Με ένα Οσκαρ, αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν, έκλεισε η μεγάλη βραδιά των Οσκαρ 2019 για το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου.
Το The Favourite του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούσε 10 Οσκαρ, εκ των οποίων κατάφερε να πάρει μόνο ένα, αυτό του Α’ Γυναικείου Ρόλου, χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει καθόλου το ήδη τεράστιο κατόρθωμα να φθάσει στη μεγάλη βραδιά όχι με μία και δύο αλλά με 10 υποψηφιότητες.
Η ανακοίνωση του Οσκαρ στην Ολίβια Κόλμαν, λίγο πριν από τη λήξη της βραδιάς, έφερε δάκρυα στα μάτια του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και της συζύγου του Αριάν Λαμπέντ, που κάθονταν δίπλα δίπλα (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
«Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης, στην πιο καλή ταινία», είπε η Κόλμαν από σκηνής προς τον Γιώργο Λάνθιμο με την κάμερα να γυρνάει προς το μέρος του και να τον δείχνει δακρυσμένο. «Λάτρεψα που εγώ, η Ρέιτσελ και η Εμα δουλεύαμε μαζί κάθε μέρα, μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν», προσέθεσε η Κόλμαν, με το Twitter να την αποθεώνει.
Κατά τα λοιπά, μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το Roma του Κουαρόν, όπως ήταν αναμενόμενο, το οποίο απέσπασε αρκετά και σημαντικά βραβεία, με σημαντικότερο το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Καλύτερη ταινία για φέτος το Green Book. Με 4 Οσκαρ έφυγε η ταινία Bohemian Rhapsody.
Τα φετινά Οσκαρ, μετά την κριτική που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια, όπως ήταν αναμενόμενο έδωσαν Όσκαρ σε μαύρους αλλά και στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν, για το Roma, μια ξενόγλωσση ταινία διαφορετική από τα συνηθισμένα, θέλοντας μεταξύ άλλων με αυτό τον τρόπο να στείλουν και τα αναγκαία πολιτικά μηνύματα. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη ημέρα της εκλογής του έχει κάνει σημαία το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τα Όσκαρ. Ισως η απονομή κάποιων εκ των βραβείων στη σπουδαία ταινία παραγωγής του Netflix να ήταν και ένα μήνυμα λοιπόν.
Πώς κατέγραψε το iefimerida τη μεγάλη βραδιά:
Οσκαρ καλύτερης ταινίας στο Green Book. Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του ’60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός.Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα – τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.
Οσκαρ σκηνοθεσίας στο μεγάλο φαβορί, τον Αλφόνσο Κουαρόν για το Roma του Νetflix. Το «Roma» είναι το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν. Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.
Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ολίβια Κόλμαν, για το The Favourite. «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.Πριν από τη σημερινή τελετή, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.Συνυποψήφιες της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται».
Α’ Ανδρικός Ρόλος – Νικητής: Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody. Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία. «Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (…). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας – πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.Το «Bohemian Rhapsody», ταινία που ο τίτλος της παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Queen, αφηγείται την ιστορία της μπάντας από την αρχή, από το 1970 στο Λονδίνο και την ένταξη του Φρέντι Μέρκιουρι, ως την εμβληματική συμμετοχή τους στο «Live Aid» του 1985.Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).
Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού στην Lady Gaga για το A Star is Born
Οσκαρ Μουσικής – Νικητής: Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther
Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου στο BlackkKlansman
Οσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου στο Green Book.
Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Skin
Οσκαρ οπτικών εφέ: First Man
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους – Νικητής: Period. End of Sentence.
Οσκαρ animation μικρού μήκους στο Bao. Δείτε το φιλμάκι που κέρδισε:
Οσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Μαχερσάλα Άλι για Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book).
iefimerida.gr