Monday, 27 January, 2025

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

Σήμερα είναι Παρασκευή και 13 και πολλοί θεωρούν ότι θα έχουν κακή τύχη και πως όλα θα πάνε στραβά. Από πού προέρχεται, όμως

αυτή η μαζική φοβία για την Παρασκευή και 13 και γιατί γενικώς θεωρείται ως μια κακή ημέρα και μέρα γρουσουζιάς;
Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, δηλαδή πριν από 711 χρόνια, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Τέταρτος, επονομαζόμενος και ως «Ωραίος», σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μια μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε έδρα την Ιερουσαλήμ.
Στρατιώτες του Γάλλου βασιλιά χωρίς καμιά προειδοποίηση συνέλαβαν, βασάνισαν και εξολόθρευσαν εκατοντάδες ιππότες, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος, τον Ζακ ντε Μολέ. Αυτός, ένας από τους ισχυρότερους άντρες της εποχής του, πέθανε στην πυρά 7 χρόνια αργότερα, στο Παρίσι, σε μια νησίδα στο Σηκουάνα, ενώπιον του Φιλίππου. Ο βασιλιάς και ο Πάπας δημεύσαν την τεράστια περιουσία του Τάγματος των Ναϊτών, κινητή και ακίνητη με τεράστιες εκτάσεις στους Ιερούς Τόπους αλλά και στην Ευρώπη.
Η φοβία για κακοτυχία με το 13
Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, κατά μία εκδοχή συνδέεται με τον Ιούδα Ισκαριώτη που έκατσε στην 13η θέση στο τραπέζι του τελευταίου δείπνου. Μαζί με τον Ιησού, υπήρχαν 12 μαθητές σε αυτό το γεύμα. Αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ότι ο Ιούδας έκατσε στη 13η θέση, ο αριθμός των επισκεπτών στο Μυστικό Δείπνο και η σημασία που είχε η θρησκεία στη ζωή των ανθρώπων ήταν αυτά για να συνδέσουν το 13 ως άτυχο αριθμό σε δυτικούς πολιτισμούς.
Μια αμερικανική ομάδα προσπάθησε να απομυθοποιήσει τις δοξασίες γύρω από τον αριθμό 13. Συγκεκριμένα, η «Λέσχη των 13» συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881, αποφασισμένοι να αποδείξουν τη θεωρία τους ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τον αριθμό.
Η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντάς τα ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη της ομάδας.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ομάδα μεγάλωνε φτάνοντας να έχει 400 μέλη, ανάμεσά τους ήταν και πρόεδροι των ΗΠΑ, όπως έχει αναφέρει ο Independent. Και το 1907, ένας χρηματιστής, ο Τόμας Λάουσον εξέδωσε βιβλίο με τίτλο Παρασκευή και 13. Το βιβλίο έσπασε τα ταμεία και το 1916 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου