Friday, 10 January, 2025

Σαν σήμερα 17 Απριλίου 2011 έφυγε ο τεράστιος Νίκος Παπάζογλου

Ο μεγάλος Νίκος Παπάζογλου έφυγε από τούτο τον μάταιο κόσμο, πριν απο 11 χρόνια και συγκεκριμένα σαν σήμερα στις 17 Απριλίου το 2011. 10 χρόνια χωρίς το κόκκινο μαντήλι από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1948 όπου και έζησε όλη του τη ζωή μέχρι τον θάνατο του σε ηλικία 63 ετών.

Δεν έφυγε κανονικά, ποτέ από τη Θεσσαλονίκη. Την αγαπούσε τρελά και δούλευε εκεί μέχρι τέλους. Στην Αθήνα ερχόταν μόνο για πολύ σημαντικές δουλειές ή για συναυλίες. Τραγούδια του τραγούδησαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές και επίσης στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιο του, το Αγροτικόν.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του-σκεφτόμουν ότι ποτέ δεν έτυχε να τον γνωρίσω-και θέλοντας να του φτιάξω ένα άρθρο, για να τιμήσω το ήθος και την πορεία του στο Ελληνικό τραγούδι, ζήτησα από διάφορους γνωστούς ανθρώπους να μου πουν δυο λόγια… Άλλοι τον ήξεραν, άλλοι όχι. Με τον Πασχάλη όμως ήταν μαζί απο παιδιά…

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960, και για ένα διάστημα βρέθηκε και στους Olympians του Πασχάλη Αρβανιτίδη. Τα πρώτα του τραγούδια μάλιστα, τα τραγούδησε ο Πασχάλης.

«Με τον Νίκο ήμασταν παιδικοί φίλοι, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, Κασσάνδρου, πάνω από τον Αγ. Δημήτριο, και έχω να θυμάμαι μόνο ωραία πράγματα. Ξεκίνησε σαν μοντέρνος τραγουδιστής-που έλεγε και αγγλόφωνα τραγούδια -και την περίοδο μάλιστα που πήγα να υπηρετήσω στην αεροπορία, με αντικατέστησε στους Olympians. Μετέπειτα συνεργαστήκαμε και πάλι και μάλιστα μου έγραψε τα τραγούδια Ανία, Είναι Αργά και Γαλάζια Θάλασσα. Υπέροχο παιδί, θαυμάσιος καλλιτέχνης, χαμηλών τόνων άνθρωπος… υπέροχος».

Αργότερα, και για πολλά χρόνια, ο Παπάζογλου συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Ξυδάκη. Μην ξεχνάμε ότι έγινε ευρέως γνωστός με “Τα Δήθεν” και τον ιστορικό δίσκο “Η εκδίκηση της γυφτιάς”, που ήταν παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου.

Χαρακτηριστικό του Παπάζογλου ήταν το κόκκινο μαντήλι που φορούσε στο λαιμό, παντού και πάντα

Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν στο Αγροτικόν, το στούντιο του, ως παραγωγός, ηχολήπτης, ενορχηστρωτής και μουσικός. Το 1993 διαμόρφωσε το πατρικό σπίτι της μητέρας του, στην παραλία των Νέων Επιβατών, σε bar, που το ονόμασε Bahçe çiflik, και το οποίο λειτουργούσε o ίδιος μέχρι περίπου το 2003. Πέθανε από καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011, λίγο καιρό μετά το θάνατο του φίλου και συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου