Ούτε Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, ούτε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Το Νόμπελ Ειρήνης φέτος απονεμήθηκε στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και τη Νάντια Μουράντ
Στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ (Denis Mukwege, Nadia Murad) απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή.
Ποιοι είναι οι νικητές και γιατί βραβεύονται:
Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018. Η επιτροπή αποφάσισε να στείλει φέτος ένα μήνυμα κατά του πολέμου και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και κατά της κακοποίησης των γυναικών. Το βίντεο της απονομής: Ο Ντένις Μακουέγκε (Denis Mukwege) (γεν. 1955) είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το Σεπτέμβριο του 2012 σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντένις Μακουέγκε κατήγγειλε την ατιμωρησία που επικρατεί σχετικά με τους μαζικούς βιασμούς στη χώρα του και άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα και στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αδράνειά τους σχετικά με τις σφαγές στην περιοχή Κίβου, στα ανατολικά της χώρας. Στις 25 Οκτωβρίου του 2012 τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο σπίτι του ενώ αυτός έλειπε, έπιασαν ομήρους τις κόρες του και περίμεναν να γυρίσει για να τον δολοφονήσουν.
Ο Ντένις Μακουέγκε τελικά γλύτωσε αλλά σκοτώθηκε ο φρουρός του. Μετά από αυτή την επίθεση ο Μακουέγκε έφυγε με την οικογένειά του στην Ευρώπη. Επέστρεψε στο Bukavu, τον Ιανουάριο του 2013, και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους κατοίκους.
Η Νάντια Μουράτ Μπάσι Τάχα που ανήκει στη μειονότητα των Γεζίντι, ήταν σκλάβα του σεξ των μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και έγινε το 2016 πρέσβειρα καλής θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των επιζώντων -trafficking-της εμπορίας ανθρώπων.
Τη βραβευμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ Μπαζί είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τη δύναμη της και τον αγώνα που διεξάγει. Η ίδια είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στους υποψήφιους για το φετινό βραβείο φερόταν να είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας.
Ο Κιμ είναι υποψήφιος και μαζί με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας για την προσέγγιση των δύο κρατών. Οι υποψήφιοι ήταν συνολικά 331. Κατά πολλούς πάντως, το Νόμπελ Ειρήνης είναι το πιο αμφιλεγόμενο βραβείο μιας και το έχει λάβει μέχρι και ο Χένρυ Κίσινγκερ το 1973, παρότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν είχε τελειώσει.
tilestwra.com