του «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης… και άλλα δεινά».
Τον τίτλο του βιβλίου τον επέλεξε ο ίδιος ο Ανδρέας Μπάρκουλης γιατί πίστευε πως ναι μεν, η όμορφη εξωτερική του εμφάνιση ήταν θείο δώρο, αλλά από την άλλη του έκανε και μεγάλο κακό. Δεν πρόκειται για αγιογραφία. Αναφέρεται στα πάθη και στα λάθη του.
Τη δύσκολη περίοδο της ζωής του στη διάρκεια της χούντας όταν αναγκάστηκε, επειδή το όνομά του είχε εμπλακεί με ναρκωτικά, να φύγει στην Αμερική. Τη σύλληψή του, τη φυλακή.
Κεφάλαιο στη ζωή του η χρυσή περίοδος του ελληνικού σινεμά.
Πρωταγωνίστησε σε αγαπημένες ταινίες, πάνω από 100 στο σύνολο, μαζί με λαμπερά ονόματα, όπως είναι οι: Ειρήνη Παππά, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου. Μεγάλη του αγάπη το θέατρο.
Ξεκίνησε την ηθοποιία ως εξαιρετικό ταλέντο με την παρότρυνση του Δημήτρη Μυράτ.
Ο ίδιος πήγε στον πατέρα του Μπάρκουλη και ζήτησε την άδειά του για να τον βάλει στον χώρο του θεάτρου.
Οι μεγάλοι έρωτες και τα μεγάλα πάθη του Μπάρκουλη
Ο γάμος με την Αλέκα Στρατηγού
«Καλό κορίτσι, μεγάλη Αγάπη, τα πάθη μας χώρισαν… Έζησα καλά με την Αλέκα, ήταν από τους νεανικούς έρωτες αυτούς που ξυπνάς και πιστεύεις πώς όλα είναι αγνά, όμορφα και μεθαύριο θα καλυτερεύσουν κι άλλο. Ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερή μου. Την λάτρεψα την Αλέκα! Μετά την ταινία “Η χαρτοπαίχτρα” άρχισε να μοιάζει με την καθημερινότητά μας. Η Αλέκα έπαιζε μερόνυχτα κι εγώ βολτάριζα με γκομενίτσες, αθώα φλερτ, χωρίς να επιδιώκω το σεξ, μήπως και την ταρακουνήσω…. ‘Ενα βράδυ το τελευταίο μας, την προσκάλεσα για φαγητό, της ανακοίνωσα πώς δεν αντέχω άλλο να αναμετριέμαι με την τράπουλα κι έφυγα…» αναφέρεται στην βιογραφία του για την Αλέκα Στρατηγού!
Το άδοξο τέλος της σχέσης του με την Γκρέη
Όσο για την Καίτη Γκρέη, σύμφωνα με το περιοδικό CIAO έζησαν μαζί ένα χρόνο και την ζήτησε από την μαμά της την ώρα που τηγάνιζε ψάρια. «Ο αρραβώνας μας αποτέλεσε μεγάλο γεγονός της εποχής… Μέχρι που οι επόμενες ασωτίες μου μας απομάκρυναν πλέον οριστικά. Πριν οριστικοποιηθεί αυτή μου η απόφαση το ναι της Καίτης και το διαζύγιό μου, με συνέλαβαν με τη γνωστή κατηγορία του χασίς…».
Η Καρέζη, η Βουγιουκλάκη, η Ματούλα
Από την ζωή του όμως πέρασαν και πολλές άλλες, επώνυμες γυναίκες ανάμεσά τους η Ματούλα, η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στην αυτοβιογραφία του αναφέρεται και στο χαστούκι που του είχε δώσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Έρωτας στους αμμόλοφους». Το χαστούκι ήταν τόσο φυσικό, που ο ηθοποιός έφυγε από το πλάνο -όπως έπρεπε- από τη δύναμη της Αλίκης.
Η σχέση του με τη Τζένη Καρέζη δημιουργήθηκε στην ταινία «Τζένη- Τζένη».Ο έρωτας τους τελείωσε όταν η ηθοποιός πήγε στην Γαλλία για σπουδές και απομακρύνθηκαν. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει για την Τζένη Καρέζη: «Το 1966 έπαιξα στην ταινία «Τζένη Τζένη». Η ταινία είχε εκπληκτική επιτυχία εισπρακτικά κόβοντας πάνω από 560.000 εισιτήρια κατά τις πρώτες προβολές της. Στην ταινία ερωτεύθηκα και ενώθηκα με την Τζένη στη σπηλιά του Μπεκίρη. Το κινηματογραφικό της όνομα είναι σπηλιά της νεράιδας. Κούκλα μου, κούκλα μου… Τρύπωνα στο σκάφος και έλιωνα στα χείλη της και στις ματάρες της, πέρασαν έτσι κάποιοι μήνες και κυκλοφορούσαμε σαν ζευγάρι και το παραμύθι ζωντάνευε. Όταν έφυγε στην Γαλλία για σπουδές ηθοποιίας απομακρυνθήκαμε».
Με τη Ματούλα γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 13 χρονών και ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε γυρίσματα κοντά στο σπίτι της. Ήταν ο πρώτος άντρας που μπήκε στη ζωή της.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε ακόμη δυο γάμους. Έναν με άδοξο τέλος και έναν ακόμη το 2001 (παντρεύτηκαν με θρησκευτικό γάμο πέρυσι) με τη Μαρία, τη γυναίκα που τον στήριξε τα τελευταία χρόνια. Με τη Μαρία έχουν αποκτήσει και ένα γιο, ενώ ο ηθοποιός έχει και δυο ακόμη παιδιά εκτός γάμου.
Η περιπέτειά του με τα ναρκωτικά
«Ο καθρέπτης μου πότε πότε συνομιλούσε με το χάος… Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά με συντηρούσαν στην άγνοια… Εκείνη την χρονιά (σ.σ. το 1973)έκανα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου στο θέατρο. Τον “Έρωτα των Τεσσάρων συνταγματαρχών” του Ουστίνοφ. Ο επιχειρηματίας μου έλεγε θα μας έκλειναν μέσα… Είχα πολλά χρωστούμενα ως αντιστασιακός. Πέραν τούτο η υπογραφή μου το 71 για την αμνηστία των εξοριζομένων, κάτι τα γκομενικά που τα είχα κάνει μπάχαλο, μία που είχαν πάρει φόρα και με τις κατηγορίες στο στρατό που είχαν αποδώσει την πάτησα. Μου την έστησαν. Βρέθηκε πάνω μκροποσότητα χασίς. Η πρώην ιερόδουλος Ελένη Καραγιαννίδου-Ντρέβις… ομολόγησε εμπόριο ναρκωτικών, τους οδήγησε σε εμένα. Η αστυνομία ήρθε στο θέατρο την ώρα που έμπαινα στο αυτοκίνητό μου, με συνέλαβαν. Βρήκαν πάνω μου δυο τσιγαριλίκια κι ένα μικρό κομμάτι χασίς στο καμαρίνι μου. Παρόλο που μετέπειτα είπε (η Καραγιαννίδου -Ντρέβις) πως εν αγνοία μου άφησε τα ναρκωτικά, δεν μέτρησε. Όσο άφησε η τύπισσα, τόσο παρέδωσα στους αστυνομικούς, οπότε καμία απόδειξη χρήσης. Ήμουν όμως ο Μπάρκουλης, ήταν επιτυχία να με βάλλουν στο εδώλιο. Ο επίλογος αυτής της ιστορίας ήταν πώς προφυλακίστηκα στα κρατητήρια της Αίγινας, βγήκα με εγγύηση 50.000 δραχμών και στις 16-04-1974 έφυγα στο εξωτερικό», έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.
Στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε με το τραγούδι και το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα…
Συλλυπητήρια μηνύματα
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, λέγοντας ότι ο Ανδρέας Μπάρκουλης «υπηρέτησε με συνέπεια και συστηματικότητα το σινεμά και το θέατρο. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο».
«Έφυγε σήμερα, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της γενιάς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936, και αποφοίτησε από τη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Από το 1956 έπαιξε σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, υπηρετώντας τα περισσότερα θεατρικά είδη. Υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του. Ευρύτερα γνωστός, όμως, έγινε από τον κινηματογράφο. Από το 1957, που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης στην «Μαρία Πενταγιώτισσα», έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης. Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, για την απώλεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός, που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομά του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που, ακόμα και τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, εξακολουθούν να συγκινούν και να είναι δημοφιλείς και στις νεότερες γενιές. Ανήκε στην παλιά γενιά των ηθοποιών, οι οποίοι διήνυσαν την καλλιτεχνική τους διαδρομή με μοναδικό “όπλο” το λαμπερό ταλέντο τους και την απαράμιλλη εργατικότητά τους. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης όμως έλαμψε και στο θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους που ξεχώρισαν. Θα μείνει αξέχαστος. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».