Wednesday, 20 November, 2024

Oscars 2020: Θρίαμβος για τα «Παράσιτα» – Όλοι οι νικητές

Με χρυσά γράμματα στην ιστορία θα γραφτούν τα φετινά βραβεία Oscars, με τα «Παράσιτα», κόντρα σε κάθε προσδοκία, κερδίζουν 4 αγαλματίδια

και να φεύγουν ως οι απόλυτοι θριαμβευτές της βραδιάς.
Με χρυσά γράμματα στην ιστορία θα γραφτούν τα φετινά βραβεία Oscars, με τα «Παράσιτα», κόντρα σε κάθε προσδοκία, κερδίζουν 4 αγαλματίδια και να φεύγουν ως οι απόλυτοι θριαμβευτές της βραδιάς. Η νοτιοκορεάτικη ταινία, υβρίδιο θρίλερ και διαβρωτικής μαύρης κωμωδίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη σύγχρονη Σεούλ, μπόρεσε να σπάσει το ως χθες ανυπέρβλητο γλωσσικό φράγμα, αφού σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, για να πετύχει τελικά κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο Χόλιγουντ.
Να αποσπάσει βραβείο καλύτερης ταινίας, το πλέον βαρύτιμο της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου, μαζί με αυτά της καλύτερης σκηνοθεσίας, του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Πρόκειται φυσικά για μια πολύ μεγάλη στιγμή και για την Ακαδημία Κινηματογράφου, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια ξενόγλωσση ταινία κερδίζει το κορυφαίο βραβείο.


Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που που ταινία κερδίζει και το βραβείο ξενόγλωσσης (διεθνούς από φέτος) και αυτό της καλύτερης ταινίας. To in.gr κάλυψε όλη τη βραδιά τη μεγάλη βραδιά της απονομής, με βίντεο και φωτογραφίες τόσο από το κόκκινο χαλί, όσο και μέσα από το Dolby Theatre του Λος Άντζελες.
Πέραν λοιπόν της πολύ μεγάλης έκπληξης του μας επιφύλασσαν τα «Παράσιτα», οι υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή Α’ και Β’ ανδρικού και γυναικείου ρόλου πήγαν σύμφωνα με τα προγνωστικά.
Συγκεκριμένα, το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου πήρε ο Χοακίν Φίνιξ για την εκπληκτική ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ομώνυμη ταινία. Όσον αφορά στον Α’ γυναικείο ρόλο, όπως αναμενόταν, η Ρενέ Ζελβέγκερ κατέκτησε το βραβείο για την ερμηνεία της ως Τζούντι Γκάρλαντ, στην ταινία «Τζούντι».
Στο βραβείο που άνοιξε τον χορό των απονομών, ο Μπραντ Πιτ κατέκτησε το πρώτο του ατομικό Oscar, αυτό του Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Κάποτε στο Χόλιγουντ», ενώ το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία των γυναικών πήρε η Λόρα Ντερν, η οποία διέπρεψε ως Νόρα Φάνσοου στην «Ιστορία Γάμου». Η βραδιά ξεκίνησε με την την εκπληκτική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ, τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, με τους ηθοποιούς από τις οκτώ υποψήφιες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας να χορεύουν στους ρυθμούς ενός τραγουδιού από το φιλμ «Ένας υπέροχος γείτονας» (A beautiful day in the neighborhood).
Ακολούθησαν οι Στιβ Μάρτιν και Κρις Ροκ με τον -όχι και τόσο επιτυχημένο φέτος- καθιερωμένο χιουμοριστικό μονόλογο.
Στα πολύ όμορφα της βραδιάς η ατάκα του Τομ Χανκς στο τέλος της παρουσίασης του Μουσείου της Ακαδημίας στον Κέρκ Ντάγκλας όπου φώναξε την επική ατάκα: «I am Spartacus»! Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς δεν έφερε κάποιο βραβείο, αλλά η η παρουσία του Έμινεμ επί σκηνής.
Ο πολυβραβευμένος ράπερ, μετά από πολύ καιρό απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας, εμφανίστηκε και τραγούδησε το «Lose Yourself», σκορπώντας ενθουσιασμό στο Dolby Theatre.
Δείτε εδώ όλη τη λίστα με τους νικητές των Oscar:
Όσκαρ Καλύτερης ταινίας:
Parasite
Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου:
Χοακίν Φοίνιξ «Joker»
Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου:
Ρενέ Ζελβέγκερ «Judy»
Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου:
Μπραντ Πιτ, «Once Upon a Time in Hollywood»
Όσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου:
Λόρα Ντερν, «Marriage Story»
Όσκαρ Σκηνοθεσίας:
Μπονγκ Χουν Χο, «Parasite»
Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων:
«Toy Story 4» Josh Cooley
Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους:
«Hair Love», Matthew A. Cherry
Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου:
«Jojo Rabbit», Taika Waititi
Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου:
«Parasite», Bong Joon-ho, Jin Won Han
Όσκαρ Φωτογραφίας:
«1917», Roger Deakins
Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ:
«American Factory», Julia Rieichert, Steven Bognar
Όσκαρ Καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:
«Learning to Skateboard in a Warzone», Carol Dysinger
Όσκαρ ταινίας Μικρού μήκους: «The Neighbors’ Window», Marshall Curry
Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας:
«Parasite», Bong Joon Ho
Όσκαρ Μοντάζ: «Ford v Ferrari», Michael McCusker, Andrew Buckland
Όσκαρ Μοντάζ ήχου: «Ford v Ferrari», Don Sylvester
Όσκαρ Μιξάζ: «1917»
Όσκαρ Παραγωγής: «Once Upon a Time in Hollywood», Barbara Ling and Nancy Haigh
Όσκαρ Μουσικής: «Joker», Hildur Guðnadóttir
Όσκαρ Τραγουδιού: «I’m Gonna Love Me Again», Rocketman
Όσκαρ Μέικ απ και κομμώσεις «Bombshell»
Όσκαρ Κοστουμιών: «Little Women», Jacqueline Durran
Όσκαρ Οπτικών Εφέ: «1917»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου