Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η τραγική ιστορία της πριγκίπισσας Σίσσυ που αγάπησε την Ελλάδα και έχτισε παλάτι στην Κέρκυρα

Ένα αφιέρωμα στη «θρυλική» (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) Κέρκυρα έκανε πριν λίγες μέρες η βρετανική εφημερίδα Daily Mail

χαρακτηρίζοντας το νησί ιδανικό μέρος για διακοπές, ακόμη και το φθινόπωρο.

Και μπορεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού να μην μας επιτρέπονται τα ταξίδια, όμως ένα νοερό ταξίδι στην «Κοντέσα του Ιονίου» και ειδικότερα στο «Αχίλλειον», το παλάτι που ενέπνευσε και διάλεξε για σπίτι της η πριγκίπισσα Σίσσυ, μόνο νέες εικόνες και σκέψεις μπορεί να φέρει.

Ιδού λοιπόν η ιστορία της πριγκίπισσας Σίσσυ, της αντισυμβατικής επαναστάτριας και μιας ιδιαίτερα ασυνήθιστης προσωπικότητας, που αγάπησε πολύ την Κέρκυρα.
Ποια ήταν η πριγκίπισσα Σίσσυ
Η πριγκίπισσα Σίσσυ γεννήθηκε το 1837 στο Μόναχο της Βαυαρίας και ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της Λουδοβίκα, Δούκα και Πριγκίπισσας της Βαυαρίας αντίστοιχα.

Έζησε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στο κάστρο Possenhofen της οικογένειας, πολύ κοντά στο Μόναχο. Με την αδερφή της Ελένη (Νένε) η Σίσσυ είχε μόλις τρία χρόνια διαφορά, αλλά εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Εξωστρεφής, πειραχτήρι, με αγάπη για τη φύση, η Σίσσυ δεν είχε κανένα κοινό στοιχείο με τη Νένε που ήταν ένα ήσυχο κορίτσι. Σε ηλικία 15 ετών, το καλοκαίρι του 1853, επισκέπτεται με τη μητέρα της και τη 18χρονη τότε Νένε το θέρετρο του Bad Ischl, στην Άνω Αυστρία, προκειμένου να συναντήσουν τον 23χρονο Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ, ο οποίος προοριζόταν για σύζυγος της Νένε.

Όμως ο νεαρός αυτοκράτορας γοητεύεται από τη Σίσσυ και έτσι στις 19 Αυγούστου γίνεται η επίσημη ανακοίνωση του επικείμενου αρραβώνα και η Σίσσυ, ως μέλλουσα αυτοκράτειρα, τραβά επάνω της όλη την προσοχή, τόσο των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων, όσο και των κοινών θνητών. Ο γάμος τους έγινε στη Βιέννη τον επόμενο χρόνο στις 24 Απριλίου.

Η ζωή στην αυτοκρατορική κατοικία των Αψβούργων
Η πριγκίπισσα Σίσσυ ήταν ερωτευμένη με τον σύζυγό της αλλά καταπιεζόταν υπερβολικά από τα πρωτόκολλα, την αυστηρή πειθαρχία και τη σοβαροφάνεια της αυλής των Αψβούργων. Η νοσταλγία για τα χαρούμενα χρόνια και την ανέμελη ζωή στις εξοχές της Βαυαρίας δεν άργησε να έρθει. Αν και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο λόγω της απλότητας της, η ίδια εμφανιζόταν ελάχιστα αφού αποστρέφονταν τις μεγάλες γιορτές και τις πομπώδεις εκδηλώσεις. Ωστόσο έζησε ευτυχισμένα και με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ έκαναν τέσσερα παιδιά. Τις πριγκίπισσες Σοφία και Γκιζέλα και τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ροδόλφο. Δέκα χρόνια αργότερα, θα γεννηθεί και η πριγκίπισσα Μαρία Βαλέρια.

Το χτύπημα της μοίρας
Η ζωή της φάνταζε ονειρεμένη, αλλά η πραγματικότητα υπήρξε σκληρή. Η κόρη της πριγκίπισσας Σίσσυ, Σοφία έχασε τη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία, όταν σε ένα κοινό τους ταξίδι είχε ένα ατύχημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πεθερά της πήρε υπό την προστασία της τα δύο μικρότερα παιδιά. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο γυναικών ήταν εχθρικές και για να αποφεύγει τη πεθερά της, η πριγκίπισσα Σίσσυ ταξίδευε συνέχεια στο εξωτερικό επικαλούμενη την κακή της υγεία. Η χαριστική βολή για τη πριγκίπισσα Σίσσυ ήρθε με τον θάνατο του 30χρονου γιου της Ροδόλφου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με την αγαπημένη του Μαρία Βρετσέρα κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Ο κόσμος πίστευε πως επρόκειτο για διπλή αυτοκτονία των εραστών, που δεν μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα τον έρωτά τους, καθώς ήταν αμφότεροι παντρεμένοι, ενώ οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως ήταν καθαρά πολιτική δολοφονία.

Η αγάπη της για την Ελλάδα
Και κάπως έτσι η πριγκίπισσα Σίσσυ, με κλονισμένη την ψυχική της υγεία ταξίδεψε στην Κέρκυρα και έφτιαξε μια έπαυλη, το γνωστό σε όλους μας Αχίλλειο. Λόγω της αγάπης της στην κλασική αρχαιότητα, αφιέρωσε το παλάτι της στον Αχιλλέα και το διακόσμησε με αγάλματα αρχαίων προσώπων. Από αυτά ξεχωρίζει το άγαλμα του ίδιου του Αχιλλέα, που τον δείχνει χτυπημένο από το δηλητηριασμένο βέλος στη φτέρνα του.

To Αχίλλειο
Μάλιστα η πριγκίπισσα Σίσσυ αγάπησε τόσο πολύ την Κέρκυρα που περνούσε το μισό χρόνο στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, κυρίως τους δροσερούς μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αγαπημένες της ασχολίες ήταν οι μακρινοί περίπατοι και η επικοινωνία με τους ντόπιους, οι οποίοι και τη λάτρευαν. Κι εκείνη όμως ήταν πάντα γενναιόδωρη ενώ χρηματοδότησε και το υδραγωγείο του χωριού, καθώς η περιοχή αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Προς τιμή της ανεγέρθηκε και μια πλάκα, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.

Η δολοφονία

Πολύ τραγικό έμελλε να είναι το τέλος της πριγκίπισσας Σίσσυ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1898 η Αυτοκράτειρα βρισκόταν στη Γενεύη και περίμενε το πλοίο για το Μοντρέ, όταν ένας Ιταλός αναρχικός ονόματι Λουίτζι Λουκένι της επιτέθηκε με μαχαίρι. Εκείνη έπεσε και με τη βοήθεια της συνοδού της επιβιβάστηκε στο πλοίο, αλλά σύντομα κατέρρευσε. Το πλοίο επέστρεψε εσπευσμένα και εκείνη μεταφέρθηκε στο Beau Rivage, όπου και ξεψύχησε σε ένα από τα δωμάτια του. Ήταν 61 ετών.

Ο Λουκένι αρχικά διέφυγε στις Άλπεις, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε ισόβια στη Γενεύη. Στόχος του ήταν να σκοτώσει έναν εστεμμένο, επιλέγοντας αρχικά τον Δούκα της Ορλεάνης, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει τη Γενεύη, οπότε αποφάσισε να σκοτώσει τον επόμενο μονάρχη που θα συναντούσε. Ήθελε να καταδικαστεί σε θάνατο έχοντας εξηγήσει την πολιτική του στάση, αλλά δεν του επιτράπηκε. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας (1900), αφαίρεσε τελικά τη ζωή του δέκα χρόνια αργότερα.

Το Αχίλλειο σήμερα
Το Αχίλλειο πέρασε στην κόρη της πριγκίπισσας Σίσσυ, Μαρία Βαλέρια, η οποία όμως δεν έμεινε ποτέ εκεί. Παρέμεινε κλειστό για εννέα χρόνια, μέχρι την πώλησή του, αλλά με εντολή του Φραγκίσκου Ιωσήφ διατηρείται σε άριστη κατάσταση εις μνήμη της Σίσσυ που το αγαπούσε τόσο.
Σήμερα έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας και έχει μετατραπεί μόνιμα σε Μουσείο και ιστορικό χώρο.

Ώρες λειτουργίας, τιμές
Το μουσείο του Αχιλλείου λειτουργεί τις καθημερινές 08:00-19:00 και Σαββατοκύριακο και αργίες 08:00-14:30. Οι τιμές εισόδου κυμαίνονται από 2-10€ κι εμείς ανυπομονούμε να ανοίξει ξανά τις πόρτες του και κορωνοϊού επιτρέποντος να το επισκεφτούμε. Μέχρι τότε όμως ταξιδεύουμε στο Αχίλλειο μέσα από εικόνες. Σε κάθε περίπτωση, το Αχίλλειο προσφέρει και τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης από το site του, αρκεί να έχετε κάνει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στον υπολογιστή σας.

*Το κέρινο ομοίωμα της πριγκίπισσας Σίσσυ στο Μουσείο της Μαντάμ Τισώ/Φωτογραφία: Shutterstock

Φωτογραφίες: Shutterstock, Instagram, Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου