Πλήθη από όλη τη Βρετανία και τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου
στο μεγαλύτερο τελετουργικό γεγονός της Βρετανίας εδώ και επτά δεκαετίες, μια πλούσια επίδειξη μεγαλοπρέπειας που χρονολογείται εδώ και 1.000 χρόνια.
Ηδη ο βασιλιάς Κάρολος έχει επιβιβαστεί στην χρυσή άμαξα, φορώντας έναν λευκό μανδύα, συνοδευόμενος από την βασίλισσα Καμίλα, και κατευθύνονται μέσω του The Mall στο Αββαείο του Γουέστμινστερ όπου από νωρίς συγκεντρώνονται οι 2.300 καλεσμένοι που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης την τελετή.
Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν εκείνη πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στα 74 του χρόνια θα γίνει ο γηραιότερος Βρετανός μονάρχης που θα τοποθετήσει επικεφαλής του 360 ετών στέμματος του Αγίου Εδουάρδου, καθώς θα κάθεται σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.
Τη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθήσουν 100 αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, και εκατομμύρια τηλεθεατές.
Η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα, 75 ετών, θα στεφθεί βασίλισσα κατά τη διάρκεια της δίωρης τελετής, η οποία, αν και έχει τις ρίζες της στην ιστορία, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια μοναρχία με προοπτική για το μέλλον.
Με τη Βρετανία να αγωνίζεται να βρει το δρόμο της στην πολιτική δίνη μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη θέση της σε μια νέα παγκόσμια τάξη, για τους υποστηρικτές της η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να παρέχει μια διεθνή έλξη, ένα ζωτικό διπλωματικό εργαλείο και ένα μέσο παραμονής στη διεθνή σκηνή.
«Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διοργανώσει μια τέτοια εκθαμβωτική επίδειξη- τις πομπές, τις φιγούρες, τις τελετές και τα πάρτι στους δρόμους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. Παρά τον ενθουσιασμό του Σουνάκ, η στέψη πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής και σκεπτικισμού του κοινού, ιδίως μεταξύ των νέων, σχετικά με τον ρόλο και τη σημασία της μοναρχίας.
Η εκδήλωση του Σαββάτου θα είναι μικρότερης κλίμακας από εκείνη που διοργανώθηκε για τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1953, αλλά θα έχει και πάλι στόχο να είναι θεαματική, διαθέτοντας μια σειρά από ιστορικά στολίδια, από χρυσές σφαίρες και σπαθιά με κόσμηματα μέχρι και ένα σκήπτρο που φέρει το μεγαλύτερο διάφανο διαμάντι στον κόσμο.
Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κατά μήκος του The Mall, της μεγάλης λεωφόρου που οδηγεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η Ρέιτσελ Πέισλι, μια 45χρονη νοικοκυρά, δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει από το σπίτι της στην Ελβετία με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της.
«Είναι μια στιγμή της ιστορίας. Θέλαμε να είμαστε εδώ για να το δούμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις», είπε δίπλα στον γιο της, που φορούσε μάσκα του Καρόλου, και την κόρη της, που φορούσε κορδέλα με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.